România în primul război mondial 1916-1918

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezumat

Atentatul de la Sarajevo a avut ca raspuns declansarea unui razboi mondial. Este interesant cum un incident de genul acesta a dus la inceperea unui razboi mondial. Cu toate acestea acest razboi era oarecum asteptat de Germania, iar atentatul de la Sarajevo a constituit pretextul pentru inceperea acestui conflict de proportii gigantice. Rand pe rand statele intra in conflict, fiecare actiune are o reactiune si asa se ajunge la constituirea Antantei si a Puterilor Centrale. Razboiul izbucneste in 1914 insa Romania va sta doi ani in neutralitate sub adapostul unui tratat incheiat cu Puterile Centrale care nu o obliga sa ia vreo actiune. In ciuda tratatului semnat cu Germania, Italia si Austro-Ungaria, Romania va intra in 1916 alaturi de Antanta dupa un tratat incheiat cu aceasta alianta.

Cuvinte cheie : Romania, Antanta, Puterile Centrale, Primul Razboi Mondial, 1916, neutralitatea Romaniei, Carol I, Ferdinand I,

Introducere

Dupa cum si numele spune, primul razboi mondial (1914-1918) a fost un razboi ce a reunit toate natiunile de pe glob.

Elementul declansator al razboiului il constituie atentatul de la Sarajevo din 28 iunie 1914 cand Franz Ferdinand a fost asasinat, in timpul unei vizite la Sarajevo cu sotia sa. E unanim admis ca acesta a fost declansatorul, nu insa, si cauza principala pentru care razboiul a inceput. Printre cauzele care au dus la inceperea acestui razboi mentionam : concurenta economica acerba, imperialismul si nationalismul. De asemenea, Germania dorea sa isi intareasca pozitia fata de Rusia, Franta sau Marea Britanie si sa devina cea mai puternica tara.

Pe 28 iulie 1914, Imperiul Austro-Ungar ataca Serbia, ca raspuns la atentatul de la Sarajevo. Doua zile mai tarziu, Rusia isi mobilizeaza trupele si trece de partea Serbiei. La aceasta miscare, Germania raspunde prin alaturarea de partea Imperiul Austro-Ungar si declara razboi Rusiei si mai apoi Frantei. Pe data de 4 august 1914, Germania invadeaza Belgia iar ca raspuns la acest fapt intervine in razboi si Marea Britanie.

Pe 6 august Imperiul Austro-Ungar declara si el razboi Rusiei, Serbia declara razboi Germaniei, Franta declara razboi Austro-Ungariei, ca mai apoi Japonia sa isi exprime intentia de a intra in razboi contra Germaniei, lucru care a concretizat faptul ca acestea devenise un razboi mondial, caracter mondial care se incheie cu intrarea in razboi a trupelor americane alaturi de Antanta, contra Puterilor Centrale.

Motivul neutralitatii pana in 1916

Romania, timp de doi ani de zile, nu a participat activ la razboi, a avut o pozitie de neutralitate pana in 1916.

Din 1866, an in care Romania a adoptat prima Constitutie, (exceptam aici Regulamentele Organice din 1831, care de unii doctrinari ar fi calificate ca si prima Constituie), pana in 1914 a fost sub comanda Regelui Carol I. Acesta, in 1883 incheie un tratat de alianta politico-militara cu Germania, Austro-Ungaria si Italia, in acest sens aderandu-se la una din cele doua tabere ale razboiului, adica la Puterile Centrale, care vor lupta impotriva Antantei.

Spre sfarsitul domniei sale, merita mentionat aici ca avut cea mai lunga domniei din istoria statelor romanesti 1866-1914, regele a dorit cu insistenta intrarea Romaniei in razboi, de partea Puterilor Centrale. Motivele sale au fost semnarea tratatului de alianta din 1883 dar si afinitatea sa fata de germani, el fiind la origine german, din dinastia de Hohenzollern. Foarte multe persoane s-au opus acestei idei. Carol a prezentat tratatul semnat in 1883 si desi in tratat se preciza conditia intrarii Romaniei in razboi doar in cazul in care Rusia ar fi atacat unul din membrii tratatului, Carol a considerat ca in baza tratatului ar fi onorabil si corect sa intre in razboi alaturi de Puterile Centrale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania in Primul Razboi Mondial 1916-1918.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 510 cuvinte
Nr caractere:
8 339 caractere
Marime:
72.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Cristian Sandache
Sus!