Politica externa a guvernului Theodor Rosetti

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Anul 1888 avea sa marcheze sfarsitul celor 12 ani de guvernare liberala si inceputul unei crize politice profunde . I. C. Bratianu putea sa ramana multa vreme la guvernare intrucat se bucura pe plan intern de ajutorul important al regelui si in plan extern de sprijinul lui Bismarck. Asa se explica ezitarea regelui, care in ciuda scandalurilor parlamentare si a actiunilor de strada de la sfarsitul anului 1887 si din primele doua luni ale anului urmator, nu a dorit o schimbare de guvern. I. C. Bratianu, promotorul orientarii politicii externe a Romaniei spre Puterile Centrale, era considerat de Bismarck, alaturi de Carol, drept unul din exponentii de baza ai politicii Germaniei in Romania .

Insa Bratianu nu a putut fi mentinut mult timp la putere, din cauza acuzatiilor care i se aduceau cu privire la politica externa promovata de el, fiind acuzat ca divulga Parlamentului franturi din politica sa externa. Liderul liberalilor a combatut acuzatiile primite, facand o retrospectiva a politicii sale externe de la 1866 pana spre 1888, respingand acuzatiile conform carora ar fi servit intereselor Puterilor Centrale in dauna Romaniei. Au avut loc manifestatii de strada care l-au convins pe regele Carol I sa-i solicite demisia lui Bratianu la 20 martie 1888.

In acel moment insa, alianta Romaniei cu Puterile Centrale parea periclitata. Atata vreme cat cabinetul liberal a fost la putere, diplomatia austro-germana putea fi sigura de mentinerea tratatului secret din 1883, chiar daca unii ministri romani ai Afacerilor Straine ( I. Campineanu si Mihail Pherekyde) nu cunosteau existenta acestuia.

Orientarea fruntasilor conservatori, nu prezenta pentru Puterile Centrale nicio siguranta in privinta respectarii tratatului. Diferite manifestari creasera acestora reputatia de rusofili, ceea ce ar fi putut insemna ca acestia ar fi putut orienta politica externa a Romaniei spre o alianta cu Rusia. Tocmai de aceea, Berlinul si Viena si-au intensificat eforturile in acest sens. Conducatorii politicii externe a celor doua state si-au dat seama de importanta unor actiuni constante si directe exercitate in capitala Romaniei, asupra careia se indrepta si atentia diplomatiei ruse. In acest scop, Germania si Austro-Ungaria au trimis la Bucuresti doi diplomati abili: Bernhard von Bulow si Agenor Goluchowski, care s-au aratat interesati de situatia politica existenta din luna martie 1888. Stabilizarea situatiei era considerata ca o premisa a zadarnicirii actiunii politice a Rusiei la Bucuresti. In audienta de primire a lui Bulow, regele i-a declarat ca desi relatiile cu Rusia constituie o ,,problema dificila", guvernul roman nu dorea sa inrautateasca situatia existenta pentru a nu porni un razboi. Diplomatii Puterilor Centrale mentionati anterior, au cautat pe cat posibil sa mentina incordate relatiile dintre Romania si Petersburg. Goluchowski afirma ca ,,cu cat prapastia dintre ea si vecinul protector va fi mai mare cu atat se va adanci caderea in dizgratie la Sankt-Petersburg, cu atat mai sigura Romania trebuie sa-si caute apararea si singurul sprijin in Puterile Centrale".

Cea mai buna varianta a lui Carol era alegerea junimistilor, care ii erau loiali si mai apropiati de politica sa externa, excluzandu-i de la putere pe cei care au luat parte la caderea ,,vizirului" . Suveranul Romaniei afirma ca: ,,guvernul Bratianu care a fost 12 ani la carma nu s-a mai putut mentine deoarece, toti barbatii importanti ai tarii erau impotriva lui si se si perimase. Nemultumirea s-a manifestat prin demonstratii de strada care si-au gasit ecoul in Camere si s-au vazut siliti sa puna mana pe arme [...]. Dar eu nu am chemat ,,Opozitia Unita", care era raspunzatoare de dezordini, ci pe oamenii devotati mie, care au fost totdeauna corecti, ca Theodor Rosetti, P. P. Carp, printul Stirbei ".

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 335 cuvinte
Nr caractere:
21 721 caractere
Marime:
29.72 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Romanilor
Data publicare:
23.04.2021
Structură de fișiere:
  • Politica externa a guvernului Theodor Rosetti.docx
Predat:
la facultate
Profesorului:
Agamemnon Dandanache
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Secolul al XIX-lea a fost, pentru Romania un secol al schimbarilor, al razboaielor, dar cel mai...
1. PARTID SI IDEOLOGIE POLITICA - DEFINIREA CONCEPTELOR 1.1. Pluripartidismul si sistemul...
Importanta cunoasterii genezei istorice a fenomenului partizan tine, de fapt, de cunoasterea...
In perioada interbelica, problema critica a vietii politice a fost supravietuirea si intarirea...
Sus!