Obținerea independenței de stat (1877-1878)

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Independenta… un cuvânt destul de cunoscut pentru noi toti. Dar oare stim cu adevărat conotatia sa adevărată cu toate implicatiile sale? Dacă am vrea să definim acest termen, definitia ar fi următoare: „ situatie a unui stat sau a unui popor care se bucură de suveranitate natională; stare de neatârnare si drept de a rezolva liber (cu respectarea drepturilor altor state si a principiilor dreptului international) problemele sale interne si externe, fără amestec din afară; autonomie” (dictionarul explicativ al limbii române). Însă oare este această definitie în totalitate corectă sau mai bine zis completă? Am apreciat oare noi toti acest eveniment petrecut acum 137 de ani si care din punctul meu de vedere este un moment din toată istoria noastră, alături de Marea Unire de altfel, care merită cea mai mare atentie si cercetare, la adevărata sa valoare? Zic acest lucru deoarece obtinerea independentei poporului român nu reprezintă doar libertatea si autonomia dobândită în urma acestui război si de care oamenii s-au bucurat de atunci si până astăzi (cu mici diferente, bineînteles) si se vor bucura, să sperăm, si de acum înainte. Obtinerea independentei a reprezentat de asemenea si o multumire pentru cei care care de-a lungul timpului s-au luptat din răsputeri pentru a dobândi-o, însă strădaniile lor s-au lovit de esecuri din păcate. A reprezentat, de asemenea si urmarea legică si logică a tuturor strădaniilor celor care au luptat pentru noi; a reprezentat deschiderea drumului României spre o viata mai bună, spre civilizatie si spre cresterea ei.

Dacă e sa răspundem la intrebarea de mai sus… eu consider că acest subiect a fost tratat cu foarte multă atentie, seriozitate si la adevărata sa valoare. Ceea ce ne demonstrează acest lucru este multitudinea de studii si cercetări făcute în acest sens si tratarea acestui subiect de cotidianele vremii, Telegraful, Românul, Monitorul Oficial si Socialistul.

Eu personal mi-am ales acest subiect, pe care să-l tratez, deoarece, cum am zis si mai sus, este un subiect de o importantă stiintifică foarte mare, nu numai că reprezintă un moment important pe plan intern, ci si în plan extern si anumea afirmare si aparitia unui nou stat independent pe harta lumii. Acest lucru însemnând de asemenea si aparitia unei potentiale mari puteri, cu toate că România nu a fost decât pe plan economic, imediat după independentă valuta românească fiind foarte puternică pe plan international, România devenind de asemenea si grânarul Europei. Dacă acest eveniment nu s-ar fi petrecut noi acum, nu am fi putut vorbi de o Românie Modernă, sau în cel mai rău caz, nu am mai fi putut vorbi de România si de poporul român.

Studiul de mai jos tratează în perspectivă si în detaliu, evenimentele petrecute cuprinse între anii 1877-1878, cu mici referinte si la anii anteriori.

CONTEXTUL INTERN SI EXTERN

Încă de la venirea sa pe tronul României, principele Carol I (fig.1 ) si-a îndreptat atentia în vederea adoptării de măsuri pentru modernizarea tării, si nu în ultimul rând pentru obtinerea independentei. Acest ultim lucru reprezintă un moment istoric hotărâtor în evolutia României Moderne. Carol I aduce pentru prima oară ideea independentei în cadrul Consiliului de Ministri,care are loc în anul 1873, acestia fiind de acord cu această idee. Singurul inconvenient a fost faptul că persoanele din clasa politică, respectiv Partidul National Liberal si Partidul Consevator , nu s-au pus de acord asupra metodei prin care sa fie obtinută independenta.

Intensificarea luptei pentru independenta tării a fost determinată si de dezvoltarea economiei românesti. De asemnea dezvoltarea bazei economice, mai ales după Unire, ce a contribuit efectiv la întărirea capacitătilor politice si militare, a fost cea care a favorizat lupta ce se va duce în anul 1877 .

Anul 1877, respectiv 1878, a reprezentat un an glorios pentru poporul român. Câstigarea independentei tării a fost o încununarea pentru eforturile românilor si a reprezentat rezultatul logic pentru toate eforturile depuse de popor si a celor care se aflau în provinciile sugjugate de-a lungul istoriei noastre. Însă pentru a trata evenimentele pretrecute în această perioadă de timp, trebuie mai întâi să analizăm evenimentele petrecute în anul anterior, respectiv 1876 , dar si 1875 .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obtinerea Independentei de Stat (1877-1878).doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 568 cuvinte
Nr caractere:
23 382 caractere
Marime:
459.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Popescu Vasile
Sus!