Comunismul în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comunismul este un termen care se poate referi la una din mai multe notiuni: un anume sistem social, o ideologie care promoveaza acest sistem social, sau o miscare politica care doreste sa implementeze acest sistem.

1 In comunism toate bunurile apartin societatii ca intreg, si toti membrii acesteia se bucura de acelasi statut social si economic. Probabil cel mai cunoscut principiu al unei societati comuniste este: "Fiecare dupa puteri, fiecaruia dupa nevoi."Ca ideologie mai noua, comunismul dupa revolutia din octombrie din Rusia tarista, este sinonim cu marxismul si diversele ideologii derivate, cea mai notabila fiind a Marxism-Leninismului. Printre altele, Marxism-Leninismul propune conceptia progresului in istorie, potrivit careia exista patru faze ale dezvoltarii economice a societatii: sclavia, feudalismul, capitalismul si comunismul. Aceasta "conceptie materialista" a comunismului, arata ca din sistemul economic deriva toate celelalte sisteme (social, juridic, cultura ). De asemeni dezvolta "conceptia determinismului", potrivit careia fiecare individ dintr-o clasa are un gen de comportament indus, nu de gandirea acelui individ ci de clasa la care apartine, si de aceea el trebuie reeducat in lumina noii societati comuniste. Acest concept determinist este cel care a folosit la justificarea lagarelor de reeducare, in care au murit milioane de oameni in decursul secolului XX, in Rusia sovietica a lui Stalin, China, Romania si in celelate "state fratesti".

"Marii conducatori" ai proletariatului si ai taranimii, au instaurat in tarile in care au fost "alesi" regimuri tiranice, dictaoriale unde preaslavita grija fata de om, a fost grija de oprimare a toate drepturilor democratice si suprimarea, daca era posibil, a oponentilor. "Cine nu este cu noi, este impotriva noastra", asta era deviza de fapt a conducatorilor acestor state care de "buna voie" au imbratisat aceasta ideologie. Datorita acestei ideologii au cazut jertfa pe langa cei multi si intelectualitatea de seama a neamului. Ca miscare politica, comunismul este o ramura a miscarii socialiste, de care se diferentiaza in principal prin dorinta comunistilor de a instaura un sistem comunist in locul unuia capitalist, de multe ori prin metode revolutionare armate.Actul de la 23 August 1944 a marcat trecerea in Romania spre un regim democratic, care din nefericire nu a devenit efectiv datorita, pe de-o parte, prezentei trupelor sovietice in tara, iar pe de alta parte, datorita impartirii sferelor de influenta intre marile puteri, Romania fiind inclusa in sfera de influenta sovietica, deschizandu-se astfel calea unui nou regim de dictatura, cel totalitar comunist care avea sa marcheze dramatic soarta tarii noastre pentru o indelungata perioada de timp. Regimul totalitar comunist s-a instaurat efectiv in Romania incepand cu anul 1948 si a durat pana in decembrie 1989, avand urmatoarele caracteristici: Regimul totalitar comunist s-a instaurat in Romania in mod treptat, prin accederea la putere a comunistilor, care au recurs la o serie de acte succesive in scopul cuceririi depline a puterii politice. Dintre acestea mentionam in mod deosebit instaurarea la 6 martie 1945 a guvernului dr. Petru Groza format in majoritate din comunisti. Instaurarea acestui guvern s-a facut dupa cum se stie, la presiunile Moscovei care, prin emisarul sau Vasinschi, sosit la Bucuresti in mod special pentru acest scop a determinat pe regele Mihai sa accepte inlocuirea guvernului Radescu, cu guvernul dr. Petru Groza care va urmari ca principal scop comunizarea Romaniei. Trebuie mentionat insa si faptul ca instaurarea acestui guvern a fost insotita de retragerea administratiei sovietice din Ardealul de Nord, administratie care s-a instaurat samavolnic imediat dupa eliberarea acestuia de catre armata romana puterii aliate - Anglia si SUA, care au conditionat recunoasterea acestui guvern de includerea in componenta sa a cate un reprezentant din cadrul partidelor National Taranesc si National Liberal si organizarea de alegeri libere in scopul constituirii noilor organe ale puterii de stat, conditii acceptate in cele din urma, ceea ce a condus la recunoasterea guvernului dr. Petru Groza si de catre cele doua puteri aliate.

Un alt moment pe linia acapararii depline a puterii politice de catre comunisti l-a constituit alegerile din 19 noiembrie 1946 care, dupa cum se cunoaste, au fost falsificate in favoarea comunistilor. Noul parlament unicameral conform legii electorale din acea vreme era alcatuit in proportie de peste 78% din comunisti si procomunisti, asigurandu-se astfel, o legitimitate noii puteri comuniste.

Desi rezultatul alegerilor a fost vehement contestat de catre opozitie cu probe concludente, solicitandu-se inclusiv Puterilor Aliate sa nu le recunoasca, in cele din urma, prin mesajul tronului catre parlamentul rezultat din alegeri frauduloase, acestea au fost validate. Guvernul format in urma acestor alegeri, prezidat tot de dr. Petru Groza (care desi nu era comunist, a facut jocul acestora), cu o compozitie comunista marita, a fost recunoscut de Puterile Aliate cum si de alte guverne ale lumii. Aceasta situatie a intarit pozitiile comuniste in diferite structuri ale puterii si ca atare, procesul de comunizare a Romaniei s-a accentuat.

In cursul anului 1947 s-au inregistrat ultimele momente spre instaurarea deplina a unui stat totalitar comunist. Astfel, in vara anului 1947, P.N.T. si P.N.L. au fost scoase in afara legii, liderii acestora condamnati la ani grei de inchisoare, ajungandu-se ca pe scena politica a tarii sa ramana partidul comunist si aliatii acestuia, pregatindu-se in felul acesta terenul pentru un regim totalitar bazat pe un partid unic.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunismul in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 558 cuvinte
Nr caractere:
18 166 caractere
Marime:
344.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
comunism, dictator, sistem totalitar
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!