Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ziarul de fata are drept interes prezentarea evenimentelor din anii 1924-1925 aducand in vizorul populatiei bacauane problemele pe care le intampina orasul, dar si evenimente la care ar putea participa, acest ziar fiind unul complex.

Ziarul Bacaul este un ziar al intereselor industriei, agriculturii, comertului si intregii activitati a judetului Bacau. Se adresa cititorilor din judetul Bacau astfel incat pe fiecare pagina apare fraza ,,Cititi ziarul Bacaul, ziarul intereselor generale Bacaoane". Problemele ridicate in acest ziar sunt de natura locala, fiind discutate teme plecand de la ,,Orasul nostru nu are un local de teatru" pana la ,,Industrie si transporturile locale".

Aflat pe str. Bacau- Ocna nr. 15 in anul 1924, isi va schimba sediul pe str, Centrala nr. 1 pentru anul 1925, acesta fiind in cele din urma centrul ziaristicii romanesti. Numarul paginilor a variat in functie de materialul prezentat, acesta variind de la 2 la 4 pagini. Aparea in fiecare duminica la Bacau, prezentand stiri atat de natura interna, cat si externa. Prima pagina cuprinde rubrici precum, ,, Cuvantul Catre Cititori", ,,Bursa Bacaului", ,, Situatia scolilor primare la finalul anului 1923", ,,Reforma administrativa, dar si Cronica politica din strainatate",

Ziarul era publicat pentru a face cunoscute dificultatile pe care le intampina populatia in perioada 1924-1925, acestea plecand de la ,,Sandalul si bataia din str. Centrala" pana la diverse stiri precum, ,,Exportul de lemne al Romaniei in anul 1923". In nr. 7 din anul I este pusa in discutie tema Sarbatorii zilei eroilor la Bacau. Aceasta a avut loc la ora 9 a.m. in piata Sf. Nicolae, in fata Catedralei.

Programul evenimentului: la 10:30 este intreprinsa oficierea serviciului religios la toate bisericile din oras, iar apoi se merge la Cimitirul Eroilor, loc aflat la marginea orasului. Sunt invitate scolile secundare si primare de fete si baieti, dar si ansamblul muzical al Regimentului 27 Infanterie. La orele 11:15 a.m. d-l Colone Arghir Constantinescu aduce omagiul eroilor, iar la ora 1 p.m. toata asistenta paraseste cimitirul, acesta din urma ramanand imbracat in felurite flori, asemenea unui loc de cinste.

In nr. 11 se aduce in discutie Dezastrul valutar si nesiguranta comertului, criza de numerar si industria din Bacau. In nr. 15 este amintita pe pag. 1. a ziarului Conferinta de la Londra si trecea a 10 ani de la finalul Primului Razbi Mondial, fiind amintita asasinarea lui Franz Ferdinand, mostenitorul tronului habsburgic, la Sarajevo. In nr. 23 gasim rubrica ,,Invalizii, vaduvele si orfanii de razbi cer dreptate".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
906 cuvinte
Nr caractere:
4 251 caractere
Marime:
14.72 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Romanilor
Data publicare:
19.11.2021
Structură de fișiere:
  • Bacaul.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Studiul cauzelor coroziunii Acest proces complicat care concura la distrugerea metalelor, a...
Filiera teoretica - Profilul real; Filiera tehnologica Filiera vocationala - Toate profilurile...
Tous les deux ans, le Ministere de l'Education Nationale doit renouveler deux des quatre oeuvres...
. Subprogramul sub, cu trei parametri, primeste prin intermediul parametrilor: - v un tablou...
Figuri de stil 1. comparatie - figura de stil care alatura doua cuvinte cu ajutorul prepozitiei...
Sus!