Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ziarul de față are drept interes prezentarea evenimentelor din anii 1924-1925 aducând în vizorul populației băcăuane problemele pe care le întâmpină orașul, dar și evenimente la care ar putea participa, acest ziar fiind unul complex.

Ziarul Bacăul este un ziar al intereselor industriei, agriculturii, comerțului și întregii activități a județului Bacău. Se adresa cititorilor din județul Bacău astfel încât pe fiecare pagină apare fraza „Citiți ziarul Bacăul, ziarul intereselor generale Băcăoane”. Problemele ridicate în acest ziar sunt de natură locală, fiind discutate teme plecând de la „Orașul nostru nu are un local de teatru” până la „Industrie și transporturile locale”.

Aflat pe str. Bacău- Ocna nr. 15 în anul 1924, își va schimba sediul pe str, Centrală nr. 1 pentru anul 1925, acesta fiind în cele din urmă centrul ziaristicii românești. Numărul paginilor a variat în funcție de materialul prezentat, acesta variind de la 2 la 4 pagini. Apărea în fiecare duminică la Bacău, prezentând știri atât de natură internă, cât și externă. Prima pagină cuprinde rubrici precum, ,, Cuvântul Către Cititori”, ,,Bursa Bacăului”, ,, Situația școlilor primare la finalul anului 1923”, ,,Reforma administrativă, dar și Cronica politică din străinătate”,

Ziarul era publicat pentru a face cunoscute dificultățile pe care le întâmpina populația în perioada 1924-1925, acestea plecând de la „Sandalul și bătaia din str. Centrală” până la diverse știri precum, „Exportul de lemne al României în anul 1923”. În nr. 7 din anul I este pusă în discuție tema Sărbătorii zilei eroilor la Bacău. Aceasta a avut loc la ora 9 a.m. în piața Sf. Nicolae, în fața Catedralei.

Programul evenimentului: la 10:30 este întreprinsă oficierea serviciului religios la toate bisericile din oraș, iar apoi se merge la Cimitirul Eroilor, loc aflat la marginea orașului. Sunt invitate școlile secundare și primare de fete și băieți, dar și ansamblul muzical al Regimentului 27 Infanterie. La orele 11:15 a.m. d-l Colone Arghir Constantinescu aduce omagiul eroilor, iar la ora 1 p.m. toată asistența părăsește cimitirul, acesta din urmă rămânând îmbrăcat în felurite flori, asemenea unui loc de cinste.

În nr. 11 se aduce în discuție Dezastrul valutar și nesiguranța comerțului, criza de numerar și industria din Bacău. În nr. 15 este amintită pe pag. 1. a ziarului Conferința de la Londra și trecea a 10 ani de la finalul Primului Răzbi Mondial, fiind amintită asasinarea lui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului habsburgic, la Sarajevo. În nr. 23 găsim rubrica „Invalizii, văduvele și orfanii de răzbi cer dreptate”.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bacaul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
906 cuvinte
Nr caractere:
4 251 caractere
Marime:
14.72KB (arhivat)
Publicat de:
Ioana E.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!