Icoana Maicii Domnului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Traditia bizantina atribuie primele icoane ale Maicii Domnului Sfantului Evanghelist Luca, doctor si pictor. Dupa Cincizecime, acesta a pictat trei icoane ale Maicii Domnului: doua cu Pruncul Iisus in brate si una fara. Dintre cele cu pruncul, cea mai raspandita si devenita celebra a fost cea de tip Hodighitria.

Cea mai veche marturie istorica , ajunsa pana la noi in aceasta privinta dateaza din secolul al VI-lea. Ea este atribuita istoricului bizantin Teodor Lectorul (+530), fost citet la Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol. El afirma ca in anul 450 a fost trimisa din Ierusalim, la Constantinopol, o icoana a Maicii Domnului zugravita de Sfantul Evanghelist Luca, cumparata fiind de imparateasa Eudoxia, sotia imparatului Teodosie II (408-450) in timpul primei sale calatorii in Palestina si daruita cumnatei sale, Pulcheria (+453) . Aceasta i-a ridicat o manastire a carei biserica se numea Hodigon.

In secolul al VIII-lea, Sfantul Andrei Criteanul si Sfantul Gherman, patriarhul Constantinopolului (715-730) vorbesc, de asemenea, despre icoana Maicii Domnului ,,Calauzitoarea" atribuita Sfantului Luca, dar care se afla la Roma. Dupa cuvintele Sfantului Gherman, aceasta icoana, zugravita in timpul vietii Maicii Domnului, a fost trimisa la Roma acelui Teofil despre care se vorbeste in prologul Evangheliei dupa Luca si al cartii Faptele Apostolilor .

O alta traditie spune ca icoana Maicii Domnului zugravita de Sfantul Luca si binecuvantata de dansa, i-a fost trimisa lui Teofil, dar nu la Roma, ci in Antiohia, de unde ajunge la Constantinopol. Potrivit traditiei, aceasta icoana, dupa moartea lui Teofil, a fost adusa din Antiohia la Ierusalim si de aici la Constantinopol, unde a fost asezata in biserica Vlaherne .

Despre o icoana a Maicii Domnului pictata de acelasi autor se vorbeste si in celebra epistola pentru apararea icoanelor adresata lui Constantin Copronim (741-775) si atribuita adesea Sfantului Ioan Damaschin .

In afara de icoanele pictate de Sfantul Evanghelist Luca, traditia mai vorbeste si de un chip al Maicii Domnului nefacut de mana, descoperit, in biserica din Lida construita de apostolii Petru si Ioan. Facand multe convertiri la Hristos in acest oras - numit mai tarziu Diosopolis - de langa Ierusalim, au construit o biserica cu hramul Maicii Domnului, la sfintirea careia a fost chemata. Primind porunca de la Maica Domnului sa se intoarca si fagaduindu-le ca va fi acolo cu ei, acestia au venit in Lida unde au gasit pe o coloana, chipul Maicii Domnului .

Despre icoana Maicii Domnului din Lida avem cele mai vechi marturii istorice din secolele al VIII-lea si al IX-lea. Este vorba de un pasaj atribuit Sfantului Andrei Criteanul de la anul 726 in epistola soborniceasca a celor trei patriarhi din Rasarit, catre imparatul iconoclast Teofil (839), si de lucrarile lui Gheorghe monahul din 886-887. In secolul al VIII-lea, Sfantul Gherman patriarhul Constantinopolului, calatorind prin Lida, a facut o copie dupa aceasta icoana, pe care, in timpul iconoclasmului, a trimis-o la Roma. Dupa biruinta asupra iconoclasmului, aceasta icoana a fost trimisa inapoi la Constantinopol. ,,Nu se stie nimic pozitiv - subliniaza L. Ouspensky - despre soarta acestei icoane, afara de faptul ca exista in secolul IX" .

Istoricii bizantini vorbesc mai ales de celebra Manastire a Maicii Domnului Hodighitria construita de Mihail al III-lea (856 - 867) nu departe de palatul imperial , la care, se pare, face referire patriarhul Fotie (858 - 867) ,,in omilia sa rostita in anul 867 in Sfanta Sofia in care el descrie in termeni emfatici imaginea Maicii Domnului" . In fata acestei icoane, comandantii armatei, inainte de a pleca in campanii militare, veneau sa se roage in aceasta manastire numita Hodigon , iar mai tarziu Hodighitria: cea care arata calea.

In perioada iconoclasmului, icoana Hodighitria a fost ascunsa, fiind zidita intr-un perete in Manastirea Pantocrator, iar in fata ei a ars o candela fara sa se stinga in toata durata persecutiilor. Sfantul Ioan Damaschin, ca aparator al invataturii despre sfintele icoane, arata in una din cantarile sale: ,,Mute sa fie buzele paganilor celor ce nu se inchina cinstitei tale icoane, celei zugravite de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, care se numeste Povatuitoarea" .

Pana la caderea Constantinopolului, sub cruciati icoana Hodighitria a fost folosita in procesiunile triumfale ale imparatilor Ioan II Comnenul (1118 -1143) si Manuel I Comnenul (1143 - 1180) , iar in 1186, Issac Angelos a inaltat-o si a purtat-o pe zidurile capitalei infruntand pe uzurpatorul Branas . Faima Hodighitriei a inceput sa se raspan?deasca

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Icoana Maicii Domnului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
12 557 cuvinte
Nr caractere:
62 649 caractere
Marime:
49.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Artelor
Tag-uri:
arta, pictura, opere, reprezentanti
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Artelor
Sus!