Inteligență competitivă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. INTRODUCERE
2. DEFINITII
3. TIPURI DE INTELIGENTA COMPETITIVA
4. OBIECTIVELE UNUI SISTEM DE INTELIGENTA COMPETITIVA
5. SURSELE DE COLECTARE A INFORMATIILOR
6. ELABORAREA DE STRATEGII DE “KNOWLEDGE MANAGEMNT”
7. MODELE DE ANALIZA A INFORMATIILOR
8. SISTEMELE DE INTELIGENTA COMPETITIVA
9. PREZENTAREA AVANTAJELOR FOLOSIRII SISTEMELOR DE INTELIGENTA COMPETITIVA

Extras din referat:

„Viitorul nu mai este ceea ce a fost”

Warren Bennis

1. INTRODUCERE

Pentru a dezvolta o afacere de success trebuie ca firma sa poata sa se adapteze rapid oricaror schimbari survenite in mediul de afaceri in care activeaza.

Conceptul de marketing are ca element central satisfactia consumatorului si nu maximizarea profitului. Cu alte cuvinte, organizatiile ar trebui orientate catre intelegerea si satisfacerea prompta si eficienta a nevoilor consumatorului, astfel incat sa le fie aduse beneficii atat lor cat si clientului.

Pe de alta parte, rareori o organizatie este singura pe piata. În aproape toate cazurile vor exista si alte organizatii care ofera produse asemănătoare unor clienţi asemănători. Aceste alte organizatii sunt concurenţii, si obiectivul lor este acelaşi: de a creşte, a face bani şi de a reuşi. Eficace, afacerile se războiesc, luptă să câştige aceeaşi resursă şi teritoriu: clientul. Şi ca în război, este necesar a înţelege inamicul. Concurentul poate avea secrete care vor face diferenţa între profit şi pierdere, expansiune sau faliment pentru afacere. Identificarea acestor secrete este astfel cruciala pentru supravieţuirea afacerii.

Deci, modul in care firma actioneaza trebuie sa tina seama si de concurenta. Multe companii au dezvoltat, in acest sens, un sistem de inteligenta competitiva, un produs si in acelasi timp un proces care are un singur obiectiv: sa dezvolte strategii si tactici necesare pentru a transfera partea de piata profitabila si consistenta de la concurenti la companie.

IC a suferit o crestere de interes în anii recenţi, un interes parţial alimentat de sporirea disponibilitatii informaţiilor (explozia de informaţie) şi o marire reflectatata în răspândirea bazelor de date comerciale in intreaga lume. Din punct de vedere competitiv, niciodata nu au existat atat de multe prilejuri sau pericole. Firmele japoneze folosesc universităţile noastre ca pe o unealta competitiva prin infiintarea programelor de cercetare. Pentru prima dată în istorie, cărţile şi populaţia cultă s-au reunit. Cam în acelaşi mod, accesul la informaţie împuterniceşte corporaţia modernă sa se înţeleaga pe ea însaşi şi piata tinta mai mult decât înainte.

Termenul de inteligenta competitiva este adesea vazut ca fiind sinonim cu „analiza competitorilor”, dar inseamna mai mult decat atat; este vorba despre o amplificare a competitivitatii organizatiei in raport cu actualii si potentialii concurenti, care pot fi:

 alte organizaţii ce oferă produse sau servicii identice acum

 alte organizaţii ce oferă servicii şi produse asemănătoare acum

 organizaţii ce vor oferi servicii şi produse identice sau similare în viitor

 organizaţii care pot scădea nevoia pentru un produs sau serviciu

2. DEFINITII

Inteligenta competitiva s-a dezvoltat ca activitate specializata in cadrul cercetarii de marketing, ulterior constituindu-se intr-un domeniu distinct (cu ajutorul tehnicilor imprumutate din spionaj), si utilizand mai ales metodele calitative specifice campului din care s-a desprins.

Inteligenţă competitivă (IC) este o disciplină cheie pentru managerii care recunosc importanţa entropiei informaţionale precum şi a tehnologiei informaţiei. IC este atat un produs cat şi un proces de cunoastere.

Inteligenţa in afaceri (un termen alternativ pentru inteligenţa competitivă) este activitatea de monitorizare a mediului exterior al firmei pentru gasirea informaţiilor semnificative pentru procesul de luare a deciziilor.

Asadar, reprezinta un proces sistematic de identificare, culegere, analiză şi transformare periodica a datelor şi informaţiilor externe în cunoştinţe care se leagă de planificarea strategică a organizaţiei, referindu-se la capabilităţile, motivele, intenţiile şi practicile competitorilor sau a potentialilor/viitorilor competitori, la furnizori, materiale, tendinţe pe piaţa, schimbări politice şi economice, în scopul obţinerii unui plus de cunoaştere a posibilelor strategii de piata si directii viitoare, pentru asigurarea avantajului competitiv pe un anumit segment de piaţă (prezicand următoarele mişcări pe care le vor face, fiind cu un pas înaintea lor si exploatandu-le slăbiciunile în favoarea firmei).

In mod special, reprezinta o colectie de informatii si analize privind posibilitatile, vulnerabilitatile si intentiile competitorilor, efectuate prin utilizarea bazelor de date, a altor surse identificate şi accesate în condiţii de legalitate şi etică (spre deosebire de spionajul industrial care urmăreşte obţinerea de informaţii prin metode neconvenţionale). Insa 90% din informaţiile strategice sunt identificabile dar neutilizate.

Observații:

A fost prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Economice din Galati

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Inteligenta Competitiva.doc
  • Prima pagina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
6 062 cuvinte
Nr caractere:
35 663 caractere
Marime:
58.59KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Profesorului:
Mazilescu Vasile
Sus!