Domeniul Inteligenței Artificiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Domeniul inteligenţei artificiale

Este greu de dat o definiţie precisă a domeniului inteligenţei artificiale. În general, se consideră că obiectul său de studiu se referă la modalităţile prin care poate fi imitată inteligenţa umană cu ajutorul calculatoarelor electronice şi a unor programe performante . Totuşi, nici inteligenţa umană nu este o noţiune clarificată pe deplin.

Ce este inteligenţa umană?

Rezumând, putem spune că, în general, inteligenţa umană este capacitatea de a învăţa uşor şi bine, de a sesiza ceea ce este esenţial, de a rezolva situaţii şi probleme noi pe baza experienţei acumulate anterior.

Ce este inteligenţa artificială?

IA este domeniul de studiu care îşi propune să explice şi să modeleze comportamentul inteligent în termenii proceselor de calcul .

IA nu este o ştiinţă pură sau o nouă disciplină inginerească, ci are o clară natură de interdisciplinaritate, care implică ştiinţa calculatoarelor, matematică, psihologia proceselor cognitive etc.

Din punct de vedere ingineresc, IA se ocupă cu generarea reprezentărilor procedurilor care în mod automat şi autonom permit rezolvarea problemelor rezolvate până acum numai de oameni.

Obiectivul IA este abordarea inteligenţei ca pe un calcul posibil de efectuat, fezabil.

Testul Turing

O definiţie operaţională a inteligenţei este testul Turing.

Testul constă într-o conversaţie la distanţă (de exemplu, pe chat) între un om şi un calculator; la sfârşitul testului, calculatorul se consideră inteligent când omul nu poate spune dacă a dialogat cu un alt om sau cu o maşină.

Se înlocuieşte astfel întrebarea „pot maşinile să gândească?” cu problema dacă „se pot comporta similar cu oamenii într-un context bine definit”.

Din test se desprind câteva calităţi implicite ale unui sistem inteligent:

- prelucrarea limbajului natural;

- posibilitatea de reprezentării cunoaşterii, a informaţiilor apriori şi a celor căpătate în timpul dialogului;

- raţionamentul automat, pentru utilizarea informaţiilor în răspunsuri, concluzii sau pentru construirea de întrebări proprii;

- învăţarea, pentru adaptarea la noile circumstanţe;

Definiţii

Patrick Winston

IA este studiul ideilor care permit calculatoarelor să efectueze lucrurile care fac oamenii să pară inteligenţi. IA este studiul proceselor computaţionale care fac posibile percepţia, raţionamentul şi acţiunea.

Marvin Minsky

A iniţiat ipoteza conform căreia inteligenţa nu este un singur lucru, ci o colecţie de strategii, iar IA este ştiinţa identificării concrete a acestor strategii şi a modului în care se încadrează într-un tot coerent.

Elaine Rich

IA este domeniul care studiază cum se execută cu calculatoare electronice sarcini pentru care omul este astăzi cel mai bun.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Domeniul Inteligentei Artificiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 127 cuvinte
Nr caractere:
17 071 caractere
Marime:
33.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!