Arhitectura sistemelor expert în contabilitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract:

The architecture of expert accounting systems is characterized by the connection between the elements that form an expert system (knowledge base, engine inferente, interface dialog, the expression of knowledge, the explanation) and its connections with the external environment.

Keywords:

Expert accounting system, knowledge base, inference engine, explanation module, knowledge acquisition module, interface dialog

1.Introducere

Teoria sistemelor expert, văzute ca mecanisme de captare şi conservare a cunostiinţelor, introduce o serie de principii arhitecturale specifice acestui tip de inteligenţă artificială. Din punct de vedere al tehnologiilor informaţionale un sistem expert este un program care permite separarea cunostiţelor declarative (ce formează baza de cunoştinte) de cunoştiinţele procedurale (folosite de motorul de inferenţe).Principiul decurge din unele experimente, efectuate pe la începutul anilor 1970 şi care propun reproducerea rationamentului uman sub forma unui algoritm de înlanţuire a unor reguli logice, definite în termenii calcului propoziţional (reguli de producţie).

2.Componentele de bază a unui sistem expert în contabilitate cuprinde:

• Baza de cunoştiinţe, în care sunt stocate toate cunoştinţele specifice unui domeniu aplicativ şi care trebuie să suporte cu uşurinţă adăugarea , modificarea şi stergerea cunoştinţelor;

• Motorul de inferenţe, program ce conţine cunoasterea procedurală şi care trebuie să asigure o exploatare eficienta a bazei de cunostinte:

• Interfata de dialog cu utilizatorii, care dispune de un limbaj de exprimare a cunoaşterii achiziţionat de la experţii umani.

Pe langă aceste trei componente de bază un sistem expert mai poate avea alte două componente suplimentare, şi anume:

• Modul explicativ are rolul de a explica utilizatorilor atât cunoaşterea de care dispune sistemul, cât şi procesul de raţionament pe care îl desfăşoară sau soluţiile obţinute în sesiunile de consultare. Explicaţiile într-un astfel de sistem, atunci când sunt proiectate corespunzător, îmbunătăţesc modul în care utilizatorul percepe şi acceptă sistemul.

3. Procese ce caracterizează arhitectura unui sistem expert

Arhitectura şi functionabilitatea unui sistem expert sunt caracterizate, în principal de trei procese esenţiale: achiziţionarea cunoştinţelor, reprezentarea cunoştinţelor şi prelucrarea cunoştinţelor, la care se mai poate adăuga procesul de utilizare a cunoştinţelor.

1. Achiziţionarea cunoştinţelor este definit din punct de vedere al arhitecturii sistemelor expert ca procesul prin care se realizează extragerea de la experţi a cunoaşterii împreună cu metodele utilizate de aceştia la rezolvarea problemelor. Acest process este realizat cu ajutorul modulului de achiziţionare a cunoaşterii şi are ca scop principal construirea unei baze de cunoştiinţe.

Construirea bazei de cunoştiinţe nu este însă posibilă decât odată cu parcurgerea celui de-al doilea proces.

2. Reprezentarea cunoştinţelor defineşte mecanismele şi procesele în care cunoştiinţele şi metodele sunt rafinate într-o formă organizată în vederea implementării acestora ca structuri de cunoştinţe.

3. Prelucrarea cunoştinţelor este un proces ce presupune aplicarea unui rationament artificial asupra bazei de cunoştinţe construite anterior.

4. Utilizarea cunoştinţelor, este un proces care nu poate fi încă definit din prisma arhitecturii sistemelor expert, ci mai mult este justificat de faptul că valoarea oricarui sistem expert este dată de felul în care sunt multumiţi utilizatorii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhitectura Sistemelor Expert in Contabilitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 484 cuvinte
Nr caractere:
8 472 caractere
Marime:
14.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Profesorului:
Ion Andone
Sus!