Idetificarea armelor de foc după urmele lăsate pe glonț și pe tub

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Identificarea armei cu care s-a savarsit o infractiune reprezinta scopul final al oricarei expertize balistice judiciare. In estenta, procesul de identificare consta in examinarea comparativa a gloantelor, a tuburilor descoperite in corpul victimei sau la fata locului, cu gloantele trase experimental cu arma gasita in canpul infractional ori ridicata de la persoana suspecta.

Examinarea destinata identificarii parcurge doua etape principale. In prima etapa se determina grupul sau categoria careia apartine arma, in baza cercetarilor generale reflectate de urmele formate pe proiectil si pe tub, referitoare la modelul, tipul, calibrul armei. In a doau etapa are loc identificarea propriu-zisa prin examenul comparativ al caracteristicilor individuale, specifice fiecarei tevi ghintuite si fiecarui ansamblu al mecanismelor de tragere.

Identificarea armei dupa urmele formate pe glont presupune, in faza initiala, o delimitare a cercului armelor suspecte, prin excluderea din sfera cercetarii a armelor ale caror caracteristici generale nu corespund caracteristicilor reflectate de glont. Pentru aceasta se iau in clacul numarul golurilor si plinurilor ghinturilor, latimea acestora, unghiul si sensul de rasucire, calibrul etc.

Pentru obtinerea modelului de comparatie se efectueaza trageri experimentale cu armele examinate. Tragerile se efectueaza dupa prealabila verificare a starii tehnice a armei. De asemenea, este necesara curatarea tevii de rugina, praf, de alte reziduri de tragere etc. Pentru trageri se apeleaza la munitie cu caracteristici asemanatoare celei descoperite la fata locului. Tragerile se efectueaza in dispozitive speciale, denumite captatoare de proiectile, care pot fi de mai multe tipuri: cutii sau lazi lungi dreptunghiulare umplute cu vata ori calti si impartite pe compartimente, tuburi de circa 4m cu apa si inchise cu membrana de cauciuc, cutii cu compartimente umplute cu materiale plastice, important fiind sa se obtina proiectilele de comparatie de buna calitate.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Idetificarea Armelor de Foc Dupa Urmele Lasate pe Glont si pe Tub.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
704 cuvinte
Nr caractere:
4 320 caractere
Marime:
11.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Instrumente și Tehnici de Laborator
Tag-uri:
ghinturilor, calibrul, dispozitive
Predat:
la liceu
Profil:
Militar
Sus!