Istoria puțin cunoscută a aviației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In 1961, inventatorul roman a fost contactat de aviatia americana, pentru care a lucrat la diferite proiecte "Top Secret" timp de sapte ani. Doar cei care studiaza arhivele mai stiu ca, inainte de lansarea ipotezei originii extraterestre a "farfuriilor zburatoare", Henri Coanda a inventat un aparat care semana izbitor cu un OZN. In anii '60, romanul a lucrat pentru US Air Force si pentru NASA, in programe secrete de cercetare. Atit de secrete incit nici acum nu se stie exact care a fost contributia lui la dezvoltarea tehnicii aerospatiale americane. Coanda nu este insa decit unul dintre "vizionarii" care si-au depasit cu mult epoca. La inceputurile aviatiei, cu mult inainte ca "Stealth"-ul sa fie construit in secret de americani, un alt roman s-a preocupat de realizarea unui avion "invizibil".

Esecul canadian

"Aerodina" a fost un proiect fantastic, ce depasea posibilitatile tehnice ale timpului in care a fost conceput. Studiile au fost reluate dupa doua decenii, de un consortiu canadian, finantat de americani. Era un program stiintific ultrasecret despre care nu se stie decit ca s-a incheiat in 1961, printr-un esec. Se pare ca sef al colectivului de cercetatori a fost englezul John Frost care insa a "uitat" sa-l coopteze si pe Coanda in acest proiect. De la inceput, cercetatorii au intimpinat mari dificultati, pe care doar romanul i-ar fi putut ajuta sa le depaseasca. L-au contactat doar intr-un tirziu, cind deja se cheltuisera o groaza de bani, fara rezultate concrete. Se pare insa ca acesta a refuzat sa le acorde atunci sprijinul. Cercetarile canadiene s-au incheiat in 1961 prin construirea unui prototip, care insa nu a functionat. Probabil pentru a justifica banii cheltuiti intre 1953 si 1961, canadienii au afirmat ca "Efectul Coanda" nu poate fi folosit in acest domeniu. Savantul roman nu a fost insa prea impresionat de nereusita canadienilor. In 1956 si-a brevetat din nou inventia, intr-o forma dezvoltata, tot in Franta. De aceasta data, aparatul se numea clar: "Soucoupe volante" - farfurie zburatoare. La fel ca majoritatea proiectelor lui Coanda, si acesta era "TOP SECRET".

"Am vazut obiectul intr-o baza ultrasecreta"

Nu este exclus ca esecul canadian sa fi fost doar un nor de fum, menit sa "ascunda" oficial proiectul aerodinei. Dupa 1961 nu s-a mai vorbit despre aceasta inventie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria putin Cunoscuta a Aviatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 343 cuvinte
Nr caractere:
6 936 caractere
Marime:
12.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inginerie Aerospatială
Tag-uri:
aviatie, esec, proiectul aerodinei
Predat:
la facultate
Materie:
Inginerie Aerospatială
Profesorului:
Savin Teodora
Sus!