Avionul - o aerodină

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Avionul este o aerodina , prevazuta cu o suprafata portanta fixa ce asigura sustentatia datorita vitezei de deplasare. Viteza de deplasare poate fi asigurata fie de actiunea unor grupuri motopropulsoare, fie de actiunea unei componente a greutatii (in cazul zborului de coborare sau al zborului fara motor).

Imaginea de mai sus arata componentele unui avion si functiile lor. Avioanele sunt dispozitive de transport care sunt proiectate sa transporte persoane si marfa dintr-un loc in altul. Avioanele au mai multe forme si marimi diferite in functie de misiunea avionului. Imaginea de mai sus prezinta un avion cu reactie de linie care a fost ales ca avion tipic (deoarece are componentele de baza ale unui avion).

Pentru ca orice avion sa zboare, trebuie sa ridicati greutatea avionului in sine, a combustibilului, a pasagerilor si a marfii. Aripile generaza majoritatea portantei care tine un avion in aer. Pentru a genera portanta, avionul trebuie sa se miste in aer. Motoarele cu reactie, care sunt localizate sub aripi, furnizeaza propulsia necesara pentru ca avionul sa inainteze prin aer. Aerul se opune miscarii incetinid inaintarea. Unele avioane folosesc una sau mai multe elice pentru sistemul de propulsie in loc de motoare cu reactie.

Pentru a controla si manevra avionul, mici aripioare sunt localizate la coada acestuia. Coada are de obicei o piesa fixa orizontala (numita stabilizator orizontal) si o alta piesa fixa verticala (numita stabilizator vertical). Treaba stabilizatoarelor este de a furniza stabilitatea avionului, de a-l tine drept in timpul zborului. Stabilizatorul vertical previne balansul lateral al botului avionului, in timp ce stabilizatorul orizontal previne miscarea sus-jos a botului aeronavei (avionul fratilor Wright avea stabilizatorul orizontal plasat in fata aripilor. O astfel de configuratie este numita ,,candard", dupa cuvantul francez pentru ,,rata").

In spatele aripilor si al stabilizatoarelor este o mica sectiune rotitoare care este atasata piesei fixe prin balamale. In imaginea de mai sus, aceste mici piese sunt colorate cu negru. Modificand unghiul partii din spate a unei aripi, se va modifica cantitatea de forta pe care aceea aripa o va produce. Abilitatea de a modifica fortele generate de aripi, inseamna ca putem controla si manevra avionul. Componenta rotitoare a stabilizatorului vertical se numeste carma; este utilizata pentru a devia coada spre dreapta sau spre stanga, daca privim din fata. Partea rotitoare a stabilizatorului orizontal este numita elevator; este folosit pentru a devia stabilizatorul orizontal in sus sau in jos. Partea rotitoare exterioara a arpilor este numita eleron; este utilizat pentru a inclina aripile spre stanga sau spre dreapta. Majoritatea aeronavelor pot fi rotite spre stanga sau spre dreapta si prin folosirea spoilerelor. Spoilerele sunt mici placi folosite pentru a modifica fluxul aerului peste aripa si a schimba cantitatea de forta prin descresterea portantei atunci cand spoilerul este deschis.

Aripile mai au sectiuni rotitoare aditionale, numite flapsuri. Acestea se lasa doar in jos (nu pot fi folosite pentru a directiona fulxul de aer si in sus), de obicei cu maximum 40o, si sunt utilizate pentru a mari forta ascensionala creata de aripa la decolare si a incetini aeronava la aterizare. Voleturile de la bordul de atac al aripilor sunt utilizate la decolare si la aterizare pentru a produce forta suplimentara. Spoilerele sunt utilizate si ele pentru a incetini aeronava la aterizare si pentru a neutraliza efectul flapsurilor cand avionul este pe sol. Data viitoare cand zburati cu un avion, priviti cum aripa isi modifica forma si masurati durata decolarii si a aterizarii.

Fuselajul sau corpul avionului tine toate componentele laolalta. Pilotul sta in cabina de comanda sau cockpit. Pasagerii si marfa sunt tinute in spatele fuselajului. Unele avionae transporta combustibil in fuselaj, iar altele in aripi.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Avionul - O Aerodina.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
8 210 cuvinte
Nr caractere:
40 628 caractere
Marime:
434.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inginerie Aerospatială
Tag-uri:
avion, mecanica, propuplsie
Predat:
la facultate
Materie:
Inginerie Aerospatială
Sus!