Aerodinamica avionului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asupra unei aeronave aflate in zbor actioneaza patru forte care trebuie sa se afle in echilibru. O forta in general poate fi interpretata ca o tragere sau o impingere asupra unui obiect intr-o anumita directie.

Greutatea

Greutatea este o forta orientata intotdeauna spre centrul pamantului. Ea este direct proportionala cu masa avionului si depinde de incarcarea sa. Desi este distribuita asupra intregului aparat, ne putem imagina ca ea este colectata si actioneaza asupra unui singur punct, numit centrul de greutate. In zbor, desi aeronava se roteste in jurul centrului de greutate, orientarea greutatii ramane tot spre centrul pamantului. In timpul zborului greutatea scade constant datorita consumarii combustibilului din rezervoare. Distributia greutatii si centrul de greutate se pot si ele schimba, de aceea pilotul trebuie sa ajusteze constant comenzile pentru a tine avionul in echilibru.

Tractiunea

Tractiunea este asigurata de sistemul de propulsie. Valoarea tractiunii depinde de mai multi factori asociati sistemului de propulsie: tipul motorului, numarul de motoare, comanda motorului, viteza si inaltimea de zbor. In figura alaturata, cele doua motoare ale avionului sunt dispuse sub aripi si orientate paralel cu fuzelajul, deci tractiunea va actiona pe linia central longitudinala a fuzelajului. La unele avioane (de exemplu Hawker-Siddeley Harrier|Harrier directia tractiunii poate varia in functie de evolutia pe care o executa. De exemplu la decolare ea este orientata la un anumit unghi fata de axa longitudinala a avionului, pentru a "ajuta" avionul sa decoleze Insa, la avioanele turboreactoare, desi gazele de ardere sunt evacuate in directie opusa directiei de zbor, acest lucru face ca avionul sa fie "impins" inainte, pe principiul actiune <-> reactiune descris de Newton: oricarei forte de actiune i se opune o forta egala si de sens contrar, numita reactiune.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aerodinamica Avionului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 789 cuvinte
Nr caractere:
21 005 caractere
Marime:
216.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inginerie Aerospatială
Tag-uri:
avion, aerodinamica
Predat:
la facultate
Materie:
Inginerie Aerospatială
Sus!