Transferul de date în rețele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Schimbul de date intre statiile retelelor de caculatoare este efectuat de reteaua de transfer de date, numita uneori, pur-si-simplu, subretea. O subretea consta din canale de transfer de date si noduri de comutatie, ce opereaza conform unui ansamblu de produse program speciale. La rindul sau un canal de transfer date este format din perechea de echipamente de terminatie a circuitului de date (ETCD) si canalul de comunicatie ce le interconecteaza. ETCD asigura acordarea spectrala si de amplitudine a semnalelor statiei si a canalului de comunicatie si, de asemenea, veridicitatea necesara a transferului de date. Pentru canalele analogice, functiile ETCD sunt realizate de modemuri.

Canal de comunicatie sau circuit de date este mediul fizic prin care se transmit semnalele. Canalele de comunicatie se separa in cadrul liniilor de comunicatie prin multiplexare, utilizind echipamente speciale. In cadrul unei linii de comunicatie pot fi separate mai multe canale.

Liniile de comunicatie pot fi: fire deschise (din otel, din cupru sau bimetalice, fire cablate, cabluri coaxiale, cabluri optice, linii cu microunde si cosmice (prin satelit). Ca exemplu de fire cablate pot servi cablurile telefonice cu fire torsadate. Ele pot contine de la 4, 10 pina la 100 si chiar mii de perechi intr-un cablu. Cablul coaxial, numit si cablu ecranat, consta dintr-un fir conductor de cupru acoperit cu un strat izolator de plastic, ecranat de o plasa din sirma, acoperita, la rindul ei, cu un strat protector de plastic. Cablurile optice inlocuiesc treptat cablurile coaxiale. Un cablu optic consta dintr-o fibra de sticla sau plastic transparent de diametru foarte mic (sutimi de mm), acoperita cu un strat de plastic. Semnalul optic, in forma de impulsuri de lumina generate de o sursa laser, este transmis prin fibra optica. Cablurile optice pot avea o capacitate foarte mare - mai multi Gbps. Firma MCI (SUA) in 1998 a implementat linii optice de transfer de date cu capacitatea unei fibre de 80 Gbps. In conditii de laborator in cadrul unei fibre au fost formate 512 canale, fiecare din care cu viteza de transfer date OC-48 (2,488 Gbps); adica pe o singura fibra optica se asigura o viteza sumara de transfer date de 1,27 Tbps=1,27*1012bps. 45279yub14egq6f

Liniile cu microunde opereaza in diapazonul de unde ultrascurte, au capacitate mare si asigura o protectie buna la perturbatii. Ele constau din siruri de statii de retransmisie, plasate in raza vizuala directa a antenelor lor (pina la 40-50 km). Se folosesc, desi mai rar, si linii cu microunde troposferice cu raza de actiune a unei statii de pina la 800 km. De o raspindire larga se bucura liniile cosmice - linii cu microunde ce utilizeaza retranslatoare instalate pe statii-satelit ai Pamintului.

Dupa caracterul legaturii,canalele de comunicatie pot fi comutabile si necomutabile. Canalele comutabile constau dintr-o secventa de segmente, interconectarea in serie a carora se efectuiaza la nodurile de comutatie. De exemplu, canalele telefonice se comuteaza la centralele telefonice. Canalele comutabile se formeaza temporar, pe durata transmisiei de date; ulterior ele se desfiinteaza. Canalele necomutabile, numite si dedicate, sunt canale permanente intre perechea de noduri sau perechea de statii respective ale retelei. Ele sunt mai calitative, dar si mai costisitoare.

Caracteristicile unor canale, utilizate pentru transferuri de date, sunt prezentate in tabelul 1. Mediile de transmisie, folosite in retelele locale, vor fi descrise in - 7.

Nodurile de comunicatie sunt destinate comunicarii canalelor sau a traficului de date intre canalele retelei. Utilizarea lor permite reducarea numarului de canale si, respectiv, a costului retelei. In functie de metoda de comutare implementata, exista noduri de comunicare de canale, noduri de comutare de masaje si noduri cu comutare de pachete. Unele detalii referitoare la functionarea retelelor cu asemenea noduri de comutatie pot fi regasite in - 4. ug279y5414eggq

Tabelul 1. Caracteristicile unor canale utilizate pentru transferul datelor.

Tipul transmisieiDenumire canalViteza de transmisieTipul conexiunii

AnalogicaTelefonic 0,3-56Kbps0,3-56 KbpsComutata

NumericaTelefonic DSO56;64 KbpsDedicata

NumericaTrunchi (cadru) T1 (DS1)1,544 MbpsDedicata

NumericaTrunchi (cadru) E3**2,048 MbpsDedicata

NumericaTrunchi (cadru) T3 (DS3)44,768 MbpsDedicata

NumericaTub ISDN, acces de baza 2B+D144 KbpsComutata

NumericaTub ISDN, acces de primar 30B+D**2,048 MbpsComutata

NumericaTub ISDN, acces de primar 23B+D*1,544 MbpsComutata

NumericaCanal STS-n sau OC-n, unde n=1,3,9,12,18,24,36,48 sau 192 (10 Gbps)Nx51,84 MbpsComutata

NumericaCanal STM-n (SDH)Nx155 MbpsComutata

*Este utilizat in SUA, Canada si Japonia

**Standard CCITT, este utilizat in Europa, Africa s.a.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transferul de date in retele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
721 cuvinte
Nr caractere:
4 220 caractere
Marime:
8.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
retele, date, transmitere
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!