Surse furnizoare de informații

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

SURSE FURNIZOARE DE INFORMATII
I.SISTEME INFORMATICE si BAZE DE DATE-----------------------PAG 1
II.SISTEME INFORMATIONALE-------------------------------------------PAG 1-4
III.BAZE DE DATE------------------------------------------------------------PAG 4-5
IV.BAZE DE DATE - Microsoft Access 2003-------------------------PAG 5-6
V.INTERNET----------------------------------------------------------------------PAG 7-8
VI. INTERNET SI INTRANET------------------------------------------------PAG 8-9
VII.INTRANET-UL----------------------------------------------------------------PAG 10

Extras din referat:

I.SISTEME INFORMATICE SI BAZE DE DATE

Sistem informatic (Si)

- sistem informational automatizat;

- ansamblu de echipamente (hardware), programe (software), si proceduri organizationale (orgware) pentru prelucrarea informatiei.

Sistem informatic

- pentru asistarea deciziilor ,sisteme expert ( judecarea situatiilor concrete, putin structrate);

- pentru mamagement (marketing, planificare nevoi materiale, personal);

- pentru prelucrarea tranzactiilor (conturi, facturi, stocuri, foarte structurate).

Etapele ciclului de viata al sistemului informational: - proiectare, realizare, intretinere si imbunatatire.

Fise de date: coletie de nume, formata din toate aparitiile unui anumit tip de inregistrari logice.

Clasificare fisiere:

- plate inreg Logice numai din date elementare, in ac, numar);

- adanci ( inreg, logice cu date agregate: vectori sau grupuri repetate)

Baza de date: (BD) - colectie de aparitii ale mai multor tipuri de inregistrari logice , continand relatii intre inregistrari agregate de date sI date elementare.

Sistem de gestiune a bazei de date: (SGBD) - ansamblul de programe destinate crearii, intrepriderii si exploatarii unei baze de date.

Clasificare SGBD

- ierarhice (fisiere adanci, structuri arborescente);

- reticulare (fisiere adanci, structuri de tip retea, Conference on Data System Lauquages, cod ASyL, 1971);

- rationale (fisiere plate, tabele, structuri de tip retea, Cod D 1970).

MS ACCES 2.0 -SGBDR sub Windows, realizat de Microsoft in 1989-1994, ca parte a MS Office Pro.

II.SISTEME INFORMATIONALE

Def.1 - Un sistem informational este un ansamblu de oameni, echipamente, software, procese si date destinate sa furnizeze informatii active sistemului decizional, informatii necesare in elaborarea de solutii pentru problemele cu care se confrunta managerii agentilor economici. Sistemul informational face legatura intre sistemul de conducere si sistemul condussi este subordonat sistemului de conducere.

Def.2 - Sistemul informational este o parte a sistemului informational in care procesul de culegere, transmitere, stocare si prelucrare a datelor se realizeaza utilizand elemente sau componente ale TI, adica mijloace de calcul si de comunicare moderne, produse software specializare, proceduri si tehnici specifice la care se adauga personalul specializat.

Sistemul informatic este o parte a sistemului informational, adica aceea parte care cuprinde culegerea, prelucrarea si transmiterea automata a datelor si informatiilor din cadrul sistemului informational.

Sistem informatic integrat - specific anumitor domenii de activitate - ex. sistem, ec, fin, bancar)este sistemul care asigura introducerea unica a datelor si prelucrarea multipla a acestora in functie de cele mai diversecerinte formulare de catre utilizatori.

Tehnologia informatiei este un termen contemporan care descrie combinatia de tehnologii de calcul - echipamente si software - cu tehnologia comunicatiei - retele de transmitere a datelor, imaginilor si vocii.

Sisteme informatice de gestiune - modelele de gestiune regrupeaza procedurile proprii ale unui domeniu. In activitatea practica sa pot identifica o serie de modele specifice domeniului, ca de exemplu: - tehnologiile de fabricatie, vanzarile specifice, contabil.

Analistii de sistem sunt acei specialisti care inteleg atat aspectele legate de facilitatile si limitele oferite de tehnologiile informatiei, cat si cerintele de prelucrare a datelor necesare procesului de informare-deciziea agentilor economici.

Sistemele de Prelucrare a Tranzactiilor (SPT) sunt aplicatii ale sistemului informational care pemit culegerea , stocarea si prelucrarea zilnica a datelor rezultate din desfasurarea tranzactiilor, asigurand actualizarea bazei de date.

Un Sistem informatic de conducere (SIC) este un sistem de aplicatii informatice care se ocupa cu elaborarea de rapoarte sub un format standard necesare organizarii si conducerii operative a unitatii.

Un Sistem Suport de Decizii (SSD) - este un sistem de aplicatii informatice care asigura pe utilizatori cu informatii orientate pe decizii, adica cu informatii referitoare la diverse situatii care pot apare in luarea deciziilor. Cand acest sistem este utilizat direct de catre conducerea executiva a firmei se mai numeste si sistem de informare executiva.

PROIECTAREA DE ANSAMBLU A SISTEMELOR INFORMATICE

Activitati in proiectarea de ansamblu - definirea obiectivelor; - structura sistemelor informatice; - definirea iesirilor; - definirea intrarilor; -definirea colectiilor de date; -alegerea modelului matematic si a programelor aferente; -alegerea solutiilor tehnice de realizare; -listarea necesarului de resurse; - estimarea eficientei economice; -planificarea realizarii sistemului; -elaborarea documentatiei.

Caracteristicile sistemului informatic:

-orice sistem tb sa contina ca elem central o baza de date, in care sa fie stocate date intercorelate intre ele provenind de la surse interne si externe;

-informatiile furnizate de sistem tb obigatoriu sa fie autentice, exacte, iar suportul de prezentare sa varieze de la un nivel de conducere la altul;-sistemul tb sa inglobeze o varietate de modele matematice, tehnico-economice, ex: modele de optimizare, modele de simulare, modele de eficienta;-sistemul tb conceput ca un sistem om-masina oferind astfel posibilitatea unei interactiuni immediate catre utilizator si sistem.-sistemul trebuie sa prezinte un grad cat mai ridicat de integrare sub urmatoarele doua aspecte: integrare interna si integrare externa.

Cerinte ale sistemelor informatice - pt realizarea unor sisteme informatice care sa indeplineasca obligatoriu caracteristicile sistemelor este necesar sa se tina cont de urmat cerinte: - fundamentarea conceperii sistemului sa fie facuta pe criterii de eficienta economica; -participarea nemijlocita a conducerii unitatii la conceperea sistemului informatic; -asigurarea unui nivel tehnic inalt al solutiilor adaptate; -adoptarea de solutii in concordanta cu resursele disponibile si cu restrictii impuse.

Domenii si activitati in cadrul sistemelor informatice sunt:

1.Planificarea tehnico-economica activitati-: -elaborarea planului annual; - defalcarea planului pe trimestre luni si unitati componente; -urmarirea modului de realiz al planului;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse furnizoare de informatii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
5 213 cuvinte
Nr caractere:
30 754 caractere
Marime:
38.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
informatica, baze de date, sisteme informatice
Predat:
la liceu
Clasa:
a 12-a
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!