Stații Și Tehnologii De Cooperare În Rețele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intr-o retea de calculatoare sistemul de transfer date interconecteaza statiile retelei. In functie de destinatie, statiile pot fi: calculatoare, terminale, imprimante, s. a. Calculatoarele unei retele pot fi atat servere, ce presteaza servicii altor utilizatori din retea, cat si spatii de lucru calculatoare personale, utilizate in scopuri individuale de catre fiecare utilizator in parte. La servere se stocheaza informatiile, inclusiv produsele program. Ele presteaza diverse servicii informatice de la acces, gestiune si transfer de fisiere la prelucrarea de loturi la distanta si conferinte electronice. Un server poate fi dedicat sau nededicat. Serverele dedicate nu pot fi utilizate concomitent si ca statie de lucru, pe cand cele nededicate pot fi utilizate.

Terminalele sunt dispozitive, care permit utilizatorului accesul la resursele retelei, fara a dispune de facilitatile proprii de prelucrare si stocare a datelor. Uzual un terminal include un monitor pentru afisarea de informatii si o tastatura pentru intrarea de comenzi si date.

Utilizarea unui terminal in loc de un calculator personal, pentru acces la resursele unei retele de arie larga, restrange in mare masura serviciile disponibile.

Interconectarea statiilor in retea este impusa de necesitatea cooperarii lor la prelucrari de date.

Aceasta cooperare poate fi realizata in mai multe moduri. Sunt larg cunoscute patru tehnologii majore de cooperare a statiilor in retele: egal-la-egal (peer-to-peer). Tehnologia stapan-aservit, aplicata la doua statii ce coopereazea in retea din care cel putin una este calculator, prevede gestionarea de catre o statie calculator atat a procesului de prelucrare, cat si a procesului de transmisie a datelor intre aceste statii. Aceasta tehnologie a fost implementata mai intai in sistemele de teleprelucrae a datelor. Sistemele respective includeau un calculator sau un complex de calcul la care erau conectate mai multe terminale prin intermediul unor canale de transfer date si a multiplexoarelor de transmisie date sau a procesoarelor frontale.

In primii ani de utilizare, terminalele erau simple, realizau doar niste functii elementare de intrare-iesire a datelor. Deaceea era natural, ca atat procesul de prelucrare, cat si procesul de transmisie a datelor sa fie gestionate la calculatorul central. Aceasta a si determinat denumirea tehnologiei realizate stapan-aservit. Ulterior, chear fiind implementate mini-si-microcalculatoare, conectate in acelas mod la calculatorul central, mult timp s-a utilizat tehnologia stapan-aservit deja realizata, mini si microcalculatoarele emuland, pur si simplu, operarea terminalelor respective. Tehnologia server-de-fisiere prevede partajarea de date (fisiere) in retea, folosind calculatoare servere de fisiere. Fisierele sunt stocate la server de utilizatori si/sau administratorul retelei. Utilizatorul de la statia sa acceseaza serverul de fisiere respectiv de fiecare data cand are nevoie de informatiile dintr-un ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statii Si Tehnologii De Cooperare In Retele
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
947 cuvinte
Nr caractere:
5 070 caractere
Marime:
6.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!