Sisteme de operare, sistemul de fișiere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sistemul de operare este stocat si incarcat de pe un suport magnetic, folosindu-se discul magnetic, de unde si denumirea de disc sistem.

Un sistem de operare asigura functionarea continua a unitatii centrale si a unitatilor periferice, organizeaza accesul, simplifica activitatea de programare, gestioneaza memoria interna, lanseaza si controleaza executia programelor utilizator.

programele de comanda si control programele pentru operatii cu periferice programelele de serviciu Evolutia sistemelor de operare Dintre cele mai populare sisteme de operare pot fi amintite: MS-DOS, Windows NT, Macintosh OS, OS/2 si UNIX.

Sistemul de operare MS-DOS Componenta sistemului de operare BIOS va executa o testare a modului de functionare a componentelor hardware ale sistemului electronic de calcul. Componenta BIOS realizeaza un proces de verificare a microprocesorului, valideaza corecta functionare a memoriei interne, asigura gestiunea intrarilor-iesirilor, precum si gestiunea timpului. O componenta a ferestrei in care este afisata data, ora, hard-discurile aflate in configuratie, tipul, capacitatea, numarul de cilindri si de sectoare, date privitoare la unitatile de floppy-disc si la monitorul aflat in uz. Urmatoarea fereastra este BIOS Features Setup, care permite utilizatorului stabilirea urmatoarelor elemente: Virus Warning Quick Power on Self Test Boot Sequence Lansarea in lucru a sistemului de operare va continua prin realizarea operatiunii de configurare a unui fisier de tip text CONFIG. SYS, aflat in directorul radacina, apoi va localiza si incarca fisierul COMMAND. COM. Un ultim element aflat in procesul de lansare este fisierul AUTOEXEC. BAT care, daca nu este localizat, va produce un dialog calculator-utilizator pentru stabilirea datei si a orei curente.

Sistemul de fisiere Sistemul de fisiere este destinat gestionarii resurselor software si hardware ale microcalculatoarelor de tip IBM-PC si compatabile lor. Sistemul de operare MS-DOS permite construirea si accesarea unui numar mare de fisiere, . Fisierul reprezinta unitatea de lucru a sistemului de operare.

MS-DOS ofera utilizatorului posibilitatea de a organiza mai bine fisierele de date, prin gruparea sub un singur director.

Directorul reprezinta un fisier ce cuprinde un grup de fisiere plasate toate pe acelasi suport magnetic cu numele C, care la randul lui, devine director cu doua subdirectoare cu numele Gr101 si Gr 102. Directorul curent este directorul pe care este pozitionat utilizatorul la un moment dat. Directorul curent se poatr schimba cu comanda CHDIR (CD). Calea reprezinta o secventa de directori separati prin semnul , considerati ca pornind de la directorul curent sau de la directorul radacina. Directorul radacina este utilizat pentru memorarea informatiilor referitoare la fisiere sau la alte subdirectoare.

Specificatorul de fisier in sistemul de operare MS-DOS are urmatorul format ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme De Operare Sistemul De Fisiere
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
494 cuvinte
Nr caractere:
3 069 caractere
Marime:
5.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!