Servicii în rețele, rețelele locale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Retelele de calculatoare ofera o gama larga de servicii suplimantare la cele oferite de calculatoarele izolate. Serviciile de baza, oferite de o retea, sunt: In unele retele se asigura si servicii specifice, cum ar fi: conversatie electronica in timp real; de stiri telefonie s. a. Ideea de terminal virtual a fost aplicata pentru prima data in subreteaua TELNET din ARPA, pentru a tine cont de caracteristicile diferite ale terminalelor utilizate in retea. Conceptul respectiv se foloseste pentru a crea o independenta relativa a programelor fata de particuaritatile diferitor modele de echipamente terminale. Terminalul virtual reprezinta, in esenta, o structura de date, ce reflecta in mod abstract comportarea terminalului. Ea este actualizata prin operatii-standard ale programului, pe de o parte, si prin actiunile unui modul de corespondenta cu terminalul real, pe de alta parte.

Serviciul de prelucrare de loturi la distanta prevede conectarea de la statia utilizator la un alt calculator din retea, fie si la distanta, si folosirea resurselor acestuia pentru executarea de programe de aplicatie dupa necesitate.

In retelele de calculatoare exista calculatoare, la care se pastreaza diverse informatii in forma de fisiere pentru o mare varietate de aplicatii. Asemenea calculatoare se numesc, dupa cum sa mentionat in ?. 2, servere-de-fisiere sau depozite-de-fisiere. Ele sunt dotate cu capacitati extinse de memorare, pe care le pun, la cerere, la dispozitia celorlalte statii din retea. Pentru accesul, transferul si gestiunea fisierelor, la serverele de fisiere sunt realizate servicii speciale. In gestiunea fisierelor se foloseste modelul de fisier virtual.

Acesta asigura o interfata standardizata cu utilizatorii, care cuprinde o structura cunoscuta, comuna intregii retele, si un set standard de operatii. Corespondenta cu fisierele originale ale serverului este realizata de module, apartidind nivelului aplicatie, care ascund particularitatile echipamentelor utilizate, creind astfel un sistem omogen de fisiere.

Posta electronica E-mail (Electronic mail) reprezinta unul din cele mai importante servicii in retele.

Datele statistice indica ca transferul informatiilor prin posta electronica (posta-e) predomina printre serviciile de transfer de fisiere.

Modelul arhitectural de posta-e include trei categorii de entitati: utilizatorul, care poate fi expeditorul sau destinatarul masajelor; agentul utilizator (AU), cu functiile de interfata-utilizator (compunere de masaje, expediere, receptie, gestiune de cutii postale); agentul de transfer al mesajelor (AGTM), care, impreuna cu alti AGTM, formeaza un sistem de transfer al masajelor.

Acest sistem asigura transferul de mesaje de la AU sursa la AU destinatar.

Principiul de operare al AGTM este asemanator cu cel al oficiilor postale traditionale. Un mesaj, pana la destinatar, poate parcurge mai multe AGTM. Fiecare AGTM examineaza adresa destinatarului mesajului. Daca ea se refera la o cutie postala ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Servicii In Retele Retelele Locale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 007 cuvinte
Nr caractere:
10 776 caractere
Marime:
9.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!