Securitatea In Mediul Internet A Serviciilor Protocoale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Retelele de calculatoare locale si de arie larga au schimbat aspectul utilizarii calculatoarelor. Astazi, spre deosebire de trecutul nu prea indepartat, in care calcula toarele erau separate si distincte, retelele permit utilizatorilor sa strabata instantaneu camere, tari sau intregul glob pentru a schimba mesaje electronice, pentru a accesa fisiere sau baze de date sau pentru a lucra pe calculatoare situate la mari distante. Un aspect crucial al retelelor de calculatoare, in special al comunicatiilor prin internet, il constituie securitatea informatiilor, devenita una din componentele majore ale internet-ului. Vom analiza problemele de securitate specifice serviciilor internet, in stransa corelatie cu cele derivate din vulnerabilitatile posibile ale sistemului de operare UNIX.

Serviciile internet au la baza schimbul de mesaje intre o sursa si un destinatar. Principiul comunicarii este inspirat din sistemul postal: daca o persoana A doreste sa-i transmita ceva lui B, A impacheteaza obiectul, scrie pe pachet adresa expeditorului si a destinatarului si depune pachetul la cel mai apropiat oficiu postal. Similar, daca un utilizator A din internet doreste sa transmita un mesaj lui B, atunci mesajul trebuie impachetat, mai precis incadrat de anumite informatii de control. Unitatea de date astfel obtinuta se numeste pachet, prin analogie cu sistemul postal obisnuit. Informatia de control include adresa expeditorului si a destinatarului, specificate in forma numerica: patru numere naturale mai mici decat 256, despartite intre ele prin puncte. In sistemul postal obisnuit, in functie de localizarea destinatarului, pachetul poate fi transmis prin intermediul mai multor oficii postale intermediare. Ultimul oficiu postal din traseu livreaza pachetul destinatarului.

Similar, intr-o retea de calculatoare, pachetul este dat unui comutator de pachete, numit si ruter (router), care are un rol similar oficiului postal si care il transmite catre destinatar. Eventual, pachetul traverseaza mai multe comutatoare intermediare. Ultimul comutator livreaza mesajul destinatarului.

Dirijarea pachetelor este efectuata automat de catre retea si respecta un set de reguli si conventii numit protocol. Retelele de calculatoare pot folosi protocoale diferite, dar, pentru a putea comunica intre ele, trebuie sa adopte acelasi protocol. Retelele din internet folosesc protocolul IP (Internet Protocol). IP asigura livrarea pachetelor numai daca in functionarea retelelor nu apar erori. Daca un mesaj este prea lung, IP cere fragmentarea lui in mai multe pachete.

Transmiterea pachetelor IP se face intre calculatoare gazda si nu direct, intre programele de aplicatie. Din aceste motive, protocolul IP este completat cu un altul, numit TCP (Transmission Control Protocol), care face fragmentarea si asigura transmiterea corecta a mesajelor intre utilizatori. Pachetele unui mesaj sunt numerotate, putandu-se verifica primirea lor in forma in care au fost transmise si ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 152 cuvinte
Nr caractere:
22 121 caractere
Marime:
69.88 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatica
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Securitatea In Mediul Internet A Serviciilor Protocoale
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
1. ASPECTE LEGATE DE SECURITATEA INFORMATIILOR Informatia este un produs care, ca si alte...
INTRODUCERE In perioada anilor'60, Departamentul de Aparare a Statelor Unite avea nevoie de o...
1. Introducere Importanta securitatii in retelele de calculatoare a crescut odata cu extinderea...
mare si variat de componente. Complexitatea arhitecturala si distributia topologica a retelelor...
Internetul este alcatuit dintr-un numar mare de retele interconectate care au in comun utilizarea...
Sus!