O retea de calculatoare este formata dintr-un ansamblu de calculatoare conectate intre ele, care fac schimburi de date si folosesc in comun resursele retelei.
Fiecare calculator isi pastreaza independenta de executie si de gestiune a propriilor resurse. Dupa aparitia calculatoarelor personale, prelucrarea centralizata pe calculatoarele mari a fost inlocuita cu prelucrarea descentralizata pe microcalculatoare. Dezavantajul lipsei comunicarii unui sistem personal este compensat prin includerea acestuia intr-o retea de folosire in comun a unor resurse fizice scumpe (imprimante si hard disk-uri scumpe, plotere, etc. ); de folosire in comun a datelor si a resurselor software. Atunci cand mai multi utilizatori prelucreaza aceleasi date, este necesar ca variantele fisierelor sa fie reactualizate, iar acest lucru se realizeaza prin retea.
Retele locale LAN (Local Area Networks) au o arie de pana la 2 km. si deservesc o institutie; Retele metropolitane MAN (Metropolitan Area Networks) care acopera suprafata unui oras; Retele globale WAN (Wide Area Networks) cu o arie de raspandire geografica de marimea unui stat sau continent. Cele mai mare retele WAN sunt cele de servicii internationale (BBS), cum sunt CompuServe si Internet. La randul lor, retelele pot fi conectate intre ele, permitand schimbul de informatii. Conectarea unor calculatoare diferite se face conform unor standarde de retea.
Realizarea unor retele de calculatoare necesita urmatoarele componente: 1. Hardware: calculatoare (noduri) dotate cu periferice din configuratie; cabluri de transmisie; echipamente specifice retelei: adaptoare de retea NIC (Network Interface Card): sun placi de interfata, prin care este posibila conectarea calculatorului la retea; modemuri: dispozitive pentru conectarea unui calculator la retea prin linie telefonica; dispozitiv de atasare la mediu (transceivers): echipament care transmite si recepteaza semnalul intre placa de retea si un mediu fizic de transmisie, altul decat cel suportat de placa de retea, cum ar fi transmisia prin unde radio; Hub-uri (hubs): necesare pentru conectarea calculatoarelor intr-o retea de tip stea, prin cabluri individuale; repetoare (repeaters): amplifica semnalul pentru a mari aria de raspandire intr-o retea locala; puntile (bridges): realizeaza conectarea a doua retele de calculatoare, care prelucreaza informatia in functie de adresa destinatarilor si expeditorilor; portile (gateways): permit conectarea unor retele de calculatoare care folosesc protocoale diferite (ex. o retea de microcalculatoare conectata la un minicalculator); routere (routers): controleaza fluxul de informatii si optimizeaza caile de transfer a datelor; acestea sunt capabile sa traduca protocoale de comunicare diferite. 2. Software: Sistemul de operare al retelei care asigura integrarea echipamentelor si a software-ului de aplicatie in reteaua de calculatoare.
Legatura fizica dintre componentele ...
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont