Rețele de arie largă și de viteză mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primele retele de caculatoare construite au fost retelele de arie larga.

De regula retelele de arie larga sunt cu comunicatii comutate, utilizind la necesitate si canale de comunicatie radio sau chiar cosmice. Tehnica cu comutare de mesaje este demult depasita. Cea mai raspandita este tehnica cu comutare de pachete si modificarile ei mai recente: tehnica cu comutare cadre (Frame Replay) si tehnia cu comutare de celule (Cell Replay). Se utilizeaza si tehnica cu comutare de circuite, datorita dezvoltarii puternice a retelelor telefonice analogice, mai tirziu si a celor numerice, iar in ultimii ani a retelelor numerice cu servicii integrate.

Retelele telefonice sunt cele mai rapandite, cu cei mai multi abonati. Ele au devenit pentru mai multi ani suportul de baza si pentru transferul de date in retelele de calculatoare. Folosind canale telefonice comutate sau dedicate, se obtine un transfer de date unct-la-punct intre perechile de statii respective. In baza lor pot fi construite retele de calculatoare cu comutare de circuite si canale dedicate.

Uzual insa, pentru transferul de date, mai ales la distante mari, se folosesc retele cu comutare de pachete.

In asemenea retele canalele de transfer date intre nodurile de comutatie pachete deseori sunt realizate pe baza de canale telefonice dedicate analogice sau numerice, uneori trunchiuri mai multe canale paralele. Conecterea terminalelor, calculatoarelor la nodurile de comutatie se face prin canale telefonice comutate sau dedicate.

Caracteristicile unor canale de comunicatie, disponibile pentru transfer de date, sun prezentate in tabelul 1. Pentru canalele telefonice analogicese utilizeaza viteze de transfer date de la 0, 3 la 56Kbps, iar pentru trunchiuri primare analogice viteze de 48-144 Kbps; pentru canalele telefonice numerice viteze de 56 sau 64 Kbps, iar pentru trunchiuri numerice viteze de la 128 Kbps la 2, 048 Mbps.

In scurt timp dupa aparitia retelelor NPL si ARPA, au fost construite mai multe retele de calculatoare cu comutare de pachete.

A devenit acuta problema standardizarii, indeosebi in scopul facilitarii itnerconectarii retelelor. Astfel in 1976 a aparut setul de standarde X. 25 pentru retele de transfer date cu comutare de pachete.

Setul X. 25 specifica interfata dintre echipamentul terminal de date, ce opereaza in mod sincron, si echipamentul de terminatie a circuitului de date respectiv (standardul X. 21 pentru canale mnumerice si X. 21 bis pentru canale analogice) si, de asemenea, protocoalele de comunicatie cu nodul adiacent de comunicatie a pachetelor (standardele HDLC si X. 25 propriu-zis). Una din primele retele X. 25 este Transpac in Franta, care ulterior s-a extins in mai multe tari. Reteaua Transpac impreuna cu Minitel are mai mult de 12 mln. Abonati. Din retele de tip X. 25, cea mai mare arie de cuprindere o are reteaua Sprint. Ea ofera servicii in peste 140 tari, interactionind cu circa 300 de retele publice sau de firma.

In scopul integrarii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele De Arie Larga Si De Viteza Mare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 395 cuvinte
Nr caractere:
6 939 caractere
Marime:
7.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!