Placa de baza Conectica

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I 3
1.1 Generalitati 3
1.2 Forma placi de baza 5
1.3 Componentele placi de baza 6
Capitolul II 7
2.1 Conectoare Interne 7
Capitolul III 14
Conectori externi 14
Bibliografie 19

Extras din referat:

.1 Generalitati

Placa de baza ("mainboard - motherboard") este piesa la care se conecteaza toate celelalte componente ale calculatorului, atat din interior (procesor, placa video, hardisc, etc.) cat si din exterior (tastatura, mouse, etc.). Ea este alcatuita dintr-o placa pe care sint gravate circuitele care permit comunicarea intre componentele calculatorului.

Pe placa se gasesc dispozitivele care permit montarea componentelor (soclu pentru processor, slot agp pentru PV, sloturi PCI pentru modem, placa de retea ) , dispozitive de conectare a unor componente ( porturi , seriale, paralele, usb,conectori ATA) dar si componentele care sunt integrate in placa de baza (placa de sunet).

Placile de baza se diferentiaza dupa soclul ("socket") procesorului, care este denumit in mod obisnuit dupa numarul existent de contacte pentru pinii procesorului. Soclurile pentru procesoare Intel sant incompatibile cu procesoarele AMD si viceversa. In general procesoarele Pentium si Celeron folosesc acelasi tip de soclu si acelasi lucru se poate spune despre procesoarele Athlon si Sempron (Duron).

Northbridge-ul se ocupa cu comunicatiile dintre procesor, magistrala de date si memoria sistemului iar Southbridge-ul se ocupa cu managementul controllerilor IDE, SCSI si cu perifericele (placa video, placa de sunet etc.)

Placile de baza contin mai multe tipuri de conectori si interfete. Interfetele cele mai cunoscute sunt :

ISA (Industry Standard Arhitecture) pe cale de disparitie , ce functioneaza la 16 MHz si este folosita de placi grafice, placi de sunet si modemuri mai vechi.

PCI (Peripheral Connection Interface) - Interfata cea mai cunoscuta, functioneaza la 33 MHz si este folosita de placi grafice, placi de sunet, modemuri, convertoare, controllere etc. relativ noi, el fiind proiecta de Intel si ofera capabilitati PnP(Plug and Play), el impartind adresele IRQ (Intreruped Request) eliminand astfel problema cauzata de numarul limitat de IRQ dintr-un calculator.

Daca facem o analogie cu corpul uman putem sa spunem ca procesorul unui calculator este capul care contine creierul iar placa de baza (PB) este corpul care contine inima dar si vasele de sange si nervii.

Placa de baza si conectori

1.2 Forma placi de baza

Formele constructive ale placilor de baza se refera la dimensiunile fizice si marimea acestora care determina tipul de carcase in care acestea vor fi introduse. Exista mai multe tipuri de placi de baza , cele mai importante sunt: Baby - AT, full size AT , LPX, NLX si ATX.

Placa Baby - AT

Prima placa de baza folosita pe scara larga pentru calculatoare personale a fost placa originala IBM-PC , urmata de placa IBM XT care avea cateva modificari cum ar fi numarul de conectori (8 in loc de 5 ) ,distanta dintre conectori (0,8 inci in loc de 1 inci) si eliminarea portului pentru casete destinat salvarii programelor pe casete cu banda

Placa de baza Baby-AT are aproximativ aceeasi forma cu placa de baza originala IBM XT, cu unele modificari aduse pozitiei orificiilor pentru suruburi. Aceste placi folosesc pentru tastatura conectori de tipul standard DIN cu 5 pini. Placile de baza de tipul Baby-AT se potrivesc in orice tip de carcasa cu exceptia celor denumite slimline (extraplate).

Bibliografie:

http://www.itreview.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=52

www.ecursuri.ro

http://www.elektroniklager.de/pc-sup/r_dta-pc-tech-power.htm

http://ro.wikipedia.org/wiki/Plac%C4%83_de_baz%C4%83

http://myfreepctips.com/1_9_hardware-images-info.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
2 806 cuvinte
Nr caractere:
14 256 caractere
Marime:
7.00 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatica
Data publicare:
09.08.2017
Structură de fișiere:
  • Placa de baza Conectica.doc
Predat:
Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea
Profesorului:
Prof Ing Popa Ovidiu
Te-ar putea interesa și:
Placa de baza 1. Istoria si arhitectura placilor de baza Lucrarea are un caracter general, de...
Placa de baza Daca procesorul este privit ca inima sistemului, atunci placa de baza poate fi...
Placile de baza reprezinta elementul de legatura dintre toate componentele sistemului. Pe o placa...
Calculatorul- prezentare generala Calculatorul este, in esenta, un ansamblu de componente cu...
Ghid Placa de Baza Daca vreodata ai deschis carcasa unui computer personal cel mai probabil...
Sus!