Parteneriatul Dintre Dos Windows

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Putem spune ca dualitatea dintre sistemele DOS si Windows s-a nascut in momentul in care s-a simtit nevoia utilizarii unei interfete grafice de exploatare tip GUI pentru programele sistemului de operare DOS.

Motivele principale pentru care Microsoft si-a pus problema inlocuirii sistemului de operare DOS cu o interfata grafica de exploatare, iar apoi cu un sistem grafic de operare au fost: exploatarea sistemului DOS era greoaie, interfata cu utilizatorul fiind la nivel de comanda (existind reguli precise de sintaxa, multi parametri, puctuatie adecvata) concurenta facuta de Apple - MacIntosh care si-a dotat echipamentele de calcul cu sisteme de operare performante ce admiteau atit multitasking-ul, cit si exploatarea interfetei la nivel grafic la un sistem catre celalalt. Astfel utilizatorii de DOS au putut exploata in continuare prin Windows resursele calculatorului prin vechea interfata DOS cu care erau familiarizati. Evolutiv, convergenta sistemelor DOS si Windows a avut trei puncte de incidenta, facind ca sistemele sa nu functioneze concurent ci prin parteneriat. Astfel se pot delimita doua momente: parteneriatul dintre DOS si Windows, in care rolul sistemului DOS era determinant, iar Windows era o simpla interfata grafica de exploatare pentru mediul DOS parteneriatul Windows - DOS, in care Windows detine toate atuurile unui sistem de operare, iar DOS-ul este simulat pentru compatibilitatea aplicatiilor scrise sub el cu aplicatiile scrise sub Windows.

Relatia DOS-Windows Parteneriatul DOS-Windows poate fi privit in sensul evolutiei sistemului Windows din doua puncte de vedere si anume: exploatarea aplicatiilor pe 16 biti si 32 de biti.

Sistemul Windows, asa cum am mai aratat era un program de exploatare a aplicatiilor situat deasupra sistemului DOS.

Windows avea aproape toate atributele unui sistem de operare cu exceptia functiilor de gestiune a fisierelor - pe de o parte si de gestiune a intrarilor si iesirilor prin citirea/scrierea pe periferice - pe de alta parte.

Sistemul Windows utiliza toate serviciile de acces la disc pentru citire/scriere, prin intermediul sistemului DOS.

Absolut toate aceste cereri ale lui Windows treceau prin sistemul BIOS ale sistemului de operare DOS.

Din punctul de vedere al utilizatorului, lucrul cu serviciile DOS inseamna ca de fiecare data cind Windows trebuie sa aiba acces la disc pentru operatii de citire/scriere sau pentru gestiunea fisierelor, sistemul de calcul reactiona mai lent.

Explicarea acestei situatii consta in faptul ca Windows functioneaza in mod protejat pentru ca multitasking-ul sa fie valabil, in timp ce sistemu DOS functioneaza in mod real, iar pentru a se realiza schimbul de informatii cu hard-discul este necesara comutarea bilaterala intre aceste doua moduri de functionare a procesorului in relatie cu memoria.

De fiecare data cind Windows dorea sa aiba acces la unitatea disc, trebuia sa lanseze o cerere intr-un format inteligibil catre sistemul DOS ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 437 cuvinte
Nr caractere:
8 083 caractere
Marime:
7.11 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatica
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Parteneriatul Dintre Dos Windows
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
1 Sisteme de operare - prezentare generala a celor mai utilizate SO 1.1 Microsoft WINDOWS...
Asa cum bine se stie calculatoarele exista de peste 20 de ani, iar Pc-urile au devenit mai...
Evolutia sistemului WINDOWS Asa cum bine se stie calculatoarele exista de peste 20 de ani, iar...
Asa cum bine se stie calculatoarele exista de peste 20 de ani, iar Pc-urile au devenit mai...
Notiuni introductive. La sistemele de operare ce lucreaza in mod linie de comanda, interfata...
Sus!