Operații de bază Linux - administrarea conturilor utilizatorilor, reluarea unui proces suspendat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cele mai multe distributii Linux vin cu un program pentru crearea conturilor. Exista cateva astfel de programe disponibile. Doua alternative din linie de comanda sunt adduser si useradd; poate exista, de asemenea si instrumente din interfata gragica. Fie ca este vorba de un program fie ca este o interfata grafica sunt putine lucruri de facut. Baza de date elementara din Unix este un fisier text, /etc/passwd (numit fisierul parole), care listeaza toti utilizatorii vazilizi impreuna cu informatiile asociate lor. Fisierul are cate o linie pentru fiecare nume de utilizator si este impartit in sapte campuri: ID numeric pentru grup. Numele intreg si alte descrieri ale contului. directorul home. Shell-ul de conectare. Crearea unui utilizator manual Pentru a crea un cont de utilizator manual, parcurgeti urmatorii pasi: Editati /etc/passwd cu vipw sau pico si adugati o linie noua pentru contul nou. Fiti atenti la sintaxa. In mod similar editati /etc/group, daca aveti nevoie sa creati si un grup nou. Creati directorul principal (home) al utilizatorului folosind mkdir. Copiati fisierele din /etc/skel in noul director home. Stabiliti proprietarul si permisiunile cu comenzile chown si chmod. Optiunea -R este foarte utila. Drepturile corecte variaza putin, dar in general daca faceti ca in exemplul urmator totul va fi OK: cd /home/newusername chown -R username. group. chmod -R go=u, go-w. chmod go=. Stabiliti parola cu comanda passwd. Dupa ce stabiliti parola contul va fi functional. Nu ar trebui sa stabiliti parola pana cand nu ati ajuns la final, altfel utilizatorul ar putea sa se conecteze inainte ca dumneavoastra sa fi terminat de copiat fisierele. Mai usor Exista o serie de comenzi care pot sa scrie/citeasca fisiere dar numai utilizatorul root are drepturile respective; insa sunt utilizate si de alti utilizatori. Un exemplu il reprezinta comanda passwd folosita pentru a schimba parola.

Daca va uitati la drepturile existente asupra fisierului password veti vedea probabil ceva asemanator cu FIG 5. 1: FIG 5. 1. Drepturile asupra fisierului /etc/passwd Cand utilizatorul X decide sa-si modifice parola el doar scrie comanda passwd, apoi i se cere sa scrie vechea parola o data (pentru a fi sigur ca persoana care modifica parola este utilizatorul insasi si nu o alta persoana care profita de conexiunea uitata deschisa a cuiva. ) si apoi cere de doua ori parola noua) (FIG 5. 2). FIG 5. 2. Comanda passwd In exemplul de mai sus am introdus doua erori pentru a arata faptul ca sistemul verifica existenta unor parole triviale. Acest lucru nu se intampla la toate distributiile Linux! Cand tastati parola nu vedeti ce ati tastat asa ca daca nu sunteti siguri incercati combinatia de taste CTRL+U pentru a sterge tot continutul liniei si reintroduceti parola.

Alegerea parolelor: este complet contraindicat alegerea parolei ca fiind numele utilizatorului, numele sotului/sotiei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatii De Baza Linux Administrarea Conturilor Utilizatorilor Reluarea Unui Proces Suspendat
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
4 546 cuvinte
Nr caractere:
26 766 caractere
Marime:
497.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!