Întreruperi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gestiunea intreruperilor care sint transmise catre microprocesor, in functie de prioritatile asociate, se poate efectua in unele sisteme prin software, iar in altele prin legarea de tip daisy chaining, dar sistemele complexe necesita o eficienta mai mare, motiv pentru care ele includ un hardware special pentru gestiunea intreruperilor.

In acest scop, firma Intel a proiectat circuitul 8259A, numit controller programabil al intreruperilor.

Ar trebui revenit, inainte de a incepe citirea acestui capitol, asupra a ceea ce inseamna intreruperi vectorizate, la paragraful 1. 3. Alocarea memoriei.

I8259A contine 28 de pini si necesita o singura sursa de alimentare de +5V. Figura 3. 1. contine diagrama bloc a INT (OUTPUT) Trimite semnalele de cerere de intrerupere catre UCP.

INTA/ (INPUT) Receptioneaza semnalele de confirmare a intreruperii de la UCP.

8259A presupune ca o confirmare dnsta din doua pulsuri negative.

RD/ (INPUT) Semnalizeaza 8259A ca trebuie sa plaseze pe magistrala de date continutul unuia din registrele IMR, ISR sau IRR, sau un nivel de prioritate.

Care dintre ele va fi plasat se va discuta mai departe.

WR/ (INPUT) Semnalizeaza 8259A ca trebuie sa accepta date de pe magistrala de date si sa le foloseasca pentru a seta bitii din cuvintele de comanda.

CS/ (INPUT) Indica faptul ca este accesat 8259A. Acest pin este conectat la magistrala de adrese printr un decodificator logic, care il activeaza atunci cind pe magistrala de adrese se afla o adresa corespunzatoare lui 8259A. A0 (INPUT) Indica portul din 8259A care este accesat. Pentru fiecare circuit 8259A din sistem trebuie rezervate 2 adrese in spatiul de adresare.

IR7 IR0 (INPUT) Receptioneaza cererile de intrerupere de la interfetele I/O sau de la alte circuite 8259A, care au rol de slave (vezi 3. 2.). CAS2 CAS0 (INPUT/OUTPUT) Identifica un anumit dispozitiv slave. SP//EN/ (INPUT/OUTPUT) Ca intrare, acest pin determina daca 8259A este master (SP//EN/=1) sau slave (SP//EN/=0). Ca iesire, folosit pentru a dezactiva tampoanele bidirectionale ale magistralei de date, cind sint transferate date de la 8259A la UCP.

Configurarea acestui pin ca intrare sau ca iesire depinde de modul buffer, stabilit la initializare si descris mai in subcapitolul urmator.

Functionare Registrul IRR (Intrerrupt Request Register Registrul cererilor de intrerupere) impreuna cu logica de mascare asociata si registrul IMR (Interrupt Mask Register Registrul de mascare a intreruperilor), discriminatorul de prioritati si ISR (In Service Register Registrul intreruperilor in curs de servire) sint folositi pentru a receptiona si controla intreruperile care sosesc la pinii IR7 IR0. Registrul IRR memoreaza cererile care sosesc pe liniile IR7 IR0 si impreuna cu discriminatorul de prioritati permite cererilor mascate, cu prioritate suficienta, sa transmita un 1 pe pinul INT.

Discriminatorul de prioritati determina prioritatile cererilor din IRR ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intreruperi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 437 cuvinte
Nr caractere:
18 311 caractere
Marime:
287.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!