Interpretorul de comenzi al sistemului de operare Unix furnizeaza, pe langa posibilitatea de executare a comenzilor, un set de instructiuni care permite scrierea de programe asemanatoare celor scrise in limbaje de programare de nivel inalt. Fireste, posibilitatile acestui limbaj sunt mult mai slabe decat cele ale unui limbaj ca C ori Pascal, dar exista aplicatii in care efortul de programare este mult redus. Pe linga comenzile obisnuite, care apar in orice sistem de operare, Unix furnizeaza si o multime de utilitare, mai ales pentru fisiere text. Limbajul Shell este puternic si eficient pentru: Nu in ultimul rand, atunci cand facem operatii periodice care implica folosirea comenzilor Shell, putem sa ne automatizam munca prin crearea unui fisier de comenzi.
Vom numi fisier de comenzi orice secventa de comenzi memorata intr-un fisier disc. Prin program Shell sau script vom intelege un fisier ce contine, pe linga comenzi, structuri de control al executiei (instructiuni repetitive si de decizie) si variabile.
Acest capitol prezinta cele mai importante concepte in programarea scripturilor sub Bourne Again Shell (BASH) , cel mai raspindit in sistemul Linux. Pentru a programa sub alt shell, trebuie consultate documentatiile corespunzatoare, pentru a vedea care sunt diferentele. Variabile predefinite (sistem); Variabile speciale; Instructiuni de citire/scriere: read pentru citirea datelor; echo pentru afisarea datelor si mesajelor; Instructiuni de decizie: if -instructiune de decizie simpla; case-instructiunea de decizie multipla; select-instructiune pentru crearea de meniuri simple; Instructiuni iterative: for while until Instructiuni de salt: break-iesire fortata dintr-un ciclu continue-forteaza continuarea unui ciclu pentru urmatoarea valoare a contorului Dupa cum ati observat, nu exista o instructiune de salt neconditionat (goto), programele capatand astfel lizibilitate. Introducerea instructiunilor repetitive permite scrierea de programe structurate, spre deosebire de limbajul batch din sistemul de operare MSDOS. Un script poate primi in linia de comanda argumente. De asemenea, se pot apela, din interiorul unui script, alte scripturi.
Scripturile pot fi scrise cu ajutorul unui editor de texte ca vi, ed, emacs. Apoi se stabileste dreptul de executie a fisierului, numele sau putand fi folosit ca o comanda obisnuita. Shell-ul va executa fisierul comanda cu comanda.
Un exemplu de fisier de comenzi simplu este urmatorul: pwd ls -l finger EXERCITIU: Ce efect are executarea acestui fisier de comenzi? 5. 2 Afisarea datelor. Comentarii Introducerea de comentarii De cele mai multe ori, la inceputul programului, trebuie sa precizam care este efectul acestuia, pentru ca nu este intotdeauna evident acest lucru (s-ar putea ca pe unii utilizatori sa nu-i intereseze cum lucreaza scriptul ci doar ce face acesta). La inceputul programului trebuie precizat sub ce interpretor a fost ...
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont