Evoluția limbajelor de programare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

2. Programare orientata pe obiect 2. 1 Conceptul de obiect 2. 2 Limbajul C++ 2. 2. 1 Diferentele dintre limbajele C si C++ 2. 2. 2 Intrari/iesiri in limbajul C++ 2. 3 Clase in limbajul C++ 2. 3. 1 Tipul intErval in limbajul C 2. 3. 2 Tipul intErval in limbajul C++ 2. 4 Exercitii Desi aceasta carte este dedicata in primul rand analizei si elaborarii algoritmilor, am considerat util sa folosim numerosii algoritmi care sunt studiati ca un pretext pentru introducerea elementelor de baza ale programarii orientate pe obiect in limbajul C++. Vom prezenta in capitolul de fata notiuni fundamentale legate de obiecte, limbajul C++ si de abstractizarea datelor in C++, urmand ca, pe baza unor exemple detaliate, sa conturam in capitolele urmatoare din ce in ce mai clar tehnica programarii orientate pe obiect.

Scopul urmarit este de a surprinde acele aspecte strict necesare formarii unei impresii juste asupra programarii orientate pe obiect in limbajul C++, si nu de a substitui cartea de fata unui curs complet de C++. Activitatea de programare a calculatoarelor a aparut la sfarsitul anilor 40. Primele programe au fost scrise in limbaj masina si de aceea depindeau in intregime de arhitectura calculatorului pentru care erau concepute. Tehnicile de programare au evoluat apoi in mod natural spre o tot mai neta separare intre conceptele manipulate de programe si reprezentarile acestor concepte in calculator.

In fata complexitatii crescande a problemelor care se cereau solutionate, structurarea programelor a devenit indispensabila. Scoala de programare Algol a propus la inceputul anilor 60 o abordare devenita intre timp clasica. Conform celebrei ecuatii a lui Niklaus Wirth: un program este format din doua parti total separate: un ansamblu de proceduri si un ansamblu de date asupra carora actioneaza procedurile. Procedurile sunt privite ca si cutii negre, fiecare avand de rezolvat o anumita sarcina (de facut anumite prelucrari). Aceasta modalitate de programare se numeste programare dirijata de prelucrari. Evolutia calculatoarelor si a problemelor de programare a facut ca in aproximativ zece ani programarea dirijata de prelucrari sa devina ineficienta. Astfel, chiar daca un limbaj ca Pascal-ul permite o buna structurare a programului in proceduri, este posibil ca o schimbare relativ minora in structura datelor sa provoace o dezorganizare majora a procedurilor.

Inconvenientele programarii dirijate de prelucrari sunt eliminate prin incapsularea datelor si a procedurilor care le manipuleaza intr-o singura entitate numita obiect.

Lumea exterioara obiectului are acces la datele sau procedurile lui doar prin intermediul unor operatii care constituie interfata obiectului.

Programatorul nu este obligat sa cunoasca reprezentarea fizica a datelor si procedurilor utilizate, motiv pentru care poate trata obiectul ca pe o cutie neagra cu un comportament bine precizat. Aceasta caracteristica permite realizarea unor tipuri abstracte de date.

Este vorba ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Limbajelor De Programare - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 227 cuvinte
Nr caractere:
36 397 caractere
Marime:
31.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
programare, limbaje, compilator
Predat:
la liceu
Sus!