Efecte Speciale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nici un succes de casa din lumea filmului nu mai poate ignora efectele speciale realizate cu ajutorul calculatorului.

Si, totusi, putini sunt acei spectatori care observa interventia artistului digital. Iata de ce filme ca Godzilla sau Titanic par atat de reale si de ce tot mai multe scene se nasc pe calculator.

In Jurassic Park Steven Spielberg punea la dispozitia actorilor modele ale diferitilor monstri care se puteau deplasa, dar luptele se desfasurau numai pe calculator.

Cand razbunatorul Godzilla tuna si fulgera pe ecranele cinematografice, spectatorii urmaresc 90% din timp o reptila generata pe calculator si in rest un model in miniatura, care, cu ajutorul calculatorului, se integreaza la fel de natural in pelicula In medie, marile studiouri americane investesc 53 de milioane de dolari intr-o productie cinematografica. Cam o treime din aceasta suma se duce pe efectele vizuale (VFX). Arta este de a le implementa atat de bine, incat spectatorul sa nu observe nimic din artificiile tehnice si procedeele utilizate. Primul mare proiect al lui Marck Weigert, care a infiintat la Hoolywood firma Dreamscape Imagery, a fost managementul VFX pentru Independence Day. Weigert a dezvoltat impreuna cu echipa sa un program logistic pentru efecte vizuale, care a fost apoi aplicat in productii ca Alien-Resurection, Volcano si Godzilla. Efectele speciale optice au fost inlocuite in decursul ultimilor zece ani de prelucrarea digitala. Chiar si pirotehnicienii, care trebuie sa ia parte la scenele cu explozii si foc, incep sa simta din ce in ce mai mult concurenta efectelor digitale.

Cel mai bun exemplu pentru performantele calculatoarelor in filme este Spawn. Povestea este intesata cu scene incendiare, transformari de figuri, ample efecte digitale, si nu se zgarceste nici la capitolul culise, care devin din ce in ce mai complexe si mai futuriste. In Spawn s-au aplicat pentru prima oara toate efectele digitale, care s-au dezvoltat in ultimii opt ani. Eroulpoarta, de exemplu, un costum, care se muleaza pe corp ca o a doua piele. Armura sa, generata pe calculator este compusa din miliarde de legaturi neuronale, care transforma instantaneu gandurile in actiuni.

Un alt aspect demn de remarcat este imbracamintea, care creata digital poate lua orice forma, se poate mari, micsora, sa apara sau sa dispara instantaneu.

Sarcina de baza in prelucrarea digitala a productiilor cinematografice nu implica efectele spectaculoase, ci retusul: eliminarea elementelor deranjante din imagine, corectarea culorii, a luminii sau contopirea elementelor sintetice din imagine cu scene realizate obisnuit.

Intr-un mod asemanator se niveleaza miscarile bruste ale camerei de filmat, cadru cu cadru. Asemenea procese de finete reprezinta munca de zi cu zi a specialistilor in efecte vizuale, corectii si optimizari, pe care spectatorul nici nu le observa.

Efectele vizuale au o influenta deosebita nu doar asupra esteticii filmului. Ele modifica foarte mult intregul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efecte Speciale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 491 cuvinte
Nr caractere:
8 209 caractere
Marime:
10.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!