Determinarea Si Lucrul Cu Drepturile Asupra Sistemului De Fisiere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Drepturile asupra fisierelor si directoarelor se pot determina utilizand comanda ls (list) cu optiunea l (long), asa cum s-a aratat in paginile anterioare.

Nota: Atunci cand se lucreaza cu drepturile, cele mai importante elemente ale listarii sunt: tipul fisierului, drepturile, proprietarul, grupul si numele fisierului sau directorului.

Grupul: Numele grupului caruia ii apartine proprietaru, stabilit de catre administratorul sistemului.

Read (r) - Fisierul poate fi afisat sau copiat. Continutul poate fi listat cu comanda ls. (Pentru a afisa o lista lunga (ls l) trebuie sa existe si dreptul de executie). Write (w) - Continutul fisierului poate fi modificat. Fisierele pot fi sterse. (Pentru a adauga sau pentru a sterge fisiere trebuie sa existe si dreptul de executie). Execute (x) - Fisierul poate fi executat (doar scripturile shell sau cele executabile). Permite de asemenea comenzii find sa caute printr-un director.

Nu- O liniuta (-) indica faptul ca acel drept nu exista. Cele noua drepturi sunt divizate in trei seturi care corespund, in ordine, proprietarului, grupului, altora. Fiecare set de drepturi este alcatuit intotdeauna din secventa r (read), w (write), si apoi x (execute). Daca nu este permis un drept atunci apare semnul minus (-) in locul acestuia. Schimbarea drepturilor Drepturile asupra fisierelor si directoarelor pot fi schimbate utilizand comanda chmod (change mode). In mod normal drepturile standard pentru un fisier sau un director sunt adecvate pentru cele mai multe dintre nevoile de securitate. In mod standard, toate fisierele sunt create cu drepturi care permit categoriei publicului (altii) sa citeasca fisierul. Aceasta inseamna ca oricine intra in sistem poate vede continutul fisierului si il poate copia. Pentru fisierele unde nu se doreste acest lucru, sau in alte situati, se pot modifica drepturile. Comanda chmod (change mode) este utilizata de proprietarul unui fisier sau de superuser pentru a modifica drepturile asupra fisierului.

Exista doua moduri de lucru cu comanda chmod: modul simbolic saur relativ) si modul octal (sau absolut). Formatul general al comenzii chmod este prezentat in continuare.

chmod modul numefisier Modul Simbolic utilizeaza combinatii de litere si simboluri pentru a adauga sau pentru a indeparta anumite drepturi pentru o categorie de utilizatori.

Modul Octal utilizeaza numere pentru a reprezenta drepturile asupra fisierelor.

Schimbarea drepturilor utilizand Modul Simbolic Atunci cand se utilizeaza acest mod se lucreaza, de obicei, cu o categorie de utilizatori, desi se pot atribui drepturi deodata si tuturor categoriilor de utilizatori.

Portiunea modul din formatul comenzii chmod este formata din trei parti: Cine- Categoria de utilizatori cu care se lucreaza: u = user, g = grup, o = altii sau a = toti Op - Operatorul sau ce se doreste sa se faca: atribuie (=), indeparteaza (-), acorda (+) Drepturile - Dreptul (rile) ce se atribuie r ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
769 cuvinte
Nr caractere:
4 363 caractere
Marime:
7.04 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatica
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Determinarea Si Lucrul Cu Drepturile Asupra Sistemului De Fisiere
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Crearea sistemului inregistrarii de stat a drepturilor de proprietate asupra bunurilor imobile,...
In orice activitate de conducere a unei firme cea mai importanta materie prima de care are nevoie...
Aplicatia isi propune realizarea unui program de accesare a unei baze de date prin intermediul...
Aceasta lucrare isi propune sa prezinte o solutie moderna si mai eficienta a aplicatiei DRG...
1. INTRODUCERE SISTEME INFORMATIONALE, INFORMATIA, DATA, BAZA DE DATE Definitii 1.1 INFORMATIA...
Sus!