Componentele de bază ale interfeței sistemului Windows

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In viziunea Windows ecranul calculatorului este asimilat unui birou de aceea poarta denumirea de suprafata de lucru (desktop); aceasta din urma reprezinta suprafata de fond a ecranului pe care se pot actiona si manevra cu usurinta obiectele (se pot muta, schimba/elimina sau se pot aduce altele noi). In categoria acestor componente se include iconuri, ferestre, meniuri, submeniuri, casete de dialog. Sistemul Windows trateaza unitar, intr-un mediu complet grafic, foarte sugestiv, usor de utilizat, programe ce permit gestionarea memoriei, perifericelor, fisierelor, aplicatiilor. Mediul Windows, indiferent de versiune, se bazeaza pe aceste obiecte care sunt reprezentate in mod diferit. Functiile lor au crescut in complexitate pe masura aparitiei de aplicatii Windows noi, mult imbunatatite.

In continuare, pe scurt, voi trece in revista aceste componente si vom vedea care este rolul lor de baza in functionarea sistemului Windows, propus de Microsoft.

O fereastra Windows este o zona incadrata de un chenar, cu o structura standard, care contine informatii sau grafisme omogene sau eterogene (exemplu: texte, tebele, desene). Pentru o folosire eficienta a suprafetei ecranului, ferestrele pot fi supuse unor operatii diverse (redimensionari, deplasari, rearanjari). La rindul ei, o fereastra poate contine ca elemente de baza linia de titlu, bara de meniuri, zona de lucru, borduri de depkasare, butoane ecran.

O pictograma (icon) este o mica reprezentare, simbol grafica, intilnita in programele de tip GUI care are un nume si desemneaza in principiu o aplicatie, o functie etc. Versiunea 3. 1 este cea care foloseste foarte mult aceasta componenta pentru a reprezenta documente si pictograme care nu sunt deschise intr-o fereastra. Se intilnesc deci iconuri pentru aplicatii, pentru document si pentru programe; de asemenea mai putem avea si o alta abordare si anume reprezentari grafice ale unui grup de aplicatii, ale unei singure aplicatii, ale unor fisiere.

Se stie faptul ca sub Windows 95 rolul si modul de reprezentare al icon-urilor sunt cu totul diferite fata de precedentele produse Microsoft.

Meniurile au o structura de tip arborescent continind submeniuri iar aceastea, la rindul lor, pot avea optiuni sau pot permite ajungerea la diverse casete de dialog. Prin intermediul acestor meniuri, comenzile sistemului Windows sunt structurate in mod arborescent, fiind organizate in cascada.

Casetele de dialog contin la rindul lor optiuni pe care utilizatorul le poate alege, confirma sau anula; altele pot afisa informatii aditionale, mesaje de avertizare sau de eroare rezultate in urma executiei unor aplicatii. Casetele de dialog se vor imparti in mai multe categorii: casete de comanda (pentru executia automata a unor comenzi), casete de text (pentru cautarea si modificarea unui text), de listare (selectarea unei variante dintr-o lista prezentata), de validare (presupune validarea existentei unor comenzi sau optiuni anterioare si modificarea acestora) si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componentele De Baza Ale Interfetei Sistemului Windows
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
501 cuvinte
Nr caractere:
2 908 caractere
Marime:
4.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!