Componenetele Sistemului De Operare Linux Kernel Ul Sistemului De Operare Shell Ul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Datorita posibilitatii de a lucra cu mai multi utilizatori deodata, sistemul de operare Linux poarta denumirea de sistem multiuser (FIG. 3. 1). Sistemul de operare Linux foloseste un sitem de procese numit multitasking pentru a aloca timpul de lucru al procesorului mai multor utilizatori in acelasi timp. In realitate nu este vorba de procese care se ruleaza in acelasi timp ci unele dupa altele la intervale de timp de ordinul milisecundelor.

Sistemul de operare aloca timpul in asa fel incat sa lase impresia de continuitate pentru fiecare utilizator.

In timp ce unul dintre acestia lucreaza la terminalul sau el imparte cu ceilalti resursele de calcul.

Linux, ca oricare alt sistem de operare, este un set de programe care administreaza toate operatiile sistemului de calcul.

El asigura de asemenea o interfata intre utilizator si resursele sistemului convertind cererile care vin de la mouse sau tastatura in operatii de efectuat in sistemul de calcul.

Majoritatea sistemelor de operare, inclusiv Linux, au trei mari componente: Kernel-ul, Shell-ul si Sistemul de Fisiere (FIG. 3. 2). Kernel-ul administreaza operatiile computerului. Shell-ul asigura o interfata pentru interactiunea dintre utilizator si calculator iar sistemul de Fisiere asigura un mijloc de organizare si gestionare a informatiilor pe discurile hard ale calculatorului. Kernel-ul este inima sistemului de operare si ofera mijloacele primare necesare ca un system de calcul sa functioneze. Kernel-ul se afla cel mai aproape de CPU si hardware. Este un fisier executabil care se incarca atunci cand porneste calculatorul. Odata ce kernel-ul a fost incarcat el realizeaza urmatoarele functii: Gestioneaza dispozitivele, memoria, si procesele. Controleaza interactiunea (transmisia informatiei) dintre programele aplicatie (utilitati) si hardware-ul sistemului.

Administreaza functii precum: spatiul Swap, Demoni, si Sistemele de Fisiere.

Spatiul Swap Este o parte rezervata de pe hard disk pentru kernel, acesta utilizand-o in timpul procesarii. Portiuni de programe care ruleaza pot fi aruncate hard disk-ului si apoi, la nevoie, aduse inapoi. Acest spatiu swap se afla in realitate pe hard disk, insa seamana cu o memorie aditionala sau RAM additional, uneori fiind numit memorie virtuala.

Demonii - Programe sau procese care realizeaza o sarcina particulara sau monitorizeaza discurile sau executia programelor. Demonii sunt procese speciale care pornesc dupa ce se incarca sistemul de operare.

Demonii asteapta apoi sa faca ceva in sprijinul SO. Pot fi porniti sau opriti daca este necesar. Un exemplu este cel al demonului imprimantei, lpsched (line printer scheduler). Acesta se lanseaza cand sistemul porneste si apoi asteapta in fundal pana cand cineva are nevoie sa tipareasca ceva. Demonii din lumea Linuxului sunt similari cu Serviciile din Windows NT/2000 sau cu NetWare Loadable Modules (NLMs) din Novell NetWare.

Sistemele de fisiere Reprezinta o ierarhie de directoare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componenetele Sistemului De Operare Linux Kernel Ul Sistemului De Operare Shell Ul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 443 cuvinte
Nr caractere:
8 433 caractere
Marime:
102.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!