Comenzi pentru procesarea fișierelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comanda find poate fi utilizata pentru a gasi fisiere anume oriunde in structura de directoare. Comanda grep este utilizata pentru gasi siruri de caractere specifice in fisiere si pentru a lista fisierele si liniile in care au fost gasite. Comanda find poate fi utilizata pentru a descoperii fisiere pe baza anumitor criterii. Atunci cand un fisier sau grup de fisiere s-a potrivit cu criteriul se poate executa alta comanda asupra fisierelor gasite. Comanda find poate fi utilizata in multe scopuri, inclusiv pentru stergrerea, salvarea sau printarea fisierelor.

Comanda find poate localiza fisiere atat pe sistemul propriu cat si pe un sistem la distanta. Cautarea incepe din punctul specificat din ierarhia de directoare catre subdirectoarele aflate sub acel punct. O cautare care incepe din root poate dura foarte mult timp. Comanda grep (Global Regular Expression Print) este utilizata pentru a cauta un sir de caractere intr-un fisier sau in rezultatul unei comenzi. Comanda grep cauta in fisier sirul specificat s afiseaza toate liniile care contin modelul respectiv. Aceasta comanda este utilizata in mod frecvent ca filtru impreun acu alte comenzi. De exemplu, puteti executa comanda ps (process status) si in rezultatul executiei sa cautati toate potivirile cu un anume proces. Comanda grep este case sensitive. In examplul urmator, comanda grep este folosita pentru a cauta in toate fisierele din directorul curent (indicat prin. /) pentru a gasi acele fisiere care contin sirul de caractere xyz.

Comanda sort asigura un mijloc rapid si simplu pentru a putea organiza datele fie in ordine afabetica fie in ordine numerica. Comanda sort lucreaza numai cu fisiere text ASCII. Exista un numar de optiuni disponibile pentru comanda sort. Acestea permit operatorului sa defineasca tipul de sortare care trebuie executata precum si campul din care sa inceapa sortarea.

sort [options] [input filename] In examplul urmator, comanda sort va fi utilizata pentru a produce un tip de sortare ASCII, incepand cu primul caracter al fiecarei linii pentru file2. Exemplu: sort file2 In exemplul urmatorare loc o sortare numerica (n) in al doilea camp al unui fisier (sort sae un separator folosind +1 in sintaxa). Exemplu: sort +1n fileX Arhivarea (comprimarea) si dezarhivarea: Linux-ul include in orice distributie utilitarele de arhivare/dezarhivare ca tar, gzip, gunzip.

Mai intai cateva cuvinte: Ce este arhivarea si de ce este utila? Arhivarea este procesul prin care un anume fisier este codat astfel incat sa ocupe mai putin spatiu pe mediul de stocare (de regula harddisk sau floppy-disk, dar si banda magnetica si alte medii). Aplicatiile folosirii acestei tehnici sunt numeroase, dintre care cele mai des folosite sunt in primul rand economia de spatiu de stocare: 1. CDrom-ul cu distributia Linux (si nu numai) are fisierele arhivate, pentru a folosi mai eficient spatiul disponibil.

2. Daca vreti sa copiati pe discheta (1. 44 Mb) un ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comenzi Pentru Procesarea Fisierelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
993 cuvinte
Nr caractere:
5 746 caractere
Marime:
8.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!