Comenzi Pentru Fisiere Linux

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comenzile care urmeaza sunt importante deoarece ele ajuta la descoperirea informatiilor despre fisiere.

Aceste comenzi pot fi folosite pentru a determina tipul fisierelor si care aplicatie le-a creat. De asemenea, sunt o serie de comenzi care permit vizualizarea s/sau modificarea continutului fisierelor text sau compararea acestora.

Control-c Intrerupe activitatea curenta; este folosita in mod curent pentru a intrerupe sau pentru a termina un un proces sau un output pe ecran prea lung (rezultat de exemplu in urma utilizarii comenziilor man, cat sau ls). Control-c este util si pentru a recupera promptul atunci cand a fost introdusa o linie de comanda nerecunoscuta de sistem (de ex. $ls ) si s-a returnat al doilea prompt.

Control-d Indica sfarsitul fisierului sau iesire (exit). Secventa Control-d este utilizata pentru a iesi din anumite programe, dintr-o fereastra terminal. Ca regula generala, cand va impotmoliti si nu functioneaza Control-c, incercati Control-d. Deoarece nu vedeti parola atunci cand o scrieti, puteti folosi Control-u pentru a o sterge si pentru a o scrie din nou de la inceput daca nu sunteti siguri ca ati scris-o corect.

Intr-un sistem Linux se intalnesc mai multe tipuri de fisiere.

Tipul acestora poate fi determinat utilizand comanda file command. Acest tip de informatie poate fi important atunci cand un utilizator incearca sa deschida sau sa citeasca un fisier.

Determinarea tipului fisierului poate fi de ajutor si pentru a determina programul sau comanda de utilizat pentru a deschide un fisier.

Rezultatul obtinut de pe urma unei astfel de comenzi este de cele mai multe ori unul dintre urmatoarele: Text, Executable sau Data.

a. Fisiere Text Exemplele includ text ASCII sau text in englezea, comenzi text, si scripturi shell executabile. Acest tip de fisier poate fi citit utilizand cmenzile cat sau more si poate fi editat utilizand un editor de text (precum vi sau pico). b. Fisiere executabile sau Binare Exemplele includfisiere ELF sau alte executabile legate dinamic. Acest tip indica faptul ca fisierul este un program sau o comada.

c. Fisere de date Aceste fisiere sunt create de aplicatii care ruleaza pe sistem. In unele cazuri se indica tipul fisierului; de exemplu, document FrameMaker.

Vizualizarea continutului unui fisier cu comanda cat Comanda cat (prescurtarea pentru concatenate) afiseaza pe ecran continutul unui fisier text.

Este utilizat adesea pentru fisiere text scurte precum fisierele scripturi (similare cu fisierele batch). Daca fisierul ocupa mai mult de un ecran este de preferat sa se recurga la comanda Vizualizarea continutului unui fisier cu comanda more Comanda more este metoda preferata de afisare a fisierelor text deoarece continutul apare pe pe rand pe cate un ecran.

Daca informatia din fisier nu incape pe un singur ecran, apare in partea de jos a ecranului urmatorul mesaj (unde n reprezinta procentul din continutul fisierului deja afisat): -More- (n%). Apasand ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
836 cuvinte
Nr caractere:
4 640 caractere
Marime:
6.69 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatica
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Comenzi Pentru Fisiere Linux
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Laboratorul nr.1 - Comenzi de baza Linux Distributii Linux. Sistemul de fisiere Linux, tipuri de...
explicatii: Comanda permite ca mai multe fisiere sa fie concatenate intr-un singur sir de iesire,...
explicatii: Da informatii despre procesele active in acel moment, indicind identificatorul...
Comanda find poate fi utilizata pentru a gasi fisiere anume oriunde in structura de directoare....
Ce este Linux. Copyright Linux este o copie a sistemului de operare UNIX, care poate rula pe un...
Sus!