Bazele unei rețele de calculator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In esenta, o retea consta din cel putin doua calculatoare conectate intre ele printr-un cablu, astfel incat sa poata partaja date.

Toate retelele, indiferent cat sunt de sofisticate, au la baza acest sistem simplu. Chiar daca ideea conectarii a doua calculatoare nu pare extraordinara, privind retrospectiv, ea a reprezentat o mare realizare in domeniul comunicatiilor.

Retelele au aparut din nevoia de a partaja date intr-un timp cat mai scurt. Calculatoarele personale sunt instrumente de lucru performante, cu care se pot obtine date, foi de calcul, imagini si alte tipuri de informatii; dezavantajul lor fiind faptul ca nu permit partajarea rapida a datelor.

In lipsa unei retele, datele trebuie sa fie tiparite sau salvate pe un mediu de stocare portabil pentru ca ele sa poata fi vizualizate, modificate sau folosite de alti utilizatori.

Un grup de calculatoare si alte dispozitive conectate impreuna se numeste retea, iar conceputul de conectare a unor calculatoare care partajeaza resurse se numeste lucru in retea.

- alte resurse hardware.

Aceasta lista creste mereu, pe masura ce se descopera noi modalitati de comunicare si folosire in comun a resurselor prin intermediul calculatoarelor.

Retele locale La inceput, retelele erau de dimensiuni mici, cu cel mult 10 calculatoare si o imprimanta legate impreuna. Tehnologia existenta limita dimensiunile retelei, atat in privinta numarului de calculatoare conectate, cat si a distantei fizice pe care o putea acoperi. De exemplu, la inceputul anilor 80, cea mai uzuala metoda de cablare permitea conectarea a maximum 30 de utilizatori, printr-un cablu avand lungimea maxima de 180-200 de metri.

O astfel de retea putea acoperi un singur etaj al unei cladiri sau sediul unei firme mici. chiar si astazi, pentru firmele mici, aceasta configuratie este inca potrivita. Acest tip de retea, in cadrul unei zone limitate, este cunoscut sub numele de Retea locala (Local Area Network - LAN). Dezvoltarea retelelor Primele retele LAN nu au putut sastisface nevoile de interconectare din cadrul organizatiilor mari, cu birouri aflate la distanta unele de altele. Pe masura ce avantajele retelelor au devenit cunoscute si s-au dezvoltat tot mai multe aplicatii pentru lucrul in retea, companiile au realizat ca pentru a ramane competitive, trebuie sa isi dezvolte retelele.

Pe masura ce aria geografica acoperita de o retea a crescut prin conectarea utilizatorilor aflati in orase sau state diferite, retelele LAN s-au dezvoltat, devenind retele de mare acoperire geografica (Wide Area Network - WAN). Numarul utilizatorilor din reteaua unei firme poate atinge acum cateva mii.

In prezent, majoritatea companiilor pastreaza si partajeaza volume mari de date importante in retea; din acest motiv, retelele au devenit pentru lumea afacerilor la fel de importante precum erau candva masinile de scris sau arhivele cu dosare.

de ce folosim retele?

Institutiile isi instaleaza retele in special pentru a partaja resurse ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele Unei Retele De Calculator
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 427 cuvinte
Nr caractere:
36 487 caractere
Marime:
1.19MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!