Baza De Date

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Utilizatori din diverse domenii de activitate au resimtit nevoia sa mentina o evidenta a informatiei.

Acest lucru se realizeaza cu ajutorul tabelelor. Ca si in cazul tabelelor din Excel, tabelele Bazelor de date constau din linii si coloane. Fiecare coloana contine un atribut diferit, iar fiecarei linii ii corespunde o inregistrare.

Sa ne imaginam, de exemplu, formarea unei baze de date, tabelara, ce contine nume de persoane si numerele lor de telefon. Vom construi coloane denumite Nume, Prenume si Nr. Telefon. Apoi, vom continua sa adaugam linii, una sub alta, care sa contina datele pe care dorim sa le inregistram. Astfel, daca vom introduce datele de contact a circa 50 de elevi, sa presupunem, vom obtine un tabel cu 50 de linii.

Modalitatea de identificare si extragere a inregistrarilor dintr-o Baza de Date se face prin intermediul cheilor. Fiecare Baza de Date are una sau mai multe coloane definite a fi chei primare sau chei simple, unica pentru fiecare tip de inregistrarea Bazei de Date.

De exemplu, sa presupunem ca tabelul Elevii Claselor a IX, contine datele de contact a fiecarui elev al claselor a IX-a. Va trebui sa selectam o cheie primara care sa identifice fiecare elev. Aceasta cheie nu ar trebui sa fie numele elevului, deoarece exista posibilitatea ca doi elevi sa aiba acelasi nume. O alegere mai buna ar fi numarul matricol sau Codul Numeric Personal. Odata alegerea facuta, . Baza de Date va trebui informata asupra unicitatii acesteia, iar fiecare incercare de a dubla cheia primara, nu va fi acceptata de sistem.

O altfel de cheie folosita de Baza de date este cheia compusa Aceasta este destinata sa creeze o anume relatie intre tabele.

Spre exemplu, daca dorim sa adaugam la Baza de Date un tabel cu datele de contact ale tuturor elevilor Colegiului National Matei Basarab (si denumit CNMB), dar si cu alte date (numele cadrelor didactice, orar, programa scolara, etc), ar fi impropriu sa regasim aceeasi informatie (datele de contact elevi clasele aIX-a) in doua tabele.

In schimb, se poate crea o relatie intre cele doua tabele.

Sa presupunem ca tabelul CNMB foloseste in calitate de cheie primara o coloana cu denumirea Profil clasa. Pentru a crea o relatie intre cele doua tabele, vom aduaga o noua coloana in tabelul Elevii Claselor a IX, intitulata Profil, iar pe fiecare linie vom inregistra profilul de invatamant al fiecarui elev de clasa a IX-a. Astfel, coloana Profil din tabelul Elevii Claselor IX va deveni cheie compusa in relatia cu tabelul CNMB, informatie ce o vom aduce la cunostinta Bazei de Date, care va asigura ca toate inregistrarile din coloana Profil, tabelul Elevi Clasa IX vor avea corespondenta in tabelul CNMB Modalitatea de Interactionare cu Baza de Date Cea mai raspandita modalitate de interactionare cu Baza de Date este un limbaj standard denumit Structured Query Language (SQL). Comenzile SQL pot fi impartite in doua sub-limbaje ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
621 cuvinte
Nr caractere:
3 532 caractere
Marime:
9.31 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatica
Tag-uri:
sql, baze de date
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Baza De Date
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Bazele de date reprezinta un instrument indispensabil pentru sistemele informatice. Modelarea...
O baza de date reprezinta un ansamblu de date integrat, anume structurat si dotat cu o descriere...
Dinamismul si complexitatea societatii moderne antreneaza o crestere continua a volumului si...
In cadrul oricarei intreprinderi, datele constituie o resursa organizationala cruciala si in...
Baze de date. Generalitati O baza de date este un sistem de colectii de date referitoare la un...
Sus!