Arhitectura Unui Calculator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un sistem de caclul sau altfel spus un computer se defineste prin a fi un aparat electronic de prelucrare automata a datelor, pe baza unui program.

Cele de tip HARDWARE reprezinta de fapt partea fizica si se refera de fapt la totalitatea elementelor electronice si mecanice ale sistemului de calcul spre exemplu: circuitele electronice, componente electronice si alte elemente materiale.

Spre deosebire de cele de tip HARDWARE, componentele SOFTWARE reprezinta totalitatea programelor utilizate de un sistem de calcul.

In cadrul acestor programe se afla si programul de baza al unui sistem care reuneste toate componentele software realizandu-se astfel o interconectare a tuturor componentelor sistemului de calcul transformadu-se intr-o entitate si asigurand functionalitate sistemului.

Acest program se numeste Sistem de operare (S. O. ) Unitatea Centrala de Prelucrare reprezinta componenta care realizeaza efectiv operatiile de prelucrare.

Echipamentele periferice sunt componentele care extind si compleseaza unitatea centrala si reprezinta in principal interfata dintre calculator si cel care untilizeaza sistemul. Exemplu de astfel de echipamente: tastatura, mouse-ul, imprimanta etc.

Unitatile de interfata sunt dispozitive ce asigura legatura intre diferite echipamente periferice sau intre acestea si unitatea centrala de prelucrare.

Configuratia oricarui sistem de calcul se inscrie intre doua limite: (o limita inferioara, numita configuratia de baza care este definita de un minim necesar de componente pentru ca sistemul sa fie operational (o limita superioara determinata prin adaugarea de componente la configuratia de baza, atit cit admite unitatea centrala de prelucrare.

Un exemplu teoretic de configuratie de calcul ar fi determinat de urmatoarele componente 1 (Placa de baza -aceasta se mai numeste si placa principala -placa de baza este componenta hardware ce asigura interconectarea fizica a tuturor celorlalte componente (hardware si software) ale unui sitem de calcul.

-placa de baza este compusa din mai multe circuite imprimate multistratificat denumite PCB (printed circuit board) -faptul ca orice componenta hardware instalata, incepand cu procesorul si terminind cu tastatura sau imprimanta, foloseste in functionarea a una sau mai multe componente de pe placa de baza precum si faptul ca comunicatiile intre toate componentele existente in calculator sunt asigurate prin intermediul placii de baza putem spune ca intregul PC este construit in jurul acesteia, facind din aceasta o piesa extrem de importanta in functionalitatea calculatorului.

-asezata pe verticala in carcasele de tip tower si mini-tower -printre componentele placii de baza se numara si: (sloturile sau socketurile procesorului (sloturile de memorie (baterie (colectori electirici, etc 2 (Microprocesorul -este ceea ce multa lume considera ca fiind creierul calculatorului -componenta centrala a sistemului care indentifica si executa ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 599 cuvinte
Nr caractere:
20 570 caractere
Marime:
26.75 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatica
Tag-uri:
calculator, arhitectura
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Arhitectura Unui Calculator - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Un dispozitiv care lucreaza automat, sub controlul unui program memorat, prelucrand date in...
1. Obiectivele lucrarii: Sistemele de calcul au avut, in ultimii ani, o evolutie exploziva...
CAPITOLUL I ARHITECTUARA PC Ce este un PC ? Calculatorul este un echipament electronic ce...
1.1 Arhitectura unui sistem de calcul Un sistem de calcul este un ansamblu de componente...
Introducere Procesorul este una dintre cele mai importante componente a unui calculator, fiind...
Sus!