Previzualizare referat:

Extras din referat:

Algoritm (notiunea are la origine numele matematicianului persan Al-Khwarizmi), in matematica si informatica teoretica, reprezinta o metoda univoca prin care se descriu, pe rand, pasii necesari pentru rezolvarea unei probleme.

Algoritmul este notiunea fundamentala a informaticii. Totul este construit in jurul algoritmilor (si al structurilor de date, cum ar fi listele sau grafurile). Putem vorbi despre: * algoritmul de explorare a unui labirint in vederea gasirii unei iesiri (in principal, se tine mana dreapta/stanga pe perete si se merge fara a o dezlipi de acesta). * finitudinea este proprietatea algoritmului de a se termina intr-un numar finit de pasi.

Exista si algoritmi care nu se termina intr-un numar finit de pasi, dar acestia se numesc metode algoritmice.

* generalitatea este proprietatea unui algoritm de a rezolva o clasa de probleme, si nu doar o problema particulara. Spre exemplu, un algoritm care rezolva ecuatia x2 + 5x - 6 = 0 este mai putin general decat unul care rezolva ecuatia ax2 + bx + c = 0. * claritatea este proprietatea algoritmului de a descrie cu exactitate pasii pe care ii parcurge in rezolvarea problemei, fara ambiguitati.

* optimalitatea este proprietatea unui algoritm de a se termina dupa un numar minim de pasi.

Spre exemplu, daca se cere sa se calculeze suma primelor n numere naturale, putem aplica formula de calcul, si astfel algoritmul se termina intr-un singur pas, pe cand, daca am aduna toate numerele de la 1 la n, s-ar termina in n pasi.

Clasificari In functie de modul de implementare, un algoritm poate fi: * recursiv sau iterativ * serial sau paralel * deterministic sau aleator (probabilistic) * poate furniza rezultatul exact sau doar o aproximare a acestuia In functie de paradigma utilizata pot fi: * algoritmi backtracking * algoritmi divide et impera * algoritmi de programare dinamica * algoritmi greedy * algoritmi probabilisti, algoritmi genetici, algoritmi euristici ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Algoritmul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
367 cuvinte
Nr caractere:
1 941 caractere
Marime:
1.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!