Pâinea neagră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Inca din cele mai vechi timpuri, painea a constituit partea principala din hrana oricarei persoane. Asa cum este demonstrat prin includerea acesteia in Rugaciunea Tatalui, painea a reprezentat alimentul esential de-a lungul celor mai indepartate timpuri ale istoriei. Daca in prezent painea este in majoritate facuta din grau, in trecut secara, orzul, ovazul, orezul si porumbul erau folosite separat sau amestecate.

Graul ramane insa cel mai larg folosit dintre toate cerealele. Este extrem de hranitor, avand un continut ridicat de proteine, carbohidrati si multe vitamine necesare pentru o dieta sanatoasa. In anul 1929 a fost confirmat stiintific faptul ca faina neagra si painea neagra sunt mai sanatoase decat produsele bazate pe faina alba. Acest lucru nu a schimbat modelul de consum al populatiei care, in ciuda faptului ca painea neagra era mai sanatoasa, prefera

painea alba. Pentru prima oara, in 1941, a fost adaugat calciu in paine, pentru a preintampina rahitismul.

Alimentatia fiecarui popor este orientata, de regula, pe un aliment de baza care asigura necesarul zilnic de carbohidrati. In timp ce alimentatia asiatica are ca aliment de baza orezul, alimentatia vest-europeana este reprezentata de catre cartof. In schimb, in alimentatia est-europeana si, in particular in alimentatia romanilor, ,,painea noastra cea de toate zilele" este alimentul de baza.

Cerealele reprezinta cel mai important produs alimentar pentru alimentatia fiecarei persoane, continand circa 55% din consumul total de proteine, 15% din consumul total de lipide si 70% din consumul total de glucide, in total 50-55% din caloriile consumate provin din cereale. Aceste alimente asigura organismului carbohidrati complexi, care sunt o importanta sursa de energie, in special pentru dietele reduse in grasimi.

Exista mai multe varietati de paine neagra: de la cea obtinuta din faina de grau integrala, la specialitatile de tip graham, care sunt combinatii de faina de grau, secara, orz etc.

Consumul de paine neagra are numeroase beneficii pentru organismul uman:

previne cancerul tubului digestiv - aceasta datorita fibrelor vegetale pe care le contine, care absorb materiile toxice de pe traseu si le transporta pentru a fi eliminate, pastrand astfel ,,curatenia" acestui tronson, care este foarte vulnerabil la boala canceroasa in conditiile alimentatiei moderne.

previne si combate constipatia si colita, in special colita de putrefactie. In colita de fermentatie este indicat terciul de grau, despre care vom vorbi putin mai tarziu.

previne balonarea - in special la persoanele care consuma multa carne, grasimi animale si multe lactate.

duce la scaderea spontana in greutate - pe langa faptul ca painea neagra este mai saraca in calorii, fibrele alimentare din componenta sa ajuta la atingerea mai rapida a senzatiei de satietate.

previne si amelioreaza diabetul - mecanismele de actiune inca nu sunt complet identificate, insa cert este ca toate produsele cu cereale integrale sunt mult mai sanatoase pentru pancreas decat cele cu faina alba.

ajuta la tratarea bolilor de piele - prin efectul de dezintoxicare exercitat de fibrele alimentare din compozitia painii negre.

previne ischemia cardiaca, ateroscleroza si impotenta vasculara

- prin continutul in minerale si vitamine, graul integral ajuta la mentinerea in stare foarte buna a vaselor de sange pana la varste inaaintate.

2.La fabricarea painii si a produselor de panificatie se folosesc, printre altele, mai multe substante de sinteza pe care organismul uman le asimileaza cu mari eforturi.

Este vorba despre arome si esente termostabile, colorant (caramel E 150), acid ascorbic (vitamina C), cancerigenul acid citric (E 330), conservanti, maltodextrina, acid acetic, lecitina, propilen glicol (E 1520), glicerina (E 422), monogliceride, cisteina, extrac din malt, substante de ingrosare (guma Arabica, cmc, guma Xantan E 415) si grasimi vegetale hidrogenate.

Graham si paine neagra falsificate

Cei mai multi producatori de paine si produse de panificatie care activeaza pe teritoriul Romaniei sunt de provenienta turca ori araba. Acestia, la unison cu fabricantii autohtoni, justifica promovarea painii albe prin faptul ca cea neagra ori integrala n-are o la fel de mare cautare. In plus, costurile pe care le-ar implica sunt net superioare, ceea ce duce la ineficienta economica. Totusi, unii producatori au gasit metode pentru a face si painea neagra profitabila.

3.Painea neagra - o alegere mai sanatoasa

Datorita aportului de elemente nutritive, painea neagra nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica a fiecaruia dintre noi.

Bibliografie:

1.http://stiri.acasa.ro/articole/sanatate/consumati-paine-neagra

2.http://www.ultraviolet.ro/articol/e-uri-pe-paine

3.http://feminin.netul.ro/dieta/painea-neagra-o-alegere-mai-sanatoasa/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Painea neagra.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 185 cuvinte
Nr caractere:
6 905 caractere
Marime:
10.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Industrie Alimentară
Tag-uri:
paine, ingrediente, fabricare
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Sus!