Tehnologia fabricării băuturilor răcoritoare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Introducere bauturi racoritoare pag. 3-4
-Schema tehnologica de fabricare
a bauturilor racoritoare pag. 5
-Descrierea procesului tehnologic pag. 6-9
-Defecte de fabricatie pag. 10
-Articol despre bauturi racoritoare pag. 11-13
-Bibliografie pag. 14

Extras din referat:

Bauturile racoritoare sunt produse care se pot obtine din: sucuri de fructe sau legume, esente sau macerate alcoolice din plante si seminte aromate, cu adaos de: zahar, acizi alimentari, coloranti sintetici, etc.

Bauturile racoritoare pot fi:

- Limpezi

- Cu pulpa

- Opalescente

Bauturile racoritoare se pot impregna cu bioxid de carbon sau nu.Impregnarea se aplica, in special, la sucurile limpezi.

Productia de sucuri si bauturi racoritoare inregistreaza, pe plan mondial, o mare dezvoltare, ca urmare a consumului mereu crescand al acestor produse.

In tara noastra ponderea cea mai mare o au bauturile racoritoare limpezi, carbonate.

In etapa actuala, se pune un accent deosebit pe valorificarea sub forma de bauturi racoritoare a materiilor prime indigene(fructe, legume, plante aromatice, etc.), care fac parte din flora spontana sau din flora cultivata.

Sucurile de fructe si legume, materie prima importanta la fabricarea bauturilor racoritoare, sunt valoroase din punct de vedere nutritiv, fiind bogate in vitamine(A, B, C) si saruri minerale de potasiu si magneziu; de asemenea, au valoare fiziologica si terapeutica, calitati care le fac sa fie indicate la prepararea bauturilor racoritoare.

Caracterul sezonier al fructelor din care se obtin sucurile, care limiteaza perioada de fabricare a bauturilor racoritoare, a impus necesitatea concentrarii acestora, in vederea asigurarii conservabilitatii sucurilor pe o perioada mai mare de timp.

In prezent, in industria bauturilor racoritoare, exista tendinta utilizarii pe o scara tot mai larga a plantelor aromatice, medicinale, din considerentele ca acestea au o aroma placuta si confera produselor calitati senzoriale superioare si un caracter tonic.De asemenea, se manifesta preocuparea de valorificare a fructelor de catina alba, precum si a mugurilor, conurilor de brad, molid, a scoruselor de munte.

In vederea imbunatatirii calitatii bauturilor racoritoare se pactica adaosul de: esente naturale, uleiuri aromate, macerate aromate din fructe si plante, esente sintetice pentru ameliorarea aromelor, precum si lecitina, vitamine etc., pentru marirea valorii nutritive.

Prin dezvoltarea productiei de sucuri si bauturi racoritoare din materii prime indigene se asigura valorificarea, pe o scara tot mai larga, a potentialului nostru natural si anume:

- Dezvoltarea productiei de fructe cultivate si din flora spontana

- Dezvoltarea si diversificarea productiei pe plante aromate si medicinale

- Dezvoltarea productiei de uleiuri si macerate aromate

Asigurarea stabilitatii tehnologice a bauturilor racoritoare se poate realiza prin pasteurizare sau prin folosirea unor substante chimice cu efect inhibitor ca: acid benzoic, acid sorbic, avand in vedere faptul ca bauturile racoritoare reprezinta un substrat favorabil dezvoltarii microorganismelor ca: bacterii, drojdii si mucegaiuri.

Prepararea bauturilor racoritoare se face dupa shema tehnologica din figura 1.

Fig. 1 Shema tehnologica de fabricare a bauturilor racoritoare

Observații:

UNIVERSITATEA:DUNAREA DE JOS, GALATI

FACULTATEA:STIINTA SI INGINERIA ALIMENTELOR

SPECIALIZAREA:STIINTA SI INGINERIA ALIMENTELOR

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Fabricarii Bauturilor Racoritoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
1 881 cuvinte
Nr caractere:
11 642 caractere
Marime:
466.43KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Lenco Gabriela
Sus!