Suplimente Nutritive

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. CE SUNT SUPLIMENTELE NUTRITIVE?

Sunt substante extrase din alimente sau diferite produse vegetale, animale sau chiar de origine minerala. Exista si suplimente sintetizate pe cale chimica in afara corpului.

Rolul lor este acela de a aduce in dieta acele substante care s-au dovedit utile in diferite scopuri(marirea masei musculare, grabirea refacerii, arderea grasimii, antioxidanti, hepatoprotectoare etc.), atunci cand este dificil a se asigura acestea direct din alimente.

Proteinele se gasesc in alimente de obicei insotite de cantitati mari de grasime, in timp ce in suplimente nu exista grasime in exces. Fiind sub forma de tablete sau prafuri, suplimentele sunt deseori caracterizate drept substante " nenaturale " daunatoare etc. Acest lucru nu este adevarat. A nu se confunda suplimentele cu steroizii anabolizanti si alte substante daunatoare. Folosite conform indicatiilor suplimentele nu sunt daunaotare sanatatii si nici nu au efecte de genul "te ingrasi dupa ce nu mai iei" etc.,acestea sunt niste mituri lansate de persoane care nu stiu despre ce vorbesc.

Suplimentele nutritive sunt concentrate alimentare extrase din lapte, albus de ou, soia, zer, alge etc.

Ele se prezinta sub diferite forme: pastile, pudra fina (ca laptele praf), lichid, capsule, batoane (ca cele de ciocolata) si au diferite arome (naturale sau artificiale): vanilie, cacao, ciocolata, banane, capsune. In prezent aceste suplimente nutritive se pot gasi cu usurinta si pe piata romaneasca, atat din import, cat si ca produse autohtone.

Cele mai cunoscute si folosite produse de acest gen, la noi, datorita atat calitatii lor cat si raportului cantitate/pret, sunt produsele firmelor Universal din SUA, Natural Plus si produsele firmei Redis Co din Romania.

Pentru cei care se antreneaza serios si urmaresc progrese rapide, mai ales in sporturile de forta/viteza dar si de rezistenta, putem spune ca suplimentele sunt absolut necesare. Ele trebuie sa vina totusi in completarea alimentelor, nu sa le inlocuiasca. Inainte de a lua suplimente intrebati doctorul, mai ales daca suferiti sau ati suferit de vreo boala. Respectati dozele si conditiile prevazute de producatorul suplimentelor.

2. PROTEINELE

Principala sursa de proteine pentru suplimentele nutritive este laptele. Proteine din lapte deriva aproape intotdeauna din laptele de vaca si este disponibila in comert ca proteina din lapte integral, proteina din zer si caseina.

Proteina din lapte. Deoarece proteina din lapte este data de natura pentru a sustine fiinta in copilarie - o perioada din viata in care sunt cele mai mari cerinte pentru crestere - este o sursa ideala pentru suplimente.

Sunt substante extrase din alimente sau diferite produse vegetale si animale sau chiar de origine minerala. Rolul lor este acela de a aduce in dieta acele substante care s-au dovedit utile in diferite scopuri(marirea masei musculare, grabirea refacerii, arderea grasimii, antioxidanti, hepatoprotectoare etc.), atunci cand este dificil a se asigura acestea direct din alimente.

De exemplu :

Vitamina E : 400ui se gasesc in 5 kilograme de alune sau intr-o capsula

Creatina : 20 de grame se gasesc in 5 kilograme de carne de vita sau in 4 lingurite de creatina pudra

Glutamina : 9% in caseina sau 100% in suplimente cu glutamina.

Proteinele se gasesc in alimente de obicei insotite de cantitati mari de grasime, in timp ce in suplimente nu exista grasime in exces. Fiind sub forma de tablete sau prafuri, suplimentele sunt deseori caracterizate drept substante " nenaturale " daunatoare etc. Acest lucru nu este adevarat. A nu se confunda suplimentele cu steroizii anabolizanti si alte substante daunatoare.

Deci pentru cei care se antreneaza serios si urmaresc progrese rapide, suplimetele putem spune ca sunt absolut necesare. Ele trebuie sa vina totusi in completarea alimentelor, si nu sa le inlocuiasca. Inainte de a lua suplimente intrebati doctorul, mai ales daca suferiti sau ati suferit de vreo boala. Respectati dozele si conditiile prevazute de producatorul suplimentelor.

Testele pentru determinarea efectele suplimentelor sunt facute pe grupuri de subiecti, iar rezultatele sunt o medie a rezultatelor participantilor. Deci unii dintre noi raspundem mai bine la anumite suplimente, altii nu, asa ca nu trebuie etichetate suplimentele prin prisma unei experiente singulare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Suplimente Nutritive.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
8 265 cuvinte
Nr caractere:
48 648 caractere
Marime:
49.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!