Restaurantul Butucul de Vie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prezentarea restaurantului

Restaurantul apartine societãtii comerciale ROGER S.R.L. Onesti. Din aceast motiv, în momentul de fatã S.C. ROGER S.RL are ca principal obiectiv de activitate, pe lângã comercializarea produselor alimentare si "activitãti specifice pentru restaurante si alimentatie publicã", conform codului CAEN 5530.

Societatea si-a început activitatea prin comercializarea produselor alimentare de diferite tipuri prin intermediul unui lant de magazine proprii. Magazinele prin intermediul cãrora sunt distribuite aceste produse cãtre populatie sunt situate în piata centralã a orasului Onesti. În momentul în care aceastã afacere s-a extins, societatea a decis înfiintarea unui restaurant. Ceea ce este mai deosebit la acest restaurant este faptul cã aprox. 50% dintre alimentele necesare la pregãtirea diferitelor feluri de mâncare sunt furnizate de societate, deoarece aceasta are abator propriu si laborator de pregãtire a diferitelor de produse.

Restaurantul a fost înfiintat în anul 2005, din luna martie fiind deschis pentru clienti. În ceea ce priveste activitatea restaurantului, în primii doi ani firma oferea servicii numai în incinta restaurantului. În anul 2007, datoritã amplificãrii cererii pentru serviciile prestate de restaurant, firma include în oferta sa de servicii si serviciile de catering, de livrare a produselor comandate la domiciliul clientilor sau la biroul acestora. A fost totusi putin dificil la început, dar am aflat cã dupã o campanie promotionalã de 3 luni, cererea pentru acest serviciu a crescut semnificativ. În prezent, acest serviciu asigurã firmei 20% din cifra de afaceri lunarã a restaurantului.

Amplasare

Restaurantul "Butucul de vie" este localizat în orasul Onesti, judetul Bacãu. Acesta este situat pe unul dintre bulevardele principale ale orasului, si anume Bulevardul Oituz, numãrul 21, telefon de contact pentru diferite ocazii 0234.317.890. Acest restaurant este recunoscut în rândul locuitorilor orasului sub numele de "Zahana".

Dotarea

În alcãtuirea structurii restaurantului intrã urmãtoarele functiuni:

-Subsol- încaperi anexe bucatariei: depozitare frigorifica, depozitare alimente în stare conservata sau proaspata (dep. legume), depozit bauturi;

-Terasã: în directã legãturã cu restaurantul;

-Spatii de servire pentru clienti;

-Spatii de productie: bucataria principala (oficiu, preparari calde si reci, spatii primire marfa, spalatoare veselã si vase) ; accesul de marfa în zona bucatariei (prin spatele restaurantului);

-Barul- serviciu;

-Grupuri sociale pentru clienti;

-Vestiarele si grupurile sanitar pentru personal .

Subsolul

La subsolul clãdirii în care este amenajat acest restaurant se aflã amenajate câteva dintre încãperile anexe bucãtãriei: depozitare frigorifica, depozitare alimente în stare conservata sau proaspata (dep. legume), depozit bauturi. Mãrfurile care sunt achizitionate pentru restaurant sunt depozitate în aceste anexe. Spatiile sunt aerisite corespunzãtor, creându-se conditiile benefice pentru pãstrarea diferitelor tipuri de alimente.

Terasa

Teresa este deschisã clientilor în sezonul cald, fiind asigurate aceleasi conditii ca si în interiorul restaurantului. Terasa este cea care face posibil accesul în restaurant, ea este deci o continuare a restaurantului. Aceastã terasã are o capacitate de 40 de locuri. Pe terasa exista mese de 4, de 8 si, la cerere, de 12 persoane, confectionate din lemn masiv. În jurul meselor scaunele sunt tot din lemn. Pardoseala terasei este realizata din gresie (mai multe nuante de crem). Din moment ce vremea permite, pe terasa sunt aduse umbrele, ghivece cu flori (muscate, floarea soarelui si flori salbatice) si sunt plantati arbusti pitici.

Spatii de servire pentru clienti

Spatiile de servire pentru clienti sunt reprezentate de cele douã saloane ale restaurantului: un salon pentru nefumãtori si un salon în care fumatul este permis. În salonul în care este permis fumatul, existã un sistem de ventilatie bine pus la punct, care sã asigure conditii propice clientilor. Cele douã saloane sunt despãrtite printr-o usã glisantã, astfel încât fumul de tigarã din salonul fumãtorilor sã nu deranjeze clientii nefumãtori.

Salonul pentru nefumãtori are o capacitatea de 60 de locuri, iar salonul pentru fumãtori are o capacitate de 80 de locuri. S-a luat decizia ca salonul pentru fumãtori sã aibã o capacitate mai mare, datoritã numãrul de clienti fumãtori tot mai mare.

Primul salon la intrarea în restaurant este cel pentru fumãtori, urmând în partea dreaptã si salonul pentru nefumãtori. În ambele saloane sunt mese de formã pãtratã, cele de 4 persoane, si de formã dreptunghiularã, cele de 8 persoane, toate fiind confectionate din lemn masiv. La cerere se pot amenaja si mese de 12 persoane sau chiar mai multe. Acestea sunt acoperite cu fete de masa, iar deasupra sunt asezate în colt naproanele. Spre deosebire de terasã, în saloane, scaunele sunt tot din acelasi material ca si mesele, cu exceptia cã sunt tapitate. Pardoseala saloanelor este realizatã din gresie (mai multe nuante de maro). De asemenea saloanele sunt ornamentate cu flori naturale, plasate în ghivece speciale.

Spatii de productie - bucataria principala (oficiu, preparari calde si reci, spatii primire marfa, spalatoare veselã si vase) ; accesul de marfa în zona bucatariei (prin spatele restaurantului).

Bucataria reprezinta principalul spatiu al productiei. Zonificarea functionala a bucatariei cu utilajele de preparare a hranei, fluxul de evacuare a deseurilor, masurile luate pentru evitarea poluarii (separatorul de grasimi, hota cu evacuare pe acoperis, la peste 30 m înaltime), asigura înscrierea acestor dotari în normele sanitare specifice.

Sectorul de productie cuprinde mai multe zone de lucru : prelucrare preliminara, carmangerie, bufet de serviciu ( bucatarie rece), cafetaria (produse de mic dejun, deserturi, bauturi nealcoolice), prelucrare termica (bucatarie calda), spalatoare, oficiul restaurantului.

În legatura cu bucataria sunt amplasate anexele (grupul sanitar, anumite spatii de depozitare, biroul bucatarului sef). Bucataria dispune de tot ce e necesar pentru pregatirea în cele mai bune conditii a preparatelor culinare : masini de gatit cu foc deschis (gaz metan), depozit frigorific, roboti de bucatarie, plansete, cuptoare, chiuvete, mese de inox, friteuze, dulapuri ce adapostesc vasele si ustensilele necesare în procesul de productie. Alimentele sunt aduse de la subsol la parter (bucataria) cu liftul hidraulic. La bucatarie au acces numai lucratorii departamentului alimentatie, inclusiv ospatarii care au acces numai în zona care da spre restaurant. Pardoseala bucatariei este din gresie în nuante de maro, crem, iar peretii sunt acoperiti de faianta în nuante mai deschise.

Oficiul

Oficiul face legatura între spatiile de servire pentru clienti, bucatarie si spalatoare. În oficiu se afla casieria si dulapurile pentru inventarul de rezerva. Pardoseala existenta aici este din gresie si mozaic, pentru a pastra aceeasi linie cu cea din restaurant, de culoare verde(kaki)-maro. Usile sunt mari, din lemn, batante însa pentru a usura munca ospatarilor.

Spalatorul

Din oficiu se intra în zona destinata spalatorului. Bucataria restaurantului dispune de doua spalatoare :

- Un spalator pentru oale ;

- Un spalator pentru vesela ;

Dupa ce se efectueaza operatiunea de spalare si uscare vasele vor fi depozitate la locurile lor pentru un nou ciclu. Pardoseala este acoperita de gresie, iar peretii de faianta. Exista sifoane de curgere si gratare de lemn.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Restaurantul Butucul de Vie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 779 cuvinte
Nr caractere:
24 383 caractere
Marime:
44.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!