Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Consideratii Generale

Partea principala a unui recipient cu perete subtire este , de regula , construita dintr-un invelis . Recipientul poate fi construit spre a functiona sub presiune , la presiunea atmosferica sau sub vid . Recipientele pot fi stabile sau transportabile . Recipientul sub presiune este un invelis dintr-un anumit material ce contine un fluid la o anumita presiune , in conditi sigure de rezistenta , rigiditate si etanseitate .

Proiectarea , constrctia , instalarea , exploatarea , repararea si verificarea recipientelor care lucreaza la presiuni mai mari de 0,07 MPa sunt supuse unor instructiuni obligatorii supuse inspectoratului de stat pentru cazane .

Utilajele care contin componente “tip recipient” sunt numeroase in industriile de process . Ca urmare , orice perfectionari in conceptia sau fabricarea recipientelor pot avea efecte economice importante .

In general , in constructia de masini circa 75% din economiile de material metallic obtinut obtinut prin reducerea consumutilor specifice sunt determinate de conceptie , 13 % de tehnologiile de fabricatie aplicate de constructorul de utilaj .

Solutiile constructive ale acestor utilaje depind in general de procedeul de fabricare aboptat pentru componentele sale ( laminare , forjare , turnare ) si de procesul de asamblare nedemontabila a acestora ( sudare , lipire ) .

Un recipient este caracterizat prin volumul nominal ( STAS 4635-78 ) , presiunea si temperature de calcul .

Rezervoare. Materiale de constructii

Rezervoarele sunt utilaje tip recipient care servesc depozitarii temporare a substantelor solide , lichide sau gazoase care constituie materii prime , produsii intermediarii sau finalii intr-o instalatie chimica .

Rezervoarele Paralelipipedice sunt rar utilizate . Aceasta forma se intilneste , de exemplu , la unele uscatoare , la filter cu saci , la unele racitoare . Astfel de rezervoare se construiesc relativ usor , dar sunt dezavantajoase deoarece duc la un consum de metal de 3-5 ori mai mare decit pentru un rez cilindric cu acelasi volul .

Rezervoarele Sferice sunt cela mai avantajoase din punct de vedere economic ( au aria totala minima pe unitate de volum , stare de grosime uniforma si o grosime minima a peretelui la o presiune interioara data ) . Sunt folosite pentru depozitarea gazelor petroliere lichefiate ( GPL ) , gazelor naturale lichefiate ( GNL ) ca azot , hydrogen , oxygen , ammoniac .

Rezervoarele Cilindrice verticale sunt utilizate pentru depozitarea produselor petroliere , unele produse in industria anorganica . astfel de rezervoare pot avea si rol de rezervor pentru produse gazoase , caz in care se construiesc cu capac flotant . in cazul rezervoarelor cu capac trebuie asigurata etanseitatea intre capac si corp .

Rezervoarele cilindrice verticale se construiesc pentru diferite capacitati ; acestea au manta simpla sau dubla si sunt in general isolate termic . se construiesc current astfel de rezervoare cu capacitate de 4000-22500 cm3 cu manta simpla si de 2500-48000 cm3 cu manta dubla .

Rezervoarele cilindrice orizontale se construiesc din virole care se rigidizeaza la interior cu inele si traverse . aceste rezervoare se reazema pe doua sau mai multe reazeme tip sa .

Rezervoarele sub forma de picatura se folosesc pentru depozitarea unor volume mari de lichide dar au dezavantajul unei executii si montarii mai dificile .

Elemente Constructive

1. Funduri si capace

Alegeraea formei capacelor si fundurilor pentru recipiente depinde de conditiile impuse de procesul fizico-chimic sau fizic din recipient , de posibilitatile de fabricare ale izinei constructoare .

Profilul suprafetei mediane a invelisului utilizat in acest scop poate fi : semisferic , semielipsoidal , sferic cu racordare toroidala , sfera fara racordare , plan cu racordare , plan fara racordare si tronconic .

Pentru aparatele care functioneaza la presiune atmosferica sunt preferate capace si funduri plane . la presiuni medii si mari , indeosebi la diametre mari nu este rationala utilizarea profilului plan ; acesta devine prea greu . profilul tronconic are inaltimea medie cea mai mare ( lungeste mult recipientul ) din acest motiv este recomandat a fi utilizt pentru funduri in urmatoarele cazuri : pentru decantoare daca din recipient trebuie eliminate materiale pulverule sau daca lichidul care este eliminat are un continut mare de substante solide .

Cu exceptia profilelor : semisferic , sferic neracordat , tronconic neracordat si plan neracordat toate celelalte profile utilizate pentru funduri se continua in mod obligatoriu cu o portiune cilindrica de inaltimea h1

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recipiente.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 559 cuvinte
Nr caractere:
16 218 caractere
Marime:
41.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Corodescu Ana
Sus!