Produsele din pește

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins
1. Introducere pag 2
2. Produsele de mare pag 3
3. Pestele oceanic pag 4
4. Cele mai consumate produse din peste pag 5
5. Indiicile calitatii pestelui pag 6
6. Tehnologia preparatelor din peste pag 7
a. Clasificare
b. Materi prime
c. Verificarea calitati pestelui
d. Prelucrarea preliminara a pestelui proaspat
e. Prelucrarea preliminara a pestelui congelat
f. Efectele prelucrari preliminare
7. Determinanti ai produselor din peste pag 9
a. Determinarea unor produşi de degradare a cărnii (trimetilamina)
b. Determinarea azotului din trimetilamina
c. Determinarea rapidă a unor amine ca materiale de insalubrizare
d. Determinarea amidonului din probele de carne
e. Determinarea fainii de soia din preparatele din carne
f. Grasimi
g. Calorii
h. Consum
i. Vitamina D
8. Pestele un bun protector – previne bolile cardiace pag 14

Extras din referat:

1.Introducere

Se poate spune ca pestele este un aliment pe placul inimi. Înlocuirea cărnii de porc cu peşte este o măsură recomandată celor care au pro¬bleme cu colesterolul. Peş¬te¬le conţine nişte grăsimi care scad colesterolul şi previn afecţiunile cardiovasculare.

Înlocuirea cărnii de porc cu peşte este o măsură recomandată celor care au pro¬bleme cu colesterolul. Peş¬te¬le conţine nişte grăsimi care scad colesterolul şi previn afecţiunile cardiovasculare.

Consumul de carne de peşte previne afecţiunile cardiovasculare, poliartritele reumatoide, bolile neurodegenerative, anemiile şi depresiile, ne spun specialiştii în nutriţie. Pentru aceasta ar fi bine să înlocuim o parte din carnea de porc cu carne de peşte şi să mâncăm trei-patru porţii de peşte pe săptămână. Atuurile peştelui sunt proteinele şi grăsimile cu valoare biologică ridicată, vitaminele din grupul B, vitaminele A şi D, dar şi mineralele (fosfor, iod, calciu, zinc).

2.Produsele de mare

În alimentatia dietetica se utilizeaza, ca regula, pestele slab si cel moderat gras, cu toate ca în anumite diete se accepta pestele gras si bogat în proteine (scrumbie de mare, somon, somon siberian, sardea). Grasimea (untura) de peste se oxideaza usor sub actiunea oxigenului atmosferic, a luminii, temperaturii înalte. Untura de peste se asimileaza usor. în ea prevaleaza acizii grasi nesaturati, inclusiv cei indispensabili, este bogata în vitaminele A, D, îndeosebi grasimea ficatului. Continutul vitaminelor din complexul B în peste e acelasi sau mai mic ca în carnea de animale.

Pestii, în special acei de mare, contin variate substante minerale, în particular microelemente - iod, fluor, cupru, zinc etc. Dupa continutul colesterolului si purinelor pestele putin difera de carnea animalelor. Multe purine contine scrumbia si conservele. Substantele extractive, în peste, sunt mai putine comparativ cu carnea animalelor, dar ele excita mai puternic secretia glandelor digestive. Carnea de peste se asimileaza mai bine ca cea de animale, dar proprietatile ei gustative sunt mai putin pronuntate. Greu se digera pestele uscat.

În multe diete se foloseste pestele viu si cel congelat. Cel din urma dupa valoarea sa nutritiva nu se deosebeste de pestele viu. în unele diete se foloseste pestele slab sarat (4-10% sare). Pestele moderat sarat (11-13% sare) se desareaza preventiv. Pestele puternic sarat (14% sare), cel afumat si cel sarat cu gust picant în alimentatia dietetica nu se întrebuinteaza.

În multe bucate ale alimentatiei dietetice pot fi incluse produse ale marii (amfibieni si nevertebrate). Ele servesc ca sursa de proteine, iar dupa continutul de microelemente întrec întrucâtva carnea de animale. Din punct de vedere al digestibilitatii aceste produse alimentare sunt inferioare pestelui si carnii animalelor, cu exceptia carnii de la pulpa broastei. Varza de mare contine mult iod, precum si alte substante minerale, fibre nutritive si vitamine ale complexului B.

O valoare nutritiva deosebita poseda icrele de peste. Icrele de nisetru si de somon contin aproximativ 30% proteine si 10-13% grasimi usor asimilabile. Icrele sunt bogate în lecitina, vitaminele A, E, D, complexul B, fosfor, fier si alte substante minerale. Totodata în icre se gaseste mult colesterol si clorura de sodiu. Icrele negre pasteurizate contin relativ putina sare.

3.Pestele oceanic

Iata cateva beneficii ale pestelui oceanic asupra sanatatii:

Alzheimer – acizii grasi din componenta multor soiuri de peste pot preveni deteriorarea celulelor creierului. Consumul de [este poate reduce de asemenea in mod semnificativ presiunea ridicata a sangelui, care este pusa in legatura cu dementa. O serie de studii intreprinse in Franta au demonstrat ca in cazul persoanelor care au consumat peste de cel putin o data pe saptamana, riscul de aparitie al dementei s-a redus considerabil.

Cancer – in urma unor studii intreprinse in Suedia, cercetatorii au constatat ca persoanele care nu au cosumat peste timp de 30 de ani, aveau sanse duble sau chiar triple sa dezvolte cancerul la prostata. Crabii si homarii contin foarte mult seleniu, si este considerat ca acestia au proprietati care pot combate cancerul.

Depresia – pestele ajuta in ameliorarea starilor depresive, datorita acizilor grasi omega 3 care cresc nivelul de serotonina din creier.

Artrita – persoanele care consuma foarte mult peste au sanse scazute sa dezvolte artrita, iar uleiul de peste este indicat in ameliorarea simptomelor de artrita reumatoida.

In privinta frumusetii pielii, pestele ajuta extrem de mult, in special somonul, care se considera ca poate reduce ridurile.

Acum ca am vazut care sunt beneficiile pentru sanatate ale pestelui, este timpul sa vedem si ce tip de peste trebuie consumat, pentru a profita cat mai mult de proprietatile acestuia:

Pestele alb, precum codul reprezinta o sursa excelenta de proteine cu un continut scazut de grasimi si minerale.

Pestele ce contine multe uleiuri precum sardinele sau somonul, prezinta cea mai mare concentratie de acizi grasi omega 3.

Crabul si homarul contin mult seleniu, care combate cancerul

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Produsele din Peste.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 313 cuvinte
Nr caractere:
23 962 caractere
Marime:
23.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Braita Carmen
Sus!