Managementul Calitatii Produselor Alimentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

IMPORTANTA CALITATII PRODUSELOR ALIMENTARE PENTRU ASIGURAREA SIGURANTEI SANATATII CONSUMATORILOR

Calitatea si siguranta produselor alimentare, au devenit un drept al consumatorilor, cu efecte directe asupra calitatii vietii, iar problematica axata pe calitatea si siguranta produselor se afla in centrul atentiei organismelor constituite pentru apararea intereselor consumatorilor.

Acestia, tot mai exigenti, formeaza o serie de cerinte privind caracteristicile psihosenzoriale, economice si/sau genetice ale produselor, compatibilitatea lor cu alte produse etc.

De asemenea, doresc sa fie informati corect si complet, pentru a putea alege produsele in cunostinta de cauza.

Totalitatea caracteristicilor fizicotehnice, estetice, organoleptice, energetice, nutritive, de utilizare,de protectie, gradul de toxicitate chimica, toxicitatea biologica etc., se regasesc in componentele calitatii produsului alimentar si anume: calitatea igienica, calitatea nutritionala, calitatea senzoriala, conponenta psiho-sociala a calitatii, calitatea de utilizare sau de service, calitatea de prezentare, calitatea tehnologica si componenta economica a calitatii.

Produsul alimentar nu trebuie sa fie purtator de substante generate de nerespectarea normelor de igiena in tehnologia agricola, prelucrarea tehnologica, pastrare, transport, manipulare si desfacere.

Intre modificarile nedorite, ce pot aparea in produsele alimentare mentionam:

- alterarea;

- poluarea cu substante toxice (metale, pesticide, conservanti, etc.);

- cancerigene;

- contaminarea cu microorganisme patogene;

- contaminarea radioactive;

Asigurarea sigurantei alimentului nu poate rezulta numai dintr-o acumulare de mijloace tehnice. Aceasta implica in plus o interventie riguroasa in cea ce priveste adaptarea resurselor materiale, tehnice, umane si a activitatilor intreprinderii la obiective precis definite (elemente determinante ale securitatii produselor alimentare). Odata cu dezvoltarea cercetarii stiintifice s-au dezvoltat, perfectionat si diversificat si metodele utilizate in analiza produselor alimentare.

Intre proprietatile senzoriale ale alimentului si valoarea nutritiva exista o strinsa interdependenta, deoarece cel putin pentru anumite stadii de pastrare, componente ale alimentului, care determina valoarea nutritiva (proteine,lipide,hidrati de carbon,vitamine,etc.). Asa, de exemplu in cazul carnii gustul de rinced implica si o diminuare a valorii nutritive,deoarece in acest caz sunt afectate lipidele carnii si in special acizii grasi esentiali care au un rol fiziologic important pentru organismul uman.

Anumite tratamente termice (fierbere, prajire, uscare, refrigerare, sterilizare), fizico-chimice si biochimice (sarare, maturare de lunga durata, etc.) inbunatatesc proprietatile senzoriale, conduc la intensificarea unor insusiri ale gustului,mirosului, imbunatatirea fragezimii si pana la un anumit punct si a valorii nutritive (cresterea digestibilitatii proteinelor). Prin transformarea industriala a alimentelor naturale, unele trofine sunt inactivate (vitamine, saruri minerale), etc., iar altele se degradeaza (oxidarea simpla si termica a lipidelor). Modificarile atmosferic sau sunt efectul transformarilor biochimice provocate de microorganisme.

Avand in vedere cele mentionate, organizarea controlului de calitate trebuie realizata diferentiat si specific, pentru fiecare categorie de produse alimentare.

De exemplu, in industria carnii, controlul de calitate trebuie sa aiba in vedere:

-controlul calitatii sub aspectul compozitiei chimice a carnii si a calitatii trofinelor componente;

- controlul calitatii sub aspectul respectarii retetelor de fabricatie in cazul preparatelor din carne, in vederea asigurarii unei compozitii chimice si calitatii trofinelor principale (proteine);

- controlul calitatii materiilor prime si produselor finite atit in ceea ce priveste acceptabilitatea din punct de vedere al inocuitatii (salubritatii).

Asemanator, se pune problema controlului calitatii si la procesarea laptelui, a fructelor si legumelor si a altor tehnologii din industria alimentara. Asigurarea unui control de calitate sub toate aspectele este importanta din trei puncte de vedere si anume:

- Pune la dispozitia consumatorului produse salubre din punct de vedere sanitar, evitandu-se in acest fel toxinfectiile si intoxicatiile alimentare;

- Pune la dispozitia consumatorilor produse cu valoare nutritiva ridicata care trebuie sa contribuie la o ratie alimentara ehilibrata,atat sub aspectul caloric cat si sub cel nutritiv;

Contribuie la evitarea unor pagube economice.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 546 cuvinte
Nr caractere:
15 101 caractere
Marime:
24.73 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentara
Data publicare:
20.03.2012
Structură de fișiere:
  • Managementul Calitatii Produselor Alimentare.doc
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentara

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
O analiza succinta a tabloului economic mondial al anilor 90 permite evidentierea unor trasaturi...
Exista o tendinta mondiala de crestere a exigentelor clientilor in ceea ce priveste calitatea...
Cuvant-inainte Permanenta evolutie a conditiei existentiale nu poate sa nu se asocieze cu...
INTRODUCERE O analiza succinta a tabloului economic mondial la inceputul acestui mileniu permite...
Laptele este un aliment de prima necesitate, cu implicatii majore in conditia de existenta si de...
Sus!