Laptele praf instant

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tehnologia de fabricatie a laptelui praf instant

Laptele praf obtinut prin uscare4a laptelui concentrat are o capacitate redusa de rehidratare, adica reconstituirea sa in apa se face cu viteza redusa. Pentru inllaturarea acestui inconvenient s-au eleborat tehnologii de imbunatatire a proprietatilor laptelui praf, care sa permita o reconstituire rapida, denumite si procedee de instantizare. Cu alte cuvinte, se poate spune ca scopul instantiizarii este acela de a marii viteza de reconstituire a laptelui praf, fara a afecta insa solubilitatea sa in apa.

Marirea vitezei de reconstituire prin instantizare se datoreaza imbunatatirii urmatoarelor proprietati ale particulelor de lapte praf: cresterea capacitatii de adsorbtie de apa la suprafata; marirea penetrabilitatii (penetrarea apei prin stratul de suprafata); cresterea capacitatii de dispersie a particulelor de lapte praf in apa fara a forma bulgari, care se umezesc la suprafata, nepermitand apei sa patrunda in interior; majorarea vitezei de dizolvare.

Aceste proprietati se obtin prin aglomerarea particulelor de lapte praf, datorita volumului de aer incorporat intre particulele de lapte aglomerate. La reconstituire, datorita spatiilor goale dintre particule, apa este adsorbita cu usurita intre particulele de lapte praf, marindu-se astfel viteza lor de dizolvare.

Instantizarea (aglomerarea) se poate realiza prin doua procedee de baza:

- prin reciculare in timpul uscarii laptelui concentrat; trebuie mentionat ca nu se recircula intreaga contitate de lapte praf obtinuta, ci numai particulele foarte fine recuperate cu ajutorul cicloanelor;

- prin reumezire dupa incheierea procesullui tehnologic de obtinere a laptelui praf.

Instalatii de fabricare a laptelui praf instant

Procedeul prin reumezire

Instantizarea prin reumezire se realizeaza in instalatii care nu au legatura cu procesul de uscare a loaptelui concentrat, ca in caazul procedeului prin recirculare. In aceasta situatie, aglomerarea particulelor de lapte praf se poate obtine dupa doua variante ale procesului tehnologic.

Varianta 1-consta in introducerea laptelui praf in turnul de uscare unde este disipat si reumezit cu ajutorul aburului, pana la o umiditate de 10%, cand are loc aglomerarea particulelor reumezite. Dupa uscarea preliminara in turn, produsul este uscat pana la umiditatea finala intr-un uscator cu strat fluidizat (vubrofluidizator), cu grosimea stratului de lapte praf pe sita aparatului fiind de aproximativ 0,1 m. In prima sectiune a uscatorului produsul este supus unui curent de aer cald cu temperatura de 90-120°C, timp de 10-12 minute, iar in sectiunea a doua este racit la 10°C, conform schemei prezentate mai jos.

Varianta 2-consta tot in reumezirea si aglomerarea laptelui praf, dar de data aceatsa aperatiile nu se mai realizeaza intr-un turn de uscare, ci in prima sectiune a uscatorului cu strat fluidizat. In continuare, in sectiunile urmatoare are loc uscarea la temperatura de 100°C si apoi racirea pana la 10°C.

Laptele praf este depozitat timp de 24 de ore in buncarul 1, de unde este debitat cu melcul dozator 9 in vibrofluidizatorul 2, care este alcatuit din trei sectiuni cu regimuri termice diferite. In prima sectiune se afla dispozitivul cu duze 11, pentru umezirea si aglomerarea laptelui praf prin pulverizarea apei. In desctiunea a doua se sufla aer cald pentru uscare cu ajutorul ventilatorului 4, pentru incalzire, aerul este trecut mai intai printre tevile cu aripioare ale schimbatorului de caldura 12. In ultima sectiune se realizeaza racirea prin suflare de aer cu ventilatorul 5. Produsul instantizat este evacuat prin ciurul vibrator 6, care efectueaza o sortare pe fractiuni, in functie de diimensiunile particulelor.

Procedeul prin recirculare

Instantizarea prin recirculare consta in readucerea in turnul de uscare a particulelor foarte fine de lapte praf recuperate cu ajutorul cicloanelor si separrea lor odata cu laptele concentrat, prin intermediul rotorului instalatiei de uscare. Acest timp de instantizare se poate desfasura cu uscare intr-o singura etapa sau cu uscare in doua etape.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Laptele praf instant.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 080 cuvinte
Nr caractere:
6 563 caractere
Marime:
949.63KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Dutu MIhaela
Sus!