Igiena alimentației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hrana noastra cea de toate zilele

La baza vietii stau multiple prefaceri biochimice, ceea ce impune incorporarea din mediul inconjurator a anumitor substante. Acestea se gasesc in diverse produse naturale sau industriale care alcatuiesc hrana si care poarta denumirea genetica de alimente. In organismele vii alimentele indeplinesc trei roluri esentiale: energetic, plastic si catalitic. Rolul energetic consta in furnizarea energiei care rezulta din transformarea substantelor alimentare. Energia dobandita astfel se exprima in calorii si sta la baza tuturor proceselor fiziologice de la clipit, respiratie, digestie pana la cele musculare si intelectuale. Rolul plastic al alimentelor consta in asigurarea substantelor necesare la refacerea tesuturilor uzate sau distruse precum si la formarea tesuturilor noi implicate in crestere. Rolul catalitic consta in activitatea unor compusi chimici aflati in alimente care intervin direct in asimilarea si dezasimilarea substantelor continute in hrana.

Principalele substante alimentare sunt: proteinele, glucidele, vitaminele si sarurile minerale. Glucidele, grasimile si proteinele sunt extrem de importante prin functia lor plastica si de stimulare a unor functii vitale si nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Rol plastic mai au si grasimile care formeaza depozite sub piele sau in diverse organe. Sarurile minerale au, de asemenea, rol plastic, calciul participand la formarea oaselor, iar fierul la sinteza hemoglobinei.

Vitaminele a caror prezenta este indispensabila desfasurarii armonioase a tuturor proceselor metabolice indeplinesc rol catalitic.

In tratamentul mai multor boli, alimentatia joaca un rol extrem de important, regimul alimentar intrecand uneori ca importanta chiar medicamentele. Branza de vaci, de exemplu, intervine activ in procesul de vindecare a hepatitei epidermice.

ALIMENTATIA RATIONALA

Alimentul este factorul de mediu inconjurator cu cea mai mare influenta asupra organismului uman. De felul in care este inteleasa aceasta realitate, alimentele pot avea o functie pozitiva in mentinerea sanatatii sau dimpotriva, pot sa expuna la imbolnaviri. O alimentatie rationala asigura existenta si capacitatea de adaptare la actiunea in continua schimbare a factorilor din mediul inconjurator.

Pt. acoperirea printr-o alimentatie rational organizata a tuturor nevoilor vitale ale organismului este necesar sa se stie ce mancam, cat mancam, cum mancam si cand mancam.

Alimentatia trebuie sa fie completa, adica sa procure organismului proteine, glucide, saruri minerale si vitamine in anumite proportii. Cum nici un aliment nu contine toate aceste substante in proportiile corespunzatoare nevoilor organismului este necesara o alimentatie variata care sa cuprinda toate cele 8 grupe in care sunt impartite alimente in functie de valoarea lor biologica si de substantele pe care le contin.

Laptele si branzeturile fac parte din prima grupa si constituie o sursa de proteine valoroasa de calciu si vitamine, fiind deosebit de necesare copiilor pt. dezvoltarea organismului la varsta cresterii si pt. consolidarea rezistentei la conditiile nefavorabile. Laptele este necesar dar nu suficient, el fiind sarac in unele elemente (fier, cupru, mangan), in timp ce branzeturile grase, consumate in cantitati mare, favorizeaza hipercolesterolemia.

Din grupa a-II-a face parte carnea, inclusiv cea de peste. Carnea este bogata in proteine valoroase si fier ai are rol important in crestere. Stimuleaza activitatea nervoasa superioara.

Ouale se afla in grupa a-III-a. Contin proteine de inalta valoare biologica, numeroase vitamine in cantitati mari si grasimi de calitate. Galbenusul contine 2% colesterol.

In grupa a-IV-a sunt legumele si fructele, ele reprezentand principala sursa de vitamina C, continand glucide, substante minerale si o mare cantitate de diverse substante aromatice. Nu pot acoperi necesarul energetic, fiind in acelasi timp foarte sarace in proteine. Aceste alimente extrem de valoroase nu pot acoperi singure nevoile nutritive ale organismului uman.

Grupa a V-a apartine cerealelor si leguminoaselor uscate, care reprezinta cea mai importanta sursa energetica datorita glucidelor pe care le contin. Sunt de asemenea si o sursa importanta de vitamine din grupul B si C. Proteinele vegetale prezent in cereale si leguminoase uscate sunt inferioare calitativ in raport cu cele animale.

Produsele zaharoase (dulciurile) se afla in grupa a VI-a. Sunt o excelenta sursa energetica care se elibereaza rapid in timpul efortului. Nu contin vitamine, iar abuzul de dulciuri provoaca tulburari de nutritie. Consumate intre mese sau inainte de culcare favorizeaza aparitia cariilor dentare.

Grupa a VII-a este a grasimilor. Valoarea lor calorica este foarte ridicata. Sunt necesare in anotimpul rece si celor care depun efort fizic sustinut. Grasimile expun la obezitate. Grasimile animale, spre deosebire de cele vegetale, sunt hipercolesterolemice.

Cat mancam? Atat cat sa nu ajungem la senzatia de saturatie. Excesele alimentare sunt la fel de periculoase ca si alimentatia insuficienta.

Cum mancam? Intr-o ambianta cat mai placuta, creata de buna dispozitie si prezentarea atragatoare a preparatelor culinare, evitand cititul in timpul mesei. Condimentele sunt necesare, ele favorizand secretia sucurilor digestive, dar folosite in exces au actiune iritanta

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Igiena alimentatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 349 cuvinte
Nr caractere:
11 552 caractere
Marime:
2.24MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
Alimentatie, igiena, abuz, nutritie
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!