Drogurile

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 3
Capitolul 1. Droguri- Caracteristici generale 4
Capitolul 2. Canabis- Caracteristici generale 5
Capitolul 3. Efectele consumului de canabis asupra organismului uman 8
3.1. Riscul consumului de cannabis asupra sanatatii 10
Capitolul 4. Studii privind efectele consumului de canabis asupra organismului uman 11
4.1. Evaluarea sindromului de abstinenta in urma consumului de marijuana 11
4.2. Canabisul duce la stergerea din memorie a unor elemente de vocabular 11
4.3. Beneficiile medicinale ale canabisului, separate in premiera de efectele halucinogene 12
4.4. Legatura dintre consumul de canabis si diabet 13
Capitolul 5. Statistici privind consumul de canabis pe plan international si pe plan national 14
5.1. Consumul de canabis la nivel mondial 14
5.2. Consumul de canabis in Romania 14
Bibliografie 21

Extras din referat:

In sens larg DROGUL desemneaza orice substanta (naturala sau artificiala) care prin natura sa chimica determina alterarea functionarii unui organ. In sens restrans se refera la substante care provoaca toleranta si dependenta. In limbaj uzual, acest termen se refera la substante psihoactive, mai ales cele ilegale.

Canabis este denumirea generica pentru produsele vegetale obtinute din canepa de cultura, din familia Cannabaceae planta care contine substante halucinogene. In prezent, canabisul este produsul stupefiant cel mai utilizat in lume. In lume cresc mai multe specii de cannabis, alaturi de Cannabis Sativa L., fiind intalnite si Cannabis Indica si Cannabis Ruderalis

Ingredientul activ al canabisului este delta-9 tetrahydrocannabinol (THC), iar din canabis se obtine: marijuana, hasisul si uleiul de canabis.

Efectele canabisului sunt cauzate de compusii chimici din planta, cum ar fi tetrahidrocanabinolul (THC), care este unul dintre cele 100 de canabinoide din planta.

Canabisul are diferite efecte psihologice si fiziologice asupra corpului uman.

Efecte acute in timpul consumului de Canabis sunt euforia si anxietatea, la doze foarte mari poate induce halucinatii vizuale si auditive.

La fumarea canabisului, substanta THC este absorbita cu repeziciune din plamani in sange, iar apoi transmisa catre creier si celelalte organe ale corpului. Cand canabisul este consumat ca ingredient in alimente sau in bautura, substanta este absorbita mai incet.

Conform studiilor, canabisul afecteaza negativ capacitatea de invatare si memoria, iar daunele persista mult timp dupa ce efectele drogului dispar. La adolescentii care consuma canabis, acestea pot persista cativa ani, iar consecintele asupra creierului aflat in dezvoltare sunt si mai grave.

Atat pe plan national cat si pe plan international s-au realizat diverse studii in ceea ce priveste efectele consumului de canabis. Astfel in acest proiect se regasesc unele studii in ceea ce priveste efectele consumului de canabis asupra organismului uman.

Capitolul 1. Droguri- Caracteristici generale

Drogurile, practic sunt simple substante care si-au gasit receptori in organismul nostru, care actioneaza prin grabirea, incetinirea sau modificarea proceselor unui anumit organ. Dependenta este o notiune generalizata, exista persoane dependente de internet, de fast food asta deoarece orice substanta care iti induce o stare mai mult sau mai putin falsa de bine iti activeaza un sistem de recompensare al creierului care elibereaza anumite substante precum dopamina sau serotonina, responsabile pentru starea ta de spirit. Acest tip de dependenta se numeste dependenta psihica, dependenta fizica implica sevrajul care intervine odata cu retragerea substantei, acest tip de dependenta il intalnim in randul drogurilor tari (heroina, amfetamina, metadona, nicotina, alcool, cocaina).

Termenul drog are mai multe acceptiuni. In sens larg desemneaza orice substanta (naturala sau artificiala) care prin natura sa chimica determina alterarea functionarii unui organ. In sens restrans se refera la substante care provoaca toleranta si dependenta. In limbaj uzual, acest termen se refera la substante psihoactive, mai ales cele ilegale.

Cu alte cuvinte, drogul este o substanta solida, lichida sau gazoasa, a carei folosinta se transforma in obicei si care afecteaza direct creierul si sistemul nervos, schimba sentimentele, dispozitia si gandirea, perceptia si/sau starea de constienta, modificand imaginea asupra realitatii inconjuratoare [1].

Clasificarea si tipologia drogurilor se realizeaza pe diverse criterii, in functie de domeniul in care este abordata problema.

Cea mai frecvent utilizata clasificare este cea care defineste drogul din punct de vedere al acceptabilitatii sociale, existand astfel droguri legale si droguri ilegale.

Totusi, o clasificare mai corespunzatoare si fundamentata stiintific poate grupa aceste substante sau produse, in mod logic, dupa modul de actiune si dupa modul de producere, astfel:

Bibliografie:

1. www.wikipedia.org

2. Poroch-Seritan M.- Curs universitar ,, Depistarea si analiza drogurilor'', Ed. Universitatii Suceava,2008.

3. https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/sociologie/caracterizare-generala-a-drogurilor-333076.html accesat februarie 2018

4. https://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_cannabis accesat martie 2018

5. http://www.sfatulmedicului.ro/Abuz--dependenta--si-intoxicatii/consumul-de-marijuana-efecte-asupra-organismului-indicii-pentru-parinti_7426 accesat martie 2018

6. www.drugabuse.gov accesat martie 2018

7. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1360-0443.1996.911014696.x/full accesat martie 2018

8. http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-canabisul-duce-la-stergerea-din-memorie-a-unor-elemente-de-vocabular-15092925 accesat martie 2018

9. http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-beneficiile-medicinale-ale-canabisului-separate-in-premiera-de-efectele-halucinogene-14573291 accesat martie 2018

10. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/studiu-legatura-dintre-consumul-de-canabis-si-diabet-780638 accesat martie 2018

11. http://www.drugfreeworld.org/drugfacts/marijuana/international-statistics.html accesat martie 2018

12. http://www.ana.gov.ro/rapoarte%20nationale/RN_2015.pdf accesat martie 2018

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
4 863 cuvinte
Nr caractere:
26 959 caractere
Marime:
553.56 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentara
Data publicare:
25.03.2018
Structură de fișiere:
  • Drogurile.docx
Predat:
Facultatea de Inginerie Alimentara , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
An de studiu:
IV
Nota primita:
Nota 9

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Introducere Cuvintul "narcotic" cel mai des, este utilizat gresit, atribuindui-se...
Drogurile contamineaza, corup, distrug indivizi si societati, curma vieti, dar pot sa...
Drogurile sunt substante artificiale create de oamenii de stiinta in anumite situatii limita....
Droguri din aceasta categorie de substante: Hasisul (engl. "pot", "shit")...
Definitie: Cuvantul ,,drog" are mai multe sensuri. Sensul la care facem referire aici este...
Sus!