Deșeurile poluante rezultate în industria alimentară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poluarea apei în industria alimentară:

Apele care prin folosire şi-au modificat proprietăţile iniţiale re¬prezintă ape reziduale, care reintroduse în circuitul apelor naturale conduce la impurificarea acestora.

Apele reziduale din industria alimentară sunt reprezentate prin apele de transport şi spălare a materiei prime, apele tehnologice, apele de condens sau de răcire, apele de la spălarea şi dezinfecţia spaţiilor de procesare, a utilajelor şi ambalajelor, apele de la instalaţiile sani¬tare. Agenţii poluanţi ai acestora sunt re¬prezentaţi de materii minerale sau organice dizolvate sau în suspensie, de forme de energie (căldură, radioactivitate) şi de

organisme vii, microorganisme banale sau pato¬gene (Maria Turtoi, 1998).

Fig. 1 Tipuri de deseuri depuse in urma unori deversari.

>Indicatorii de apreciere a poluării apei:

Gradul de poluare al unei ape reziduale se urmăreşte înainte şi după epu¬rare, prin determinarea următorilor indicatori:

- pH-ul (SR ISO 10523/1997);

- suspensiile solide fixe şi volatile şi substanţele dizolvate (STAS 6953/1981);

- CBO5-ul, consumul biochimic de oxigen la 5 zile, în mg/l, ne¬cesar pen¬tru oxidarea biochimică a materiilor organice la temperatura de 20ºC şi în con¬diţii de întuneric (STAS 6560/1982);

- CCO-ul, consumul chimic de oxigen, în mg/l pentru oxidarea sărurilor minerale oxidabile şi a substanţelor organice, determinat prin metoda cu per¬manganat de potasiu (STAS 9887/1974) sau cu bicarbo¬nat de potasiu (STAS 9888/1974). Între cei doi indicatori există ur¬mătoarele corelaţii:

CCO = CBO21

CCO = 1,46 x CBO5

iar pentru prezenţa în apă a substanţelor nebiodegradabile CCO > CBO21;

Apele reziduale din industria de prelucrare a laptelui:

Apele reziduale provenite din procesele tehnologice de prelu¬crare a laptelui conţine cantităţi importante de proteine, lipide şi lac¬toză. Datorită acestor componente, simpla deversare, fără o prealabilă purificare, ar contribui la poluarea mediului înconjurător.

Apele reziduale din întreprinderile de prelucrare a laptelui sunt formate din ape reziduale industriale, poluante; ape reziduale mena¬jere provenite de la grupurile sanitare şi ape reziduale con¬venţional curate (de răcire, încălzire şi de condensare), nepoluate.

În întreprinderile de obţinere a laptelui de consum şi a produse¬lor lactate acide, apele reziduale industriale se compun numai din apele de spălare şi de curăţire rezultate la recepţia laptelui materie primă sau la umplerea recipienţilor, la igienizarea mijloacelor de transport (cisterne), a

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deseurile Poluante Rezultate in Industria Alimentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 752 cuvinte
Nr caractere:
14 509 caractere
Marime:
514.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!