Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Caramelul este un aditiv alimentar care se gaseste in industria alimentara in patru forme. E 150a, caramel simplu, este un colorant natural. Chiar si asa, consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

Unul dintre efectele negative ale aditivului E 150a este ca poate incetini cresterea copiilor. Caramelul simplu este unul dintre colorantii care pot fi obtinuti din organisme modificate genetic. E 150b (caramel de sulfit de sodiu), E 150c (caramel amoniacal), E 150d (caramel sulfit de amoniu) sunt tot coloranti maro, dar obtinuti in mod artificial. Efectele acestora sunt dintre cele mai grave: declansarea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), incetinirea cresterii, distensii intestinale, hipertrofie a muschilor. De asemenea, poate distruge vitamina B si distruge cromozomii.

Am ales acest aditiv E150 pentru ca este un colorant foarte important si poate unul dintre cei mai utilizati coloranti din industria alimentara.

UTILIZAREA ADITIVULUI

Dozele zilnice admise pentru E 150c si pentru E 150d sunt de 200 mg/kg corp. Chiar daca pare o cantitate mare, ea poate fi usor depasita. Caramelul, indiferent care, se gaseste intr-o foarte mare gama de produse alimentare. E 150(a, b, c, d) se gaseste in bere, paine neagra, ciocolata, biscuiti, coniac, sosuri, gogosi, produse din peste, inghetate, gemuri, deserturi din lapte, muraturi, bauturi carbogazoase, otet, vinuri si lista poate continua.

FISA ADITIVULUI

- CLASA ADITIVULUI

-Coloranti naturali maro

- DENUMIREA TEHNICA

-H3PO4

- DENUMIREA COMERCIALA

-Caramel.E150a

- PROPRIETATI ALIMENTARE

a.ORGANOLEPTICE

Colorant maro inchis, cu gust dulce. Caramelul este solubil in alimente. Culoarea sa variaza de la galben pal la chihlimbariu inchis la brun.

b.FIZICO-CHIMICE

Colorant, maro, natural, vegetal, obtinut prin incalzirea controlata a glucidelor alimentare (glucoza, fructoza, zaharoza, amidon). Pentru a favoriza caramelizarea se folosesc acizi, baze, saruri cu exceptia compusiilor de amoniu si a sulfitiilor. Se poate obtine si din glucide provenind din porumb sau sfecla modificate genetic.

c.MICROBIOLOGICE

Aditivii alimentari nu pot fi folositi oricum, ci numai daca adaosul lor este bine intemeiat. Este interzis a folosi aditivi pentru a masca anumite alterari sau degradari ale alimentelor. De asemenea, este interzis adaosul de conservanti in conservele sterilizate. In plus, fiecare aditiv alimentar este permis a fi folosit numai pentru anumite alimente. De exemplu, in urmatoarele produse nu se poate adauga nici un colorant: lapte, unt, branzeturi maturate, carne, preparate din carne, uleiuri, paine, paste fainoase, piure, conserve de tomate, sucuri naturale, cafea, ceai, sare, condimente, vinuri, bauturi spirtoase, miere

TOXICITATEA ADITIVULUI

-Poate declansa hiperactivitate, incetineste cresterea, hipertrofia rinichilor.Poate distruge vitamina B si afecteaza cromozomii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caramel.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 527 cuvinte
Nr caractere:
8 778 caractere
Marime:
20.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
aditiv, caramel
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!