Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Rezumat pag.
Introducere 2
1. Consideraţii generale privind berea 3
2. Materii prime utilizate la fabricarea berii 4
2.1. Tehnologia malţului 4
2.1.1. Condiţionarea orzului 4
2.1.2. Înmuierea orzului 5
2.1.3. Germinarea orzului 7
2.1.4. Uscarea malţului 7
2.1.5. Tratarea malţului uscat 8
2.1.6. Caracteristicile organoleptice şi indicatorii de calitate ai malţului ca produs finit 8
2.2. Apa de brasaj 9
2.3. Hameiul 10

Extras din referat:

INTRODUCERE

În aceasta lucrarea se prezintă un studiu mai dezvoltat asupra aspectelor tehnologice privitoare la obţinerea berii din orz, la determinarea elementelor minerale şi a unor metale grele, precum şi studiul calităţii berii.

Lucrarea este structurată în două părţi. Prima pate este reprezentată de introducere, date bibliografice privind materiile prime utilizate la fabricarea berii, tehnologia de preparare a berii, contaminarea materiei prime a berii, parametrii de calitate ai berii, valoarea nutritivă a berii, ambalarea berii. A- II-a parte cuprinde date de cercetare personală în ceea ce priveşte conţinutul mineral şi metalele grele din unele sortimente de bere.

Berea are o istorie de peste 8.000 de ani, deci nu este de mirare că aproape oricine susţine că se pricepe la bere. O astfel de băutură a fost consumată în vechiul Babilon şi în Mesopotamia, iar în Egiptul antic existau mai multe feluri de bere. Pe teritoriul României, chiar dacă există izvoare care atestă faptul că geto-dacii consumau o băutură din orz, prima referire la berea propriu-zisă datează din 1366, când la o răscoală a participat şi un berar. Cea mai veche fabrică de bere de la noi a fost construită la Timişoara în jurul anului 1718. .

Părerea multor specialişti este că berea poate fi încadrată în rândul alimentelor, datorită conţinutului ridicat în glucide şi substanţe proteice. .

Pe lângă acestea, berea mai conţine şi elemente minerale, din care : potasiu, calciu, precum şi magneziu, fier, sodiu, arsen, cupru, zinc, fluor, mangan, dar şi o serie de vitamine, substanţe amare, substanţe tanante, substanţe colorante şi aromatice, toate naturale. .

Un litru de bere asigură un sfert din doza zilnică de aminoacizi esenţiali (metionină, lizină, fenilalanină), care constituie materia primă pentru proteine.

Prin conţinutul său de apă, vitamine, aminoacizi, flavonoide, minerale, berea se dovedeşte a avea şi efecte terapeutice în numeroase stări patologice : boli digestive, boli renale, boli cardiovasculare. .

Consumul ponderat de bere este pozitiv corelat cu prevenirea bolilor ischemice coronariene, a hemoragiilor cerebrale şi bolilor arteriale periferice. Substanţele din hamei au acţiune anticancerigenă. .

Concluzia este că un consum moderat de bere este benefic pentru sănătate şi că această băutură naturală are atât calităţi de aliment, fiind supranumită şi „pâinea lichidă”e băutură răcoritoare şi, în anumite cazuri, de remediu terapeutic şi chiar de adjuvant al medicaţiei.

1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND BEREA

Producerea berii este cu siguranţă unul din cele mai vechi procese de fabricaţie cunoscut de către omenire.

Potrivit descoperirilor arheologice cea mai veche bere cunoscută şi în consecinţă prima produsă de om, a fost berea din pâine, denumirea generală acceptată a acesteia fiind, cum altfel, Beerbread. Era o băutură divină şi, ca atare, ea era destinată doar zeiţei fertilităţii. Mult mai târziu, în Evul Mediu, călugării consumau bere mai ales în timpul postului, ca înlocuitor al cărnii. .

Berea a fost băutură populară de mult timp. Tablele babiloniene de lut prezintă reţete detaliate de bere, ce se făceau în anii 4.300 î. Hr. A fost fabricată şi de chinezii antici, asirieni şi incaşi.

Un text egiptean din 1.600 î. Hr. dă peste 100 de reţete ce folosesc berea. Acum câţiva ani berăria din New Castle, Anglia, au îmbuteliat 1000 de sticle de bere blondă după o reţetă veche de 3.200 de ani, găsită în Templul Soarelui de Regina Nefertiti.

Fabricarea şi comercializarea berii a început în anul 1.200 d. Hr. în Germania de astăzi. În 1506 apare Legea Germană a Purităţii care spune clar că ingredientele berii trebuie să fie doar apa pură, orzoaică, hameiul şi grâul. Îmbutelierea berii a început în 1605.

În România, berea nu este o băutură naţională deşi tradiţia producerii acesteia este relativ veche. Virgillius relatează că geto-dacii beau iarna o băutură din orz. Din perioada romană nu avem referiri la producerea acestui suc cerealier.

Un litru de bere echivalează cu: ½ kg. de cartofi, 65 g. unt, 6 ouă, 0,75 l. lapte sau un sfert de pâine.

Berea este o băutură alcoolică nedistilată, obţinută prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malţ, apă şi fiert cu hamei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Berea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 162 cuvinte
Nr caractere:
21 324 caractere
Marime:
24.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!